Přejít k hlavnímu obsahu

Sláva Ukrajině! Náhradník ruského týmu se za svůj komentář raději omluvil

1. 5. 2024 | 18:30 Counter-Strike 2 Kauza
Ruská organizace FORZE rozpustila svoji původní sekci, jejíž jádro ale naskočilo do ESL Pro League. Jedním z dodatečných náhradníků se stal Owen „smooya“ Butterfield, který se hned po prvním zápase dostal do centra dění. Ne však pro jeho výkony, ale za pozápasový komentář.
Owen „smooya“ Butterfield
Owen „smooya“ Butterfield
Zdroj: UKCSGO / GrimyRannarr

Do úvodního zápasu skupiny C ESL Pro League proti sobě nastoupily organizace z Ukrajiny a Ruska, Monte a FORZE. Samotní hráči se vzájemně respektují, ale dvě slova rozbouřila oheň na úplně jiné úrovni. Owen „smooya“ Butterfield totiž po porážce zareagoval na příspěvek Monte tradičním ukrajinským pozdravem.

Komentář „Sláva Ukrajině“ však smooya krátce na to smazal a v kuloárech se okamžitě začalo hovořit o tom, že 24letý Brit může být v ohrožení. Rusko totiž začátkem roku zařadilo zmíněný pozdrav na seznam nacistických organizací a symbolů, Rusové jeho použití neberou na lehkou váhu v jakémkoliv kontextu.

Známý sniper, který býval proslulý svou toxicitou, přišel dnes s oficiální omluvou. Ta ale podle reakcí komunity zní, jako by byla vytvořená umělou inteligencí. „Někdo si mohl můj komentář vyložit jako agresivní gesto vůči FORZE. To však nebylo mým záměrem a uznávám, že moje reakce byla nevhodná,“ píše smooya.

Podle jeho slov je také zřejmé, že s týmem do dalších zápasů nastoupí. Původně se však hovořilo o tom, že si organizace sponzorovaná největší ruskou firmou v oblasti těžby a zpracování ropy nebude přát jakékoliv jeho pokračování. Artem „Fierce“ Ivanov tedy může pokračovat jako trenér a smooya bude zase opatrnější.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.