Přejít k hlavnímu obsahu

Cheatuješ? Končíš. „Vyzkoušení příkazu v konzoli“ není polehčující okolností

9. 4. 2024 | 09:00 Counter-Strike 2 Komentář
Zásady platformy FACEIT jsou jednoznačné. Kdo jakoukoliv cestou ve svůj prospěch využije bug, jehož efekt se dá přirovnat k cheatingu, ten nekompromisně obdrží dvouletý zákaz činnosti. Jelikož o víkendu neodolaly stovky hráčů, tak je seznam trestanců opravdu dlouhý. Mezi nimi najdeme dokonce hráče ze známé organizace, jejichž hloupost jim zničila kariéru.
Ahmet „cyber“ Akpınar
Ahmet „cyber“ Akpınar
Zdroj: Eternal Fire

Nedělní kauza rozděluje Counter-Strike komunitu. Objevila se totiž cesta, díky které si každý mohl v konzoli zapnout příkaz sv_cheats a všechny jindy nepřístupné příkazy s ním spojené. Spousta hráčů neodolala a využila tohoto bugu na oficiálních serverech, ať už s cílem si to jen vyzkoušet, nebo přímo podvádět.

Aktuálně to vypadá, že Valve nijak nezakročí a VAC bany rozdávat nebude. FACEIT je v tomhle naopak zcela kompromisní. Hrubé porušení se automaticky rovná dvouletému trestu. Jelikož jde ale o věc vestavěnou přímo ve hře, řada i známých jmen volá po kratších trestech. Názory veřejnosti se dělí v podstatě 50:50.

Kompetitivní scéna by však měla mít nulovou toleranci. Obzvláště ti, kteří se snaží v CS2 vybudovat kariéru, si musejí být moc dobře vědomi, že něco takového by ani ze srandy zkoušet neměli. Když se na konkrétních případech ukáže tvrdý metr, příště už nutkání využít bugy bude mít méně hráčů. Minimálně v to doufáme.

Exemplárním případem se stali dva turečtí hráči z akademie Eternal Fire. S Ahmetem „cyber“ Akpınarem a Bilgihanem „Depact“ Ayazem se organizace po banu okamžitě rozloučila. Ve 23 a 21 letech přitom nejde o žádné juniory, u nichž by se dalo mluvit o mladické nerozvážnosti. Naštěstí nešlo o žádné generační talenty.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.