Přejít k hlavnímu obsahu

Apple chce po tvůrcích Fortnite zaplatit více než 1,6 miliardy korun

18. 1. 2024 | 08:15 Fortnite Kauza
Nejvyšší soud USA v úterý ukončil dlouho trvající spor mezi společnostmi Apple a Epic Games, když odmítl projednávat odvolání. Zamítnuta byla všechna obvinění s výjimkou jediného - Apple porušoval zákon tím, že vývojářům neumožňoval uvádět odkazy k provádění plateb. Přišla náprava, tou ale spor zdaleka nekončí. Apple chce po firmě stojící za populární hrou Fortnite 73 milionů dolarů (cca 1,66 miliardy korun) jako náhradu za náklady spojené s obranou proti žalobě.
Apple chce po tvůrcích Fortnite zaplatit více než 1,6 miliardy korun
Apple chce po tvůrcích Fortnite zaplatit více než 1,6 miliardy korun
Zdroj: depositphotos.com (s povolením)

Soudní proces začal už v roce 2020 a byl extrémně nákladný. Společnost Apple údajně spor s Epic Games stál 81 560 362 dolarů. To ale není finální částka, zahrnuta totiž byla ještě 10% sleva za bod obžaloby, který Epic Games vyhráli. Konečné číslo je tak 73 404 326 $ (cca 1,66 miliardy korun).

Podle agentury Reuters vychází žádost Apple o proplacení nákladů z rozhodnutí soudu nižší instance, podle něhož společnost Epic Games porušila dohodu, kterou podepsala v roce 2010. Tu prý porušila, když ve hře Fortnite náhle nabídla alternativní platbu v aplikaci.

24. března by se měla částka, kterou Apple stanovil, projednávat u soudu.

Co musel Apple změnit?

Apple reagoval na rozhodnutí soudu povolením „tlačítka s metadaty, externími odkazy nebo jinými výzvami k akci, které zákazníky přesměrují na nákupní mechanismy“ vývojářů. Zároveň ale Apple po vývojářích chce 27% všech prodejů, které vzniknou do sedmi dnů po přesměrování.

Dále je součástí celého procesu i vyskakovací okno, které uživatele informuje o tom, že „Apple nenese odpovědnost za jakékoli problémy s bezpečností nebo ochranou osobních údajů související s platebními systémy třetích stran“.

Podle Tima Sweeneyho, CEO Epic Games, jde o prohru. Změny plánuje napadnout u soudu. Kroky Applu jsou údajně „ve zlé víře v dodržování soudních příkazů“.

Tim Cook
Zdroj: Reuters
Na PLAYzone od března 2022. Zaměření především na League of Legends a EA Sports FC. Občas zapne Counter-Strike, od roku 2012 ale žere LoLko, dvakrát se dostal i do Diamondu :).