Přejít k hlavnímu obsahu

Konec nadvlády Twisted Fatea a Vayne? Riot vydal pátou aktualizaci sezóny

6. 3. 2024 | 12:00 League of Legends Update hry
V patchi 14.5 se vývojáři zaměřili zejména na šampiony, kteří v poslední době vládli profesionálním zápasům i solo1. Mezi hlavní priority patřily také itemy pro supporty, které se poslední dobou nedařilo příliš vyrovnat do férové roviny. Zároveň bylo odhaleno datum ukončení prvního splitu a začátku toho druhého.
Patch Notes 14.5
Patch Notes 14.5
Zdroj: Riot Games

V posledním updatu dostal výrazný nerf zejména Maokai na supportovi. Změny však ani zdaleka nestačil, a tak ho Riot umístil i do patche 14.5. Vývojáři se znovu zaměřili na jednoho z nejsilnějších supportů a snaží se ho poslat víc do jungle. Podruhé za sebou se v updatu objevil také Twisted Fate, u kterého se Riot snaží snížit AD přepočty natolik, aby nexceloval na ADC i toplane.

Podstatný nerf dostane i Vayne, která dominuje na botu i toplane. Vývojáři zvyšují cooldown na Q a snižují bonusovou rychlost, aby Vayne na topu své protivníky doslova neuháněla k smrti. Riot stále není spokojený se stavem Smoldera a již poněkolikáté jeho schopnosti částečně upravuje. Ultimátní schopnost má nové přepočty, mění se i Q a E.

Chybět nemohou ani potřebén buffy. Veigarova ultimátní schopnost bude mít nově o 20 sekund kratší cooldown na prvním levelu, dočká se i větších AP přepočtů na Q. Silnější budou i Wukong, červený Kayn nebo Sivir.

Co se itemů týče,  největší změny pocítí asi Celestial Opposition, jehož cooldown bude o 2 sekundy nižšěí a výrazně se zlepší jeho zpomalovací efekt. Naopak Solstice Sleigh dostane značný nerf v podobě zvýšeného cooldownu a menšího bonusového poškození či rychlosti pohybu.

V herním módu ARAM se Riot pokouší vrátit život tank šampionům, kteří v tomto módu neměli poslední dobou moc prostoru. Proto se změny dotknou Nasuse, Naafiri, Dr. Munda Camilie. Negativně tento patch ovlivní na ARAMu zejména AP šampiony, jako například Anivii, Karmu či Lulu, kteří budou mít jednotlivě menší uzdravování, shielding a damage.

Riot zároveň opravil spoustu bugů a oznámil důležitý datum přechodu mezi splity. Konec prvního splitu je naplánován na 14. května. Druhý split pak odstartuje 15. května ve 12:00.

Patch 14.5.
Patch 14.5.
: Leagueoflegends.com