Přejít k hlavnímu obsahu

Dívka byla napadena ve virtuální realitě. Případem se zabývá britská policie

4. 1. 2024 | 08:55 Kauza
Ve Velké Británie se řeší nepříjemný a netradiční problém s virtuální realitou. Teprve šestnáctiletou dívku v ní prý napadlo několik mužů. Společnost Meta ihned zavedla jistá opatření, aby k tomuto incidentu v budoucnosti nedocházelo.
Dívka byla napadena ve virtuální realitě. Případem se zabývá britská policie
Dívka byla napadena ve virtuální realitě. Případem se zabývá britská policie
Zdroj: depositphotos.com (s povolením)

Virtuální realita měla, podobně jako umělá inteligence, velice rychlý rozjezd a stále se zlepšuje. Může být ale také nástrojem šikany. Britskými médii otřássl incident, ve kterém byla teprve šestnáctiletá dívka napadena několika muži ve virtuální místnosti, z čehož si odnesla psychické následky.

Ačkoliv tato dívka nebyla fyzicky napadena, ale jednalo se pouze o atak ve virtuální realitě, dle všeho si z incidentu odnesla podobné trauma jako lidé, kteří jsou doopravdy sexuálně napadeni. „Dívka zažila velmi podobné psychické trauma jako lidé, kteří zažili reálné sexuální napadení,“ uvedl vedoucí britský policista v hlášení pro místní média.

 „Na dívku má incident dlouhodobější emociální a psychický dopad než jakákoliv fyzická zranění. Pro orgány činné v trestním řízení je to však výzva, jelikož současná legislativa není na takovéto situace stavěna. Jedná se o první případ virtuálního sexuálního trestního činu,“ dodal policista.

Společnost Meta se k tomuto problému postavila čelem a ihned zavedla určitá opatření. Dostupné by mělo být nastavení odstupu pár metrů od cizích lidí. Prý se tak bude udržovat jistý hranice.

VR headset
VR headset
: depositphotos.com (s povolením)