Přejít k hlavnímu obsahu

Návrat krále, po třech letech slaví titul. Neuvěřitelné finále, shodují se fanoušci

25. 3. 2024 | 13:35 VALORANT Příběh
Přesně 1029 dní uplynulo od prvního finále Masters. Tehdy se zrodila hvězda a jedna z nejvýraznější tváří Valorantu. Tyson „TenZ“ Ngo nyní po dlouhém čekání znovu pozvedl trofej nad hlavu, jeho spoluhráči ze Sentinels ale také napsali různé, avšak neméně krásné příběhy.
Sentinels
Sentinels
Zdroj: VCT Esports

Od Masters v Reykjavíku to šlo se Sentinels z kopce. Jak se dostali opět na úplný vrchol? Z původní začínající sestavy zbyl pouze Tyson „TenZ“ Ngo, k němuž se vloni přidalo mistrovské brazilské duo. Z něj sice dodnes zůstal jen Gustavo „Sacy“ Rossi, ale mladičký talent Zachary „zekken“ Patrone, který před pár dny oslavil devatenáctiny, také patří mezi velké hvězdy. Týmu po neúspěšném roce chyběl hlavně nový kapitán.

In-game leadera si Sentinels našli v nižší lize. S Maročanem Aminem „johnqt“ Ouaridou byla skládačka téměř kompletní, celou sestavu později doplnil Jordan „Zellsis“ Montemurro. Ten sice přišel jako náhradník, ale brzy se ukázalo, že je v zápasech nepostradatelný. Ne kvůli svému aimu, nebo game sense, ale energii a motivaci, kterou svému týmu přinášel, se ukázala jako jeden z nejdůležitějších faktorů k vítězství.

V novém složení Strážci vyhráli regionální kvalifikaci a do Madridu jeli jako jedni z favoritů. Vyřadili oba evropské celky, a nakonec zůstali sami proti dvěma asijským. Aby se mohli utkat v grandfinále s Gen.G, museli nejprve porazit Paper Rex. Pro sestavu z Indonésie byl americký celek skutečně osudným. Pro Korejce byla účast ve finále největším úspěchem na poli Valorantu, se stříbrem se ale spokojit odmítali.

Finále Sentinels proti GenG přilákalo k obrazovkám nejvíce diváků v historii. Esport Charts uvádí peak 1 665 193 souběžných diváků. A že opravdu bylo na co koukat – bitva na pět map se táhla až do poslední chvíle. Za stavu 2:2 se šlo na Icebox, na němž střelci zpoza velké louže ještě letos nevyhráli. Korejci přesto neuspěli, stres a nervy se u nich vymkly kontrole a Sentinels své zkušenosti proměnili ve světový titul.

Nejvýraznějším hráčem finále byl zekken, jehož vyrovnaný rekord se zastavil až na 101 killech. V očích fanoušků byl právě on nejužitečnějším hráčem celého turnaje. Pro něj, stejně jako pro johnqt a Zellsise, se jedná o první velkou trofej. Johnqt je navíc průkopníkem africké scény. TenZ pozvedl trofej z Masters již podruhé, zatímco Sacy je prvním hráčem v historii, který je držitelem trofejí Masters i Champions.

Vítězná sestava Sentinels:

  •  Kanada Tyson „TenZ“ Ngo
  •  Brazílie Gustavo „Sacy“ Rossi
  •  Spojené státy americké Zachary „zekken“ Patrone
  •  Spojené státy americké Jordan „Zellsis“ Montemurro
  •  Maroko Amine „johnqt“ Ouarida
Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.