Přejít k hlavnímu obsahu

Hacker zná trest za zveřejnění záběrů GTA 6. Na svobodu se jen tak nedostane

22. 12. 2023 | 14:00 Kauza
Na Ariona Kurtaje spadla klec. Osmnáctiletý student Oxfordu, který stál za únikem klipů z očekávané hry GTA 6, byl také klíčovým členem mezinárodního gangu Lapsus$. Podle BBC zůstane v nemocnici s vysokou úrovní ostrahy, dokud bude považován za nebezpečnou osobu.
Osmnáctiletý hacker stojící za zvěřejněním klipů z GTA 6 stráví zbytek života v nemocnic
Osmnáctiletý hacker stojící za zvěřejněním klipů z GTA 6 stráví zbytek života v nemocnic
Zdroj: Rockstar Games

Gang Lapsus$ stojí za útoky na technologické giganty včetně Uber, NVIDIA či Rockstar Games. Tyto firmy se snažil připravit o stovky milionů korun, konečně si na něj však došláply bezpečnostní složky. Soudce prohlásil, že Kurtajovy schopnosti a touha opětovně páchat kybernetický zločin jsou pro veřejnost nadále velkým rizikem. Lékaři ho přitom považovali za nezpůsobilého stanout před soudem kvůli akutnímu autismu.

V hodnocení Kurtajova duševního zdraví v rámci slyšení zaznělo, že „pokračoval ve vyjadřování úmyslu vrátit se k počítačové kriminalitě co nejdříve. Je vysoce motivovaný.“ Porotě bylo řečeno, že zatímco byl na kauci za hackování NVIDIA a BT/EE s policejní ochranou na hotelu, pokračoval ve své činnosti. Navzdory zabavení jeho notebooku se Kurtajovi podařilo prolomit Rockstar Games pomocí Amazon Firestick, hotelové televize a mobilního telefonu. Výsledkem bylo 90 ukradených klipů velmi očekávaného titulu.

Gang Lapsus$ vyhrožuje firmám
Gang Lapsus$ vyhrožuje firmám
Zdroj: City of London Police

Pokud mě Rockstar nekontaktuje do 24 hodin, začnu zveřejňovat zdrojový kód,“ vyhrožoval. Svému slovu dostál, načež byl zatčen a zadržován až do soudního procesu. Rockstar Games soudu řeklo, že hacknutí herní studio stálo přes 100 milionů korun. Společně s Kurtajovým 17letým kumpánem jde o první velké úlovky ze známého gangu, který se skládá většinou z náctiletých osob.

Není jasné, kolik peněz Lapsus$ vydělal ze svých kybernetických zločinů. Žádná společnost veřejně nepřiznala placení hackerům a hackeři neposkytli hesla k zabaveným peněženkám s kryptoměnami.

Zdroj: bbc.com
Štítky: GTA 6, hacker, kauza
Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.