Přejít k hlavnímu obsahu

Historický zápis. Queenbob to z ženské soutěže dotáhla do druhé americké ligy

5. 2. 2024 | 18:54 VALORANT Příběh
Poprvé v historii VALORANTU se některá z hráček probojovala skrze kvalifikaci do vyšší pater globálního ekosystému. Vůbec poprvé se na Tier 2 úrovni objeví někdo z Game Changers ligy, tedy soutěže pro ženské a nebinární pohlaví. Brzy ale může mít další následnice.
Bob „Bob“ Tran
Bob „Bob“ Tran
Zdroj: VCT Esports

Game Changers je oficiální turnajový okruh pro hráčky z celého světa. Rok od roku se těší stále větší popularitě, dokonce i odměny na vyvrcholení sezóny dosahují výšin hodných těch nejprestižnějších turnajů. Proto se také stále probírá otázka, jak jsou vlastně tyto týmy a hráčky dobré v porovnání s klasickými celky.

Bob „Bob“ Tran alias Queenbob začala svou VALORANT kariéru ve své domovské Austrálii, kde byla součástí nejdominantnější sestavy raných let FPS titulu od Riot Games. Následovala cesta do Severní Ameriky, kde byl o hráčku velký zájem. V tě době ještě okruh Game Changers neexistoval, přesto rozhodně oproti konkurenci nezaostávala. Její šance však přišla právě se vznikem nové ligy a nabídkou organizace Cloud9.

Ke světovému titulu to ale ambiciózní organizace nikdy nedopracovala a Bob si hledala nové angažmá. Po dvou letech v ženské lize se však chtěla znovu posunout. S novými spoluhráči se přihlásila do kvalifikace na americkou Tier 2 ligu Challengers a společně porazili poměrně známá domácí jména. Mise byla nakonec skutečně úspěšná a Bob je první hráčkou, která to z Game Changers okruhu dotáhla do Challengers ligy.

O něco podobného se pokoušela i dívčí sestava Shopify Rebellion. Ta po prvenství na posledním mistrovství světa chtěla také postoupit do druhé nejvyšší americké soutěže, ale v rozhodujícím momentě nestačila na talentované protivníky. Šlo jen o zaváhání, nebo je rozdíl mezi GC a VCT tak obrovský? Riot do budoucna plánuje propojení okruhů, aby se nejlepší ženský tým mohl ukázat i na mnohem prestižnějších akcích.

Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.