Přejít k hlavnímu obsahu

Absolutní donkminance! Sedmnáctiletý mladík vymazal FaZe a dovedl Spirit k titulu

11. 2. 2024 | 20:30 Counter-Strike 2 Reportáž
Danil „donk“ Kryshkovets na svém prvním světovém turnaji nezklamal, vysoká očekávání ještě předčil. Nejlepším hráčem byl také ve všech třech finálových mapách a hvězdné pětici FaZe v boji o titul nedal žádnou šanci. Jako jednoznačný MVP turnaje dotáhl Team Spirit k prestižnímu titulu šampionů IEM Katowice. Tohle může být začátek éry týmu agresivního ruského riflera.
Šampioni IEM Katowice 2024
Šampioni IEM Katowice 2024
Zdroj: Team Spirit

Pokud byste před turnajem někomu řekli, že se ve finále IEM Katowice utkají FaZe a Team Spirit, nejspíše by si ťukal na čelo, že FaZe Clan nebude favoritem. Důvod je ale jednoduchý. Danil „donk“ Kryshkovets při své premiéře na světové stage dominuje na plné čáře a nasbíral nejvyšší rating v historii katovických turnajů.

Do finálového utkání vstupoval sedmnáctiletý Rus, jehož agresivita na serveru nemá obdoby, s HLTV ratingem 1,63. Impact rating dokonce přesahoval neuvěřitelnou hranici 2,00. V semifinále navíc překonal další bariéru a ukázal, že se nebojí hrát ani před bouřlivým publikem. Tady se rodí nová světová superstar.

Tipsport CS Winter
Tipsport CS Winter
Foto: PLAYzone

Hráči týmu Spirit na nic nečekali a zakousli se do FaZe hned na začátku první mapy Nuke. Donk se dokonce po pěti kolech dostal na skóre 14-1! 1v2 clutch od Robina „ropz“ Koola, výhra s pitolkami a zvládnutá 2v4 situace ale FaZe Clan držely ve hře. A to i přesto, že za nerozhodného stavu 7:7 měl donk už 25 killů. 17letý mladík však nezpomaloval a nedovolil FaZe udržet si svůj map pick. Za 22 kol nasbíral donk 32 zářezů!

Oba celky se ve vetu vyměnili, následovala totiž Mirage, která načínala předchozí skupinové střetnutí. Vítěz byl ale i ve finále totožný. Davidu „frozen“ Čerňanskému se druhá mapa vydařila nejvíce z celého finále, na úderné duo soupeře byl však krátký. FaZe Clan nevyužil vyhrané první poloviny a nejtěsnějším rozdílem mapu rozhodl Dmitry „sh1ro“ Sokolov, který zdatně donkovi sekundoval. Finále bylo jejich 2-man show.

Šlo se tak na Overpass, kde se FaZe chtěli pokusit o zázrak a odstartovat potenciální comeback. Od prvního kola však měli hráči týmu Spirit stále vše pod kontrolou, jakýkoliv stres na sobě mladá sestava nenechala znát. Rusko-ukrajinská pětice ovládla CT stranu se ztrátou jediného bodu, dohrávka za útok už byla pouhou třešničkou na dortu. Donk si závěr turnaje stále užíval naplno, snažení FaZe ukončil s K/D ratiem přes 3,00.

Na shrnutí jednostranné bitvy bude stačit uvést jednu statistiku: Donk a sh1ro za tři mapy nasbírali o 65 killů než smrtí! Společnou bilanci činí skóre 135:70. Sh1ro odchodem z Cloud9 zariskoval, ale už nyní všichni vědí, že je u zrodu nové éry. Team Spirit má ve svých řadách skutečný zázrak, donk hned při své premiéře vyrovnal historický rekord HLTV ratingu na světovém eventu. V sedmnácti letech má všechno před sebou.

Danil „donk“ Kryshkovets
Danil „donk“ Kryshkovets
Foto: HLTV.org
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.