Přejít k hlavnímu obsahu

Krize a velké změny. Polské organizace zanikají, španělské se spojují v jednu

Současná světová i regionální situace nutí organizace k radikálním krokům. Na polské esportové scéně za krátkou dobu zanikla už druhá přední organizace, ve Španělsku pro změnu došlo k obří fůzí tří elitních projektů. Česko je oproti některým koutům Evropy v krásném stavu.
Chystaná aréna v Torontu
Chystaná aréna v Torontu
Zdroj: OverActive Media

Majitel organizací MAD Lions a Splyce rozšiřuje svoji stáj. OverActive Media má před podpisem dalších dvou známých španělských subjektů. Jedná se o týmy KOI a Movistar Riders. Především jezdci jsou možná vůbec nejznámějším pojmem španělské scény za poslední desetiletí. Nově už z nich ale budou jen Movistar.

Na některých esportových scénách měly zmíněné organizace v jeden čas několik sekcí, s tím bude nyní útrum. Na poli Counter-Striku si budeme zvykat na nový název Movistar KOI, stejně jako v nejvyšší VALORANT soutěži, LoLkové Superlize a v Pokémon turnajích. Přívlastek KOI pak získají týmy MAD Lions v nejvyšší evropské League of Legends lize a soutěžích od Riot Games určených pro ženy a nebinární osoby.

Aby toho nebylo málo, tak OverActive Media vlastní také sloty ve frančízách Call of Duty a Overwatchi, které jsou pro změnu pojmenované po městě Toronto. V EA FC zase organizace reprezentuje klub Atlético Madrid. Očekává se, že původní spoluvlastníci Movistar Riders a KOI budou nově součástí boardu OverActive Media a velkolepá fúze je tedy nevyšachuje ze hry. Jedním z nich je i bývalý úspěšný fotbalista Gerard Piqué.

Zatímco španělská scéna získává zánikem samostatných brandů jednoho většího giganta, v námi mnohem bližším Polsku jsou konce organizací o poznání smutnější. Nic pozitivního na nich totiž najít nejde. V minulém roce se s esportem rozloučili HONORIS nebo Pompa Team, tím ale smrtka náročné doby nekončí.

Podporu svých profesionální sekcí ve hrách Counter-Strike 2 a League of Legends s okamžitou platností ukončila organizace AGO. Ta dlouhé roky patřila k pilířům polské scény, loňský pokus o mezinárodní CS2 sekci byl posledním hřebíčkem do rakve. Organizace však neříká poslední slovo a nechce se s esportem rozloučit nadobro. Zúročit své nabité zkušenosti chce v podpoře scény a budoucí podpoře mladých talentů.

Situaci v sousedním rybníčku okomentoval Martin Novotný, CEO přední české organizace Dynamo Eclot: „Važme si úrovně naší scény a stále vysokého konkurenčního prostředí. Čtyři full-time týmy na velikost našeho regionu v kontextu doby je fajn.“ Esportové subjekty bojují po době koronaviru s dalším náročným obdobím.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.