Přejít k hlavnímu obsahu

Novodobí Heroes of Might and Magic! Fanoušci legendární hry sedm let vytvářeli předělávku

23. 5. 2024 | 17:20 Gaming
Heroes of Might and Magic je titul, který má speciální místo v srdcích mnoha Čechů. První díl legendární tahové strategie vyšel už v roce 1995, série má ale stále početnou hráčskou základnu. Tu rozhodně zaujme titul Songs of Conquest. Sedm let strávila skupina přátel ve studiu Lavapotion vývojem pařby podobné Heroes a 20. května ji konečně vypustila na světlo světa. Nechybí kampaň ani tradiční multiplayer. Songs of Conquest zároveň přináší nejedno zajímavé vylepšení, které by se rozhodně mohlo líbit i hráčům tradičního Heroes of Might and Magic.
Songs of Conquest
Songs of Conquest
Zdroj: Lavapotion

Songs of Conquest je tahová strategie inspirovaná klasickými hrami 90. let. Hráči se objeví v roli mocných kouzelníků zvaných Wielders a vydají se do neznámých zemí. Bojují proti nepřátelským armádám, které se jim odváží postavit, a pátrají po mocných artefaktech. Na to všechno jsou hráči zvyklí z Heroes of Might and Magic.

Teď to mohou prožít v novém, a dosti jiném, kabátku. Na první pohled zaujme právě grafika, jež se od Heroes výrazně liší. Songs of Conquest je totiž pixel art titul (jako například Stardew Valley nebo Terraria). A vypadá krásně. Hra je graficky povedená, vyvojáři si vyhráli s těmi nejmenšími detaily. I když je grafika oproti Heroes of Might nad Magic, Songs of Conquest stejně na první pohled připomíná svého předchůdce.

Podstata u obou titulů stejná. Se svým hrdinou procházíte mapu, objevujete neznámá zákoutí, obsazujete volné stavby a bojujete s nepřátelskými vojsky. Postupem času se můžete setkat i s dalším hrdinou a porvat se o jeho hrad. Pracujete se zásobami, vylepšujete si své „městečko“ i svého hrdinu.

S verzí 1.0 jsou dostupné čtyři kampaně, jež jsou rozprostřené mezi čtyři hlavní frakce - Arleon (lidé), Barya (pouštní žoldáci), Rana (z močálů) a Barony of Loth (nemrtví). Každá kampaň má čtyři mise. Na velké mapě to znamená pořádnou porci zábavy.

Bitva ve hře Songs of Conquest
Bitva ve hře Songs of Conquest
: Lavapotion

To ale rozhodně není všechno. Součástí Songs of Conquest jsou i kampaně vytvořené komunitou. Hráči mohou ve hře jednoduše editovat mapy a vytvářet příběhy. Ostatní si je pak přímo ve hře stáhnou a prožijí další dobrodružství. Samozřejmě existuje i možnost multiplayer map.

Výbornou zprávou pro fanoušky Heroes of Might and Magic je přítomnost hotseat režimu. Takže se můžete, stejně jako v nejlepších letech HOMM, střídat u jednoho stroje a společně procházet mapu, bojovat proti sobě, nebo se spojit a nandat to nepřátelskému AI.

Oproti early accessu je v Songs of Conquest nový mód „Challenge Maps“. Ve výzvách řádně otestujete své taktické schopnosti a zároveň potrénujete na další pařbu se svými kamarády. Těchto map je aktuálně ve hře jedenáct.

Songs of Conquest je aktuálně k dostání na Steamu, GOG a Epic Games Storu. Hra je dostupná od 600 Kč, aktuálně platí 20% sleva. Co se týče systému, Songs of Conquest si můžete užít na Windows i macOS. Hráči na konzoli mají zatím (dost možná navždy) smůlu.

Na PLAYzone od března 2022. Zaměření především na League of Legends a EA Sports FC. Občas zapne Counter-Strike, od roku 2012 ale žere LoLko, dvakrát se dostal i do Diamondu :).