Přejít k hlavnímu obsahu

Na světovém turnaji ukradl zařízení profíků, údajně jim chtěl nainstalovat cheaty

8. 6. 2024 | 20:00 Counter-Strike 2 Kauza
Adam „nbgee12“ Zanzoul ještě v březnu usiloval o Major, nyní má jeho kompetitivní kariéra útrum kvůli nevídané situaci. Na světové akci získal přístup do zabezpečeného prostoru, kde ukradl SSD disky hráčům G2 Esports a Vitality. Policie se po dohodě s organizátory sice rozhodla ho neobvinit z trestného činu, vykázání z akce však následoval permanentní zákaz činnosti.
Adam „nbgee12“ Zanzoul
Adam „nbgee12“ Zanzoul
Zdroj: Dust2.us / nbgee12

Adam „nbgee12“ Zanzoul má ve svém herním rejstříku celou řadu trestů. Svým nejnovějším zápisem, který nemá na Counter-Strike scéně obdoby, si ale definitivně podepsal ortel nad jakoukoliv budoucí kariérou. V minulosti se pokoušel o matchfixing ve snaze dostat se do FPL Challenger, na kontě má také několik banů za obcházení těch předchozích, ale tentokrát vše trumfnul narušením bezpečnosti velkolepé akce IEM Dallas.

Na světových i domácích turnajích má každý hráč přidělený vlastní SSD disk pro rychlejší zapojování. Ten je po celou dobu turnaje uschovaný, aby s ním nemohl nikdo bez asistence administrátorů manipulovat. Touto cestou se omezuje podvádění skrze software, šance nainstalovat něco nekalého se tak velice minimalizuje. Jakmile se ale disků někdo zmocní, je zaděláno na průšvih, který v případě zlých úmyslů může ničit kariéry.

19letý Zanzoul se pod vlivem marihuany, jak sám v rozhovoru po svém průšvihu přiznal, vydal v noci mezi hracími dny do zabezpečených prostor turnaje. Tam objevil velkou kopu disků, kterými se neváhal pochlubit kamarádům. Z nich si nakonec vybral Jakea „Stewie2K“ Yipa, Nikoly „NiKo“ Kovače a Guye „NertZ“ Iluze. Ilya „m0NESY“ Osipov na svém Telegram účtu uvedl, že Zanzoul plánoval hráčům nainstalovat cheaty.

Tři disky si odnesl na hotel propojený s místem konání IEM Dallas. Tam byl ale zadržen místní policií, když ESL na bezpečnostních kamerách zjistila, že je zodpovědný za krádež. Obviněn z trestného činu sice nebyl, ale obdržel pětiletý ban. Ten se stal permanentním poté, co své chování označil za trolling a požadoval jeho zkrácení. Jako poloprofesionální hráč si vůbec neuvědomuje, co znamená pojem kompetitivní integrita.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.