Přejít k hlavnímu obsahu

Zdrojový kód GTA 5 prodán za 50 tisíc korun. Následně byl odhalen celému internetu

2. 1. 2024 | 14:00 Kauza
Ke konci loňského roku byl vypuštěn zdrojový kód hry GTA 5 a zaměstnanci společnosti Rockstar Games neměli klidné a pohodové svátky. Nejen, že se odhalily veškeré soubory her, které byly společností „opuštěné“ včetně přídavných DLC a balíčků do hry GTA 5. Ven se dostaly také osobní údaje téměř 1200 zaměstnanců.
Zdrojový kód GTA 5 byl odhalen celému internetu
Zdrojový kód GTA 5 byl odhalen celému internetu
Zdroj: Rockstar Games (s povolením)

Momentální situace ohledně odhalení zdrojového kódu ke hře Grand Theft Auto 5 nevypadá vůbec dobře. Ačkoliv je společnost Rockstar Games pod útokem hackerů už dlouhou dobu, nikdy se neodhalilo takové množství důležitých informací, jako právě teď. Zdrojový kód neobsahuje veškeré informace pouze o samotném pátém dílů herní série Grand Theft Auto, ale také o ostatních hrách či zaměstnancích. 

Dle uživatele sítě X Dyllieho se jednalo o zlomyslné odhalení zdrojového kódu. Dle dostupných informací byl kód prodán skupině modderů za cca 50 000 korun, což všechny překvapilo. Vzhledem k velikosti a hodnotě hry se zdá cena být ohromně nízká. 

Dyllie odhalil několik snímků, které odhalují samotné překupníky a také  cenu, za kterou se zdrojový kód v komunitě prodává. Je jasně vidět, že jeden z uživatelů se snažil zdrojový kód po odkoupení za 50 000 korun dále prodat za účelem zisku, což se mu ale úspěšně nedařilo a tak se rozhodl vydat kód veřejně. 

Ze screenshotů je vidět, že kód obsahoval například informace o hrách jako Bully 2 AGENT, nebo přídavný obsah ve formě DLC či nejrůznějších balíčků do již zmíněné hry GTA 5. Odhalení zdrojového kódu může způsobit například to, že nadcházející vytvořené módy budou moci hře a společnosti velmi uškodit. Dostupnost tohoto kódu navíc činí společnost dosti zranitelným vůči virům či útokům.