Přejít k hlavnímu obsahu

K'Sante vládne profesionálnímu League of Legends. Přijde konečně nerf?

20. 2. 2024 | 11:02 League of Legends Komentář
Málokterý šampion v League of Legends rozděluje komunitu tolik jako K'Sante. Jeden z nejnovějších toplanerů dokáže zastávat roli tanka, zároveň ale se svou ultimátní schopností může rozsekat kompletní nepřátelský tým. Jeho síla je vidět především v profesionálních zápasech. V evropské LEC byl zdaleka nejoblíbenějším toplanerem a dostal se do top 3 mezi všemi šampiony. „Je čas na změnu,“ shodují se diváci.
K'Sante vládne profesionálnímu League of Legends. Přijde konečně nerf?
K'Sante vládne profesionálnímu League of Legends. Přijde konečně nerf?
Zdroj: Riot Games

Je nezastavitelný, má štít, může skákat přes zdi. Má airbone, cooldown 1 sekundu, stojí to 15 many. True damage, bonusový ability haste... A to jsme se dostali jen na začátek dnes už legendárního klipu z dílny korejského profesionálního hráče Heo „ShowMaker“ Sua. Rozhodně není jediný, kdo sleduje počínání nenáviděného toplanera s nepochopením.

K'Sante patří do skupiny šampionů, se kterými si vývojáři v Riot Games zadělali na pořádný problém. Chodí po tenké linii. Na jedné straně je extrémně silný toplaner, na té druhé nepoužitelná postava. V soloQ je aktuálně K'Sante na hranici 48% výher. To je podprůměr, který se ale vůbec neodráží na jeho oblíbenosti v profesionálních hrách.

Jediný toplaner v LEC?

Během zimního splitu LEC byl K'Sante třetím nejoblíbenějším šampionem se 42 odehranými špíly. Přeskočili jej pouze Azir (48) a Varus (45). Na toplane pak nemá K'Sante konkurenci. Dalšími nejpopulárnějšími toplanery byli Gnar a Rumble s pouhými 13 zápasy.

K'Sante dlouhodobě vládne metě v profesionálním League of Legends. V aktuální sezoně byl picknut nebo zabanován v 76% esportových utkání (víc mají jen Varus a Ashe). V 55,3% zápasů byl úspěšný a patří mezi top šampiony s minimálně 100 odehranými hrami.

Diváky už nebaví sledovat K'Santeho na toplane. Doufají, že se meta brzy změní a na horní linku se dostane svěží vítr. Je to ale vůbec reálné?

Na PLAYzone od března 2022. Zaměření především na League of Legends a EA Sports FC. Občas zapne Counter-Strike, od roku 2012 ale žere LoLko, dvakrát se dostal i do Diamondu :).