Přejít k hlavnímu obsahu

Největší charitativní stream české scény! Miliony na Twistenův nadační fond

16. 12. 2023 | 12:33 Reportáž
V pátek večer byly oči diváků na českém YouTube směřovány hlavně jedním směrem, a to na charitativní stream věnovaný zesnulému Karlu „Twisten“ Ašenbrenerovi a nadaci po něm pojmenované. Cílem bylo vybrat dva miliony korun na podporu dospívajících, kteří se nacházejí v situaci podobné té Twistenově dřívější - deprese a psychické problémy obecně.
Největší donate goal na české scéně! Twistenův nadační fond byl podpořen několika miliony
Největší donate goal na české scéně! Twistenův nadační fond byl podpořen několika miliony
Zdroj: Duklock/YouTube

Za vznikem Twisten Foundation stojí rodina Karla Ašenbrenera: matka Ivana, otec Karel a dva bratři. Rodina do fondu vložila základní jmění ve výši 250 tisíc korun. Dále přispěje francouzský Team Vitality, v němž Twisten úspěšně působil. Podporu nabídla také společnost Sazka, která v pátek uspořádala charitativní stream.

Akce ve Vodafone PLAYzone Areně pod názvem „No Rivals“ vedená stremerským duem Duklock a Agraelus, obohacená dalšími osobnostmi z české scény, se ukázala jako více než úspěšná. Cíl byl stanoven na dvou milionech korun a hned jak bylo odstartováno, příspěvky české komunity se jen hrnuly. Po několika hodinách už byla vybrána více než polovina a nevypadalo to, že by mělo tempo zpomalovat. Po více než sedmi hodinách byla splněná kvóta dvou milionů korun, jenže ani zde se podpora nezastavila.

V tu chvíli přispěla samotná Sazka s dalším milionem korun. Pro nadaci bylo tedy vybráno neuvěřitelných 3 029 403 Kč. Nikdy se nic takového na domácí scéně nepovedlo. Úžasný večer završený krásnou částkou. Twisten Foundation zažila ten nejlepší možný začátek do svého působení.

Twisten Foundation

Pomáhat dospívajícím, kteří čelí psychickým problémům, využít k tomu moderní komunikaci: například podporovat speciální projekty zaměřené na esport. To vše i mnohé další má v úmyslu nově založený nadační fond, který navazuje na mimořádně silný odkaz talentovaného hráče Karla „Twistena“ Ašenbrenera. Ten si po neúspěšném boji s depresí vzal letos v červnu život.

Karel Ašenbrener, v esportové komunitě známý jako Twisten, by nedávno oslavil dvacáté narozeniny. „Karlův odchod je pro celou rodinu pořád velmi bolestivý. Ale právě kvůli němu jsme se rozhodli přetavit bolest v něco smysluplného. Tím je nadační fond, jehož cílem bude pomáhat mladým lidem s psychickými problémy. Jsem si jistá, že by s tím syn souhlasil a podporoval to,“ říká za celou rodinu Twistenova matka Ivana Ašenbrenerová.

Nadační fond chce pomáhat dospívajícím, kteří se nacházejí v podobných situacích. „Zvyšování duševní gramotnosti považuji za klíčové, zároveň je nutné pracovat na destigmatizaci psychických problémů, protože zejména mladí kluci o svých emocích nebo problémech nemluví a mluvit nechtějí,“ vysvětluje Ašenbrenerová. 

Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.