Přejít k hlavnímu obsahu

Vrchol na MČR a konec. Bananides po sedmi letech opouští svět esportu

6. 1. 2024 | 09:30 Counter-Strike 2 Příběh
Jiří „Bananides“ Johanides se od své premiéry v roce 2016 propracoval mezi nejoblíbenější hlasy a tváře domácího esportu. Na finále Tipsport MČR CS 2023 jsme jej ale před kamerou viděli naposled. „Bohužel jsem pro další rok nenašel uplatnění v herním světě a s blížícími se důležitými životními kroky měním směr své životní kariéry tak, že na vysílání už nebude čas a prostor,“ začal své rozlučkové video. Nepůjde o žádnou pauzu, ale definitivní konec.
Jiří „Bananides“ Johanides
Jiří „Bananides“ Johanides
Zdroj: PLAYzone (Radim Madarász)

Před sedmi lety vlétl Jiří „Bananides“ Johanides na scénu jako hurikán. Začal komentovat s velkými sny a většinu z nich si skutečně splnil. „V českých vysíláních jsem si nemohl přát více,“ nešetří slova. „Jel jsem na Major, vyzkoušel jsem si všechny možné role a do dneška vlastně nevím, která mě bavila nejvíce. Zažil jsem spoustu skvělých momentů, byl jsem hlasem pro Counter-Strike, League of Legends a FIFU,“ popsal svoji všestrannost.

Kompetitivní svět videoher jej několik let živil, ne však přímo komentování. Když se mu tedy nepodařilo najít v esportu či gamingu práci, musí se tedy rozloučit. Sám je připravený změnit kurz svého života. „Bohužel jsem se nedočkal toho, abych se stal součástí některé globální produkce, abych si splnil sen stát se komentátorem na plný úvazek a abych sám sobě dokázal, že je něco takového vůbec možné,“ prohlásil zklamaně.

Svět komentování se dle jeho slov neustále mění. „Přicházejí nová jména, ta stará jim nechávají místo a z mé generace už zbývá víceméně jen jeden poslední samuraj. Chtěl bych popřát všem, kteří jsou do esportu zapojení, aby jim ta vášeň vytrvala. Abychom si jednoho dne mohli říci, že to tu děláme skvěle, profesionálně a že to uživí dost lidí. Já ani nespočítám, kolik takových lidí jsem díky esportu dokázal za ta léta poznat,“ vzkázal všem nadšencům.

Dříve byl sám jedním z nich a na budoucích akcích se ním po dlouhých letech opět stane. „Na nějakou akci se chci samozřejmě ještě podívat, ale to už jen jako divák a fanoušek,“ řekl ve videu. „Na rozdíl od minulého roku je tohle rozloučení definitivní. Není to jen pauza, abych si odpočinul, je to zkrátka a dobře rozloučení se světem esportu jako takovým. Už pro mě zbyde jenom občasné hraní doma na gauči,“ napsal tečku za svojí kariérou.

„Já si o sobě nemyslím, že bych byl nějakým způsobem výjimečný nebo důležitý, ale doufám, že po mně zůstane nějaká stopa,“ pokračoval se skromností sobě vlastní. „Chtěl bych poděkovat všem, kteří mě podporovali. Budu jen a pouze rád, pokud budete fandit těm, kteří tu komentátorskou káru potáhnou dál, protože to fandění fakt pomáhá, oni si to zaslouží,“ vzkázal komunitě a naposledy dodal, „esportu zdar, Counter-Striku zvlášť.“

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.