Přejít k hlavnímu obsahu

2 500 000 000 Kč. Vyrovná se první CS2 Major poslednímu CS:GO šampionátu?

28. 1. 2024 | 18:00 Counter-Strike 2 Zajímavost
Poslední CS:GO Major v Paříži sice nebyl nejsledovanějším Counter-Strike mistrovstvím, ale éru CS:GO uzavřel jiným rekordním zápisem. Podle zdrojů portálu HLTV.org si díky prodejům herních předmětů účastníci přišli na více než 2,5 miliardy korun. Tolik peněz se ještě nikdy nerozdalo v žádné esportové hře. Podaří se prvnímu CS2 Majoru tuto laťku překonat?
Ilustrační obrázek
Ilustrační obrázek
Zdroj: Depositphotos (s povolením)

Postup na světový šampionát vám změní život, a co teprve finančně. Výdělky jsou astronomické, o to více bolí, když český tým SINNERS skončil dvakrát před branami. Účastníci se totiž mohou těšit na polovinu výdělků z prodejů speciálních herních kosmetických předmětů. Není proto divu, že všichni, komu postup těsně uteče, litují nevyužité příležitosti po zbytek kariéry. Ani o první CS2 Major si žádný Čech nezahraje.

Ještě v roce 2019 si účastníci největšího turnaje světa rozdali přes 11 milionů dolarů. O dva a tři roky později se na dvou šampionátech zvýšila rozdaná částka na 70 milionů dolarů. Křivka ale stále stoupá a vloni už to podle HLTV.org bylo 110 milionů dolarů za jediný turnaj! Když si v přepočtu více než 2,5 miliardy korun rozdělíme mezi týmy, tak to v průměru vychází na 100 milionů korun pro každého účastníka šampionátu.

Slovenský profesionální hráč Martin „STYKO“ Styk se na pařížském Majoru probojoval s týmem Apeks do semifinále. Na konci roku poté zveřejnil, že si z „ostatních zdrojů“ přišel na 297 tisíc euro. Styk se živí hraním v předním světovém týmu, přesto jsou peníze z Majoru mnohem vyšší položkou než měsíční plat.

Oficiálně nejvyšší prize pool v celém esportu dlouhodobě drží Dota 2 šampionát The International. Aktuální maximum činí 40 milionů dolarů z roku 2021. Valve ve svém MOBA titulu přidává komunitní výnosy přímo do výher, v Counter-Striku tomu tak není. Hráči si přitom očividně přijdou na mnohem větší peníze.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.