Přejít k hlavnímu obsahu

Majitel týmu a špičkový hráč žalují Blizzard o 16 miliard korun. Důvodem je monopol

19. 2. 2024 | 17:15 Warzone Kauza
Dvě velké legendy historie Call of Duty žalují Activision Blizzard za nezákonný monopol nad esportovou scénou. Pro týmy požadují odškodnění do astronomické výše 680 milionů dolarů.
OpTic Scump
OpTic Scump
Zdroj: MLG

Oblíbený Call of Duty šampion Seth „Scump“ Abner a majitel organizace OpTic Gaming Hector „H3CZ“ Rodriguez si už nenechali líbit přístup společnosti Activision Blizzard ke své esportové scéně. S informací o žalobě vůči vydavateli populární FPS série, podané minulý čtvrtek, jako první přišel portál Bloomberg Law.

Podle ní má Activision nad esportem v Call of Duty nezákonný monopol a využívá svou moc k nezdravému zákazu růstu protisoutěžním způsobem. Zúčastněné strany se mimo jiné postavily proti vstupnímu poplatku do Call of Duty League. Za možnost vůbec soutěžit musel každý tým zaplatit 27,5 milionu dolarů.

S exkluzivitou Activision neuměl pracovat, jen ji využíval ve svůj prospěch. Účastníci Call of Duty League se navíc nesměli zapojit ani podporovat jakékoliv jiné soutěže, což je jeden z důvodů, proč popularita COD esportu neroste. Týmy nemohly pořádat ani žádné přátelské akce a celoroční ekosystém působil prázdně.

Na skutečnost, že se Activision neštítí nekalých praktik, pokazuje případ z roku 2020, kdy byl Scump donucen podepsat smlouvu, aniž by dostal jakýkoliv čas na její prozkoumání. Žalobcům jde ve sporu především o to, že se Activision Blizzard snažil obohatit na úkor profesionálních hráčů a týmů Call of Duty.

V oficiální reakci Activision Blizzard stojí, že Scump a H3CZ požadovali zaplacení desítek milionů dolarů, pokud se chtějí vyhnout soudnímu sporu. Když jejich požadavky nebyly splněny, podali zmíněnou žalobu. O nárocích žalobců Activision říká, že nemají žádný faktický ani právní základ, proto se proti nim budou bránit.

Pro světoznámou společnost může jít o další bolestivou ránu. Už v loňském roce byla definitivně zrušena franšízová soutěž Overwatch League, jejíž koncept byl v podstatě totožný. Pokud by navíc dvě velké postavy Call of Duty u soudu skutečně uspěly, mohly by inspirovat také týmy hrající tituly jiných vydavatelů.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.