Přejít k hlavnímu obsahu

Povolený „wallhack“! Slovenský hráč objevil chybu pro odhalení příchozích soupeřů

5. 2. 2024 | 15:08 Counter-Strike 2 Zajímavost
Věčný bug nechybí ani v Counter-Strike 2. Kvůli vodě na mapě Ancient se mohou hráči s velkým předstihem dozvědět o svých soupeřích, ještě než je mají možnost spatřit nebo slyšet. Hra totiž pohyb hráčů na serveru registruje a právě voda způsobuje signifikantní propady FPS.
HenkkyG a mapa Ancient
HenkkyG a mapa Ancient
Zdroj: Valve / Dark Tigers (s povolením).

Už po vydání Counter-Strike 2 komunita testovala, jak moc velký vliv má zkrášlená voda v nové verzi na její plynulost. Nyní se však objevil mnohem radikálnější problém, který světu ukázal Ľuboš „HenkkyG“ Ilko.

Ve svém klipu z mapy Ancient se totiž nehýbe ani se na jeho obrazovce nic neukazuje, ale zničehonic se ukazatel jeho snímků za sekundu propadne z 700 na 400. Problém je v tom, že se dívá směrem, kde se za několika zdmi pohybují soupeři ve vodě. Ty sice neslyší, ale vykreslování vody způsobuje propady FPS. Hráč díky tomu může bez jiného ukazatele snadno zjistit, že oponenti míří z T spawnu směrem na B site.

Pro plynulou hratelnost je 400 snímků za sekundu stále dostačujících, hráči s méně výkonným počítačem však mohou soupeře doslova vycítit. Ukazatel je tak v podstatě legálním wallhackem. Takovou „funkci“ si jistě pamatují hráči dřívějších verzích Counter-Striku, ale v roce 2024 jde o opravdu bolestivý neduh.

Že se nejedná o problém jednoho hráče, potvrdil optimalizátor výkonu fREQUENCY. Jeho propady FPS sice nebyly tak razantní, ale přesto zpozorovatelné. Sám navíc uvedl, že se starým počítačem dříve využíval stejnou techniku na mapě Mirage. V CS2 se voda kromě Ancientu nachází také na Anubisu či Overpassu.

Na existenci bugu reagoval také trojnásobný mistr ČR Sebastian „beastik“ Daňo. Ten dal jasně najevo, že je opravdu funkční v 9 z 10 případů. Klíčové je se dívat do zdi správným směrem, jak jej doplnil HenkkyG. Hráči mohou tenhle „wallhack“ využít i podvědomě zcela omylem, protože je zneužitelný opravdu jednoduše.

Štítky: Counter-Strike 2
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.