Přejít k hlavnímu obsahu

Esport v Age of Empires 2: desítky tisíc diváků a milionové turnaje

15. 1. 2024 | 17:30 Age of Empires II Reportáž
Prize pool přesahující 1,5 milionu korun, desítky tisíc souběžně sledujících diváků na online streamech a offline finále se vším všudy. Není řeč o esportovém turnaji v Counter-Striku nebo League of Legends. Nili's Apartment Cup V je soutěž v Age of Empires II, hře, která spatřila světlo světa v roce 1999. I po necelém čtvrt století má AoE neskutečně oddanou komunitu, podle níž čekají titul zlaté časy. I díky veliké podpoře Microsoftu.
Esport v Age of Empires 2: desítky tisíc diváků a milionové turnaje
Esport v Age of Empires 2: desítky tisíc diváků a milionové turnaje
Zdroj: Xbox Game Studios

6. - 14. ledna probíhal pátý ročník Nili's Apartment Cupu. Turnaj nese jméno po slavném německém streamerovi, komentátorovi a hráči Svenu „Nili“ Reichardtovi. První soutěž se uskutečnila v roce 2018, kvůli koronaviru musela být každoroční tradice v letech 2021-2022 přerušena. Pak se ale vrátila větší a slavnější než dřív.

Čtvrtá a pátá edice soutěže přinesly milionové prize pooly a desítky tisíc diváků. Rok 2024 byl v tomto ohledu obrovsky povedený. Nili's Apartment Cup V živě v průměru sledovalo 26,5 tisíce diváků. Peak překonal hranici 50 tisíc sledujících nadšenců. S takovými čísly se může turnaj rovnat věhlasným světovým esportovým akcím.

O vítězství se porvala desítka top hráčů z celého světa. 32letý Nor Ørjan „TheViper“ Larsen na svůj zlatý hattrick z prvních třech ročníků nenavázal, druhý triumf si naopak odnesl o osm let mladší Kanaďan Hamzah „Hera“ El-Baher. V semifinále vyklepnul zmiňovaného Vipera 5:0, v zápase o zlato si poradil poměrem 5:2 s čínským Gan „Yo“ Yangfanem.

Na streamu nechybí podrobné statistiky i monitorování tepu
Na streamu nechybí podrobné statistiky i monitorování tepu
: Nili via pushtotalk.gg

Málokterá hra se může pyšnit takovou komunitou, jako má Age of Empires II. I 24 let po vydání legendární pecky je hra obklopená oddaným jádrem, které nedá na svou oblíbenou hru dopustit. Svůj podíl na tom, že AoE je stále tak populární, má i Microsoft. Stále přichází nové updaty a DLC, to poslední, The Mountain Royals, vyšlo v říjnu loňského roku.

„Microsoft je úžasný. Je pro hru zásadní, bez něj bychom byli bez významného financování akcí a neměli bychom všechny ty úžasné změny a aktualizace, kterých se nám dostává,“ pochvaloval si pro Push To Talk podporu AoE II Hamzah „Hera“ El-Baher, vítěz Nili's Apartment Cup V.

„Hra je momentálně na skvělé trajektorii. Stále více lidí uvědomuje, že je pořád živá a daří se jí více než kdy jindy,“ neskrývá své nadšení youtuber T90Official. Sám bude na přelomu února a března pořádat turnaj v Age of Empires II. Jeho cíl je jasný - 100 tisíc současně sledujících diváků.

Na PLAYzone od března 2022. Zaměření především na League of Legends a EA Sports FC. Občas zapne Counter-Strike, od roku 2012 ale žere LoLko, dvakrát se dostal i do Diamondu :).