Přejít k hlavnímu obsahu

Diskriminace a sexuální obtěžování. Activision Blizzard zaplatí přes 1 miliardu korun

18. 12. 2023 | 16:20 Gaming
Už jsou to téměř dva roky od momenty, kdy byla na společnost Activision Blizzard uvalena žaloba ze strany Kalifornského státního ministerstva pro spravedlivé zaměstnávání a bydlení za obtěžování a diskriminaci žen na pracovišti. Ačkoliv Activision Blizzard vinu dál popírá, souhlasil se zaplacením odškodného přesahujícího 1 miliardy korun.
Diskriminace a sexuální obtěžování. Activision Blizzard zaplatí přes 1 miliardu korun
Diskriminace a sexuální obtěžování. Activision Blizzard zaplatí přes 1 miliardu korun
Zdroj: depositphotos.com (s povolením)

V roce 2021 se zmiňovaný orgán zaměřil na žalobu směrem k výrobci hry Call of Duty kvůli údajnému sexuálnímu obtěžování žen. Ty měly dle všeho dostávat nižší plat, neměly možnost si stěžovat svým nadřízeným a byla jim znemožňována jakákoli forma povýšení. Společnost Activision Blizzard to od začátku popírá.

Žádný soud ani nezávislé vyšetřování nepotvrdilo žádné obvinění, že by ve společnosti Activision Blizzard docházelo k jakékoliv formě sexuálního obtěžování či jiné systémové nerovnosti žen vůči mužům. Neprokázalo se ani to, že by ve firmě nastala jakákoliv forma platové nerovnosti či diskriminace,“ říká kopie dohody, kterou podepsaly obě strany. Spolu s podpisem dohody Activision souhlasil, že poškozeným ženám vyplatí až 1 miliardu korun.

Kromě této jedné miliardy zaplatil Activision Blizzard také náklady na právní zastoupení odboru pro občanská práva v hodnotě 204 milionů korun. „Pokud bude tato dohoda schválena soudem, představuje významný krok vpřed a přinese úlevu zaměstnancům společnosti Activision Blizzard,“ prohlásil ředitel Kalifornského státního ministerstva pro spravedlivé zaměstnávání a bydlení Kevin Kish

Na odškodnění prý dle všeho mají nárok všechny ženy, které pro společnosti pracovaly v časovém rozmezí od 12. října 2015 do 31. prosince 2020.  Samotní zástupci firmy Activision Blizzard se do dnešního dne k situaci nevyjádřili. 

Activision Blizzard (ilustrační foto)
Activision Blizzard (ilustrační foto)
: depositphotos.com (s povolením)