Přejít k hlavnímu obsahu

Velký talent utekl od hraní na vojnu. Tam našel sám sebe a chystá se obnovit kariéru

1. 3. 2024 | 13:00 Counter-Strike 2 Příběh
Rokas „EspiranTo“ Milasauskas měl před sebou zářivou budoucnost. Z ničeho nic se ale odmlčel a ticho prolomil až nyní. „Dnešním dnem jsem ukončil vojenskou službu ve své zemi,“ šokoval své fanoušky na sociálních sítích. Do ní nastoupil dobrovolně, aby čelil realitě, jak těžký může být život. Po návratu domů je připravený se vrátit také na scénu v novém Counter-Striku.
Rokas „EspiranTo“ Milasauskas
Rokas „EspiranTo“ Milasauskas
Zdroj: DreamHack

Rokas „EspiranTo“ Milasauskas patří mezi hráče, kteří se na mezinárodní scénu dostali díky FACEIT Pro League. Do té doby hrál pouze v domácích týmech, až v evropských sestavách naplno projevil svůj talent. Jeho první velké působištěm bylo v The Imperial, kde zaznamenal i své první dva velké tituly. Na DreamHack Open Summer se dokonce stal nejmladším držitelem ocenění nejužitečnějšího hráče turnaje od HLTV.org.

V té době už působil po boku hráčů jako Nemanja „nexa“ Isaković, dnes člen G2 Esports, k němuž se později přidal již v organizací CR4ZY také Nemanja „huNter-“ Kovač. Než oba tito borci odešli do jednoho z nejlepších týmů světa, tak se s EspiranTem dokázali kvalifikovat na Major. V Berlíně byli dokonce jedinou výhru od postupu do play-off. Pro litevskou naději jde však dodnes o jedinou účast na vrcholném turnaji.

CR4ZY v pozměněné sestavě ještě posbírali několik medailí, ale po transformaci v c0ntact Gaming postupně upadali. Definitivní konec sestavy nastal v prosinci 2020. V té době mimochodem po boku EspiranTa hrály budoucí pilíře ENCE, Marco „Snappi“ Pfeiffer a Lotan „Spinx“ Giladi. Litevský střelec měl na spoluhráče v mnoha etapách štěstí, ale sám si svého času musel dlouho zvykat na to, že není hvězdou číslo jedna.

Následně se potuloval po scéně, až se v září 2022 úplně odmlčel. Důvod komunita poznala až tuto středu. Fotkou v armádním vybavení oznámil ukončení vojenské služby, ve které chtěl najít sám sebe. Nyní je podle svých slov zpátky hladovější než kdy předtím. „Tentokrát se nezastavím v půli cesty,“ hlásí stále teprve 22letý Litevec. Od pondělí plánuje šestkrát týdně streamovat svou cestu, další plány zatím nepochává v tajnosti.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.