Přejít k hlavnímu obsahu

Bývalý profík falšoval IQ testy, aby se vyhnul vojně. Čeká ho vězení

2. 2. 2024 | 15:15 EA SPORTS FC 24 Kauza
Bývalý jihokorejský profesionální hráč Won „WonChangYeon“ Chang-yeon se pokusil vyhnout povinné vojenské službě. Při IQ testech odpovídal schválně na otázky tak, aby nesplnil požadavky pro armádu. Naměřeno mu bylo IQ 53 a vypadalo to, že Chang-yeon byl úspěšný. Jihokorejské policii ale pokus neunikl a hráč fotbalových pařeb od EA Sports byl přistižen. Chang-yeon dostal tvrdý trest - rok ve vězení a 120 hodin veřejně prospěšných prací.
Profesionální hráč falšoval IQ testy, aby se vyhnul vojně. Nakonec byl odhalen
Profesionální hráč falšoval IQ testy, aby se vyhnul vojně. Nakonec byl odhalen
Zdroj: depositphotos.com (s povolením)

Je to problém, který řeší drtivá většina jihokorejský esportovců. Často kvůji vojně končí nebo přerušují kariéry. Existují výjimky, jako například Lee „Faker“ Sang-hyeok, jenž spolu s dalšími pěti kolegy z korejské League of Legends reprezentace ovládl loňské Asijské hry a povinné vojenské služby se tak zúčastnit nemusí.

Won „WonChangYeon“ Chang-yeon, bývalý profesionální hráč FIFA, jenž v sprnu esportovou kariéru ukončil a věnoval se především YouTube, ale žádnou takovou výjimku nemá. Snažil se náboru vyhnout. A nejdřív se zdálo, že se mu to podařilo.

Won "WonChangYeon" Chang-yeon

Na testech dosáhl na IQ 53. To by znamenalo, že by se povinné vojenské službě vyhnul, musel by jen dočasně nastoupit jako personál sociálních služeb. To by ale nesměla přijít jihokorejská policie. Chang-yeon byl odhalen. Porušil zákon - trest odnětí svobody na jeden rok a 120 hodin veřejně prospěšných prací.

Bývalý profík se fanouškům omluvil a připravuje oficiální vyjádření.

EA Sports FC - ilustrační foto
MČR FC 24 powered by Hyundai
Na PLAYzone od března 2022. Zaměření především na League of Legends a EA Sports FC. Občas zapne Counter-Strike, od roku 2012 ale žere LoLko, dvakrát se dostal i do Diamondu :).