Přejít k hlavnímu obsahu

Blýská se na lepší časy? LCS baví fanoušky, daří se i novým tvářím

12. 2. 2024 | 08:20 League of Legends Komentář
Každým rokem to vypadalo čím dál tím hůř. Nejvyšší zámořská soutěž v League of Legends upadala, nepřinášela legendární zápasy jako v letech minulých a snižoval se i zájem fanoušků. Ten se nijak drasticky s rokem 2024 nezvýšil, ale postupně stoupá spolu s úrovní ligy. „Věřím, že tohle je pro LCS cesta, jak pokračovat,“ pochvaluje si posun jeden z nadšených diváků.
Blýská se na lepší časy? LCS baví fanoušky, daří se i novým tvářím
Blýská se na lepší časy? LCS baví fanoušky, daří se i novým tvářím
Zdroj: Riot Games (s povolením)

Jednou z top novinek je zúžení ligy z deseti na osm mančaftů. Odpadly nezajímavé mančafty, které už spíš vyhlížely konec a nijak se nesnažily o zvrat a posun mezi nejlepší. Teď je v LCS osm kvalitních týmů, žádný zápas nemá jasného favorita a není nouze o překvapivé výsledky.

Čeho si ale fanoušci všímají možná ještě víc, je kvalita předvedené hry. Dobrá týmová práce, synergie a teamfighty. Není nouze ani o individuální akce a outplaye. Ty přichází od ostřílených veteránů i mladších borců, kteří se v soutěži teprve rozkoukávají.

Šance na mezinárodní scéně?

Loňské mistrovství světa ukázalo, že i tým z LCS se může probojovat mezi osm nejlepších. Na světovém šampionátu se do čtvrtfinále podívali NRG, za sebou nechali i evropský výběr G2 Esports. První pozitivní zpráva pro letošní sezonu už přišla v loňském roce. A pokud se bude americká soutěž dál posouvat, může se situace opakovat.

V posledních pěti letech se do top 8 na Worlds dostaly pouze dva americké týmy - Cloud9 v roce 2021 a NRG v roce 2023. Obě organizace jsou součástí LCS i letos, růžky ale vystrkují i další celky, především FlyQuest a 100 Thieves. Pro oba by bylo čtvrtfinále na MS obřím úspěchem.

Tabulka LCS:

1. FlyQuest (7-2)
2. 100 Thieves (6-3)
3. Team Liquid (5-4)
=4. Cloud9 (4-5)
=4. NRG (4-5)
=4. Dignitas (4-5)
=7. Immortals (3-6)
=7. Shopify Rebellion (3-6)

Na PLAYzone od března 2022. Zaměření především na League of Legends a EA Sports FC. Občas zapne Counter-Strike, od roku 2012 ale žere LoLko, dvakrát se dostal i do Diamondu :).