Přejít k hlavnímu obsahu

Rus ovlivnil desítky za zápasů za skoro 10 milionů korun! Nyní konečně obdržel ban

12. 4. 2024 | 13:00 Counter-Strike 2 Kauza
Další nadějný talent si zničil svoji kariéru kvůli nekalým praktikám. Erkhan „gokushima“ Bagynanov obdržel dvouletý ban od Komise pro esportovou integritu za korupci a sázení.
Erkhan „gokushima“ Bagynanov
Erkhan „gokushima“ Bagynanov
Zdroj: FORZE

Erkhan „gokushima“ Bagynanov v nižších sférách evropské scény platil za další ruskou naději na pozici AWP. V loňském roce konečně dostal příležitost od elitního týmu, FORZE jej naverbovali i přes jeho zákulisní reputaci. Angažmá celé sestavy skončilo koncem března ve chvíli, kdy právě na gokushimu spadla klec.

Bagynanov byl už vloni nařčen trenérem Spirit Academy Dmitrym „S0tF1k“ Forostyankem, že se zapojoval do falešných zápasů za účelem sázek a využívání radar hacku v oficiálních utkáních. Místo angažmá možné vycházející hvězdy jej tak nahlásil Komisi pro esportovou integritu (ESIC), která nyní vydala svůj verdikt.

Prošetřování bylo ukončeno a gokushima byl potrestán k 27. březnu 2024 na základě paragrafů hovořících o korupci, sázení a manipulaci. Jeho trest potvrá dva roky, reputaci však bude mít poškozenou navždy. Jelikož ale pod ESIC nespadají všechny esportové soutěže, dá se očekávat, že v Rusku bude nadále aktivní.

Podle zákulisních informací pomohl gokushima ovlivnit až 80 oficiálních zápasů a nekalým taháním za nitky si údajně přišel 300 až 400 tisíc dolarů. Ačkoliv se dlouho nedokázal dostat na nejvyšší esportovou úroveň, tak se dá říci, že si tímto způsobem vydělal jako nejlepší hráči světa. Kéž by šlo o ojedinělý případ.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.