Přejít k hlavnímu obsahu

Fortnite se v roce 2024 vrátí na Apple zařízení. Ale nebude pro všechny

26. 1. 2024 | 10:45 Fortnite Gaming
S aktualizací iOS 17.4 dorazí do zemí, jež jsou součástí Evropské unie, velké změny. Na zařízeních společnosti Apple budou nově kromě App Storu k dispozici i jiné obchody s aplikacemi a hrami. Jednou z prvních novinek bude Epic Games Store. Někdy v roce 2024 se pak vrátí na iOS i jedna z největších videoher současnosti - Fortnite.
Fortnite se v roce 2024 vrátí na Apple zařízení. Ale nebude pro všechny
Fortnite se v roce 2024 vrátí na Apple zařízení. Ale nebude pro všechny
Zdroj: Epic Games (s povolením)

Je to oficiální. Fortnite se po letech oficiálně vrací na iOS zařízení. Hráči s iPhonem nebo iPadem se tak mohou těšit na návrat oblíbené pařby. Konkrétní datum návratu Fortnite nebylo oznámeno, stát by se tak ale mělo v roce 2024. Změny budou zatím aplikovány jen na země, jež jsou součástí Evropské unie.

Comeback Fortnite a Epic Games je možný díky novému zákonu v EU, kvůli kterému bude muset Apple přistoupit na celou řadu změn, jež přijdou s iOS 17.4. „Apple, svět se kouká,“ posílají Epic Games firmě vzkaz na sociálních sítích.

Mezi Epic Games a společností Apple to dlouhodobě vře. Teprve nedávno byl ukončen dlouhodobý soudní spor. Jeho výsledkem bylo několik úprav na zařízeních Apple.

Co musel Apple změnit?

Apple reagoval na rozhodnutí soudu povolením „tlačítka s metadaty, externími odkazy nebo jinými výzvami k akci, které zákazníky přesměrují na nákupní mechanismy“ vývojářů. Zároveň ale Apple po vývojářích chce 27% všech prodejů, které vzniknou do sedmi dnů po přesměrování.

Dále je součástí celého procesu i vyskakovací okno, které uživatele informuje o tom, že „Apple nenese odpovědnost za jakékoli problémy s bezpečností nebo ochranou osobních údajů související s platebními systémy třetích stran“.

1,6 miliardy korun pro Apple?

Apple chce po firmě stojící za populární hrou Fortnite 73 milionů dolarů (cca 1,66 miliardy korun) jako náhradu za náklady spojené s obranou proti žalobě.

Soudní proces začal už v roce 2020 a byl extrémně nákladný. Společnost Apple údajně spor s Epic Games stál 81 560 362 dolarů. To ale není finální částka, zahrnuta totiž byla ještě 10% sleva za bod obžaloby, který Epic Games vyhráli. Konečné číslo je tak 73 404 326 $ (cca 1,66 miliardy korun).

Na PLAYzone od března 2022. Zaměření především na League of Legends a EA Sports FC. Občas zapne Counter-Strike, od roku 2012 ale žere LoLko, dvakrát se dostal i do Diamondu :).