Přejít k hlavnímu obsahu

Historický úspěch. Asijský tým vyhrál světovou Counter-Strike akci po 14 letech

10. 6. 2024 | 13:30 Counter-Strike 2 Reportáž
Counter-Strike nikdy nebyl hrou, ve které by Asie patřila mezi nejsilnější regiony světa, na rozdíl od mnohých esportových titulů. Po letech půstu v CS:GO ale hned v prvním roce CS2 éry přichází historický triumf. Na ten se čekalo od dob CS 1.6, přesněji řečeno od roku 2010.
The MongolZ
The MongolZ
Zdroj: HLTV.org (Dimitri Petrienko)

Asijská naděje nese jméno The MongolZ. Bývalá sestava IHC Esports proměnila svou identitu na trvalou organizaci, která bere světovou scénu útokem. Její hráči nechyběli na posledních čtyřech Majorech, slavné týmy trápili na turnajích typu IEM či ESL Pro League. Nyní si vybojovali první trofej na nejvyšší úrovni.

The MongolZ jsou na východní polokouli letos k nezastavení. Přemožitele našli pouze v kvalifikaci na IEM Chengdu, mimo to sbírají jeden titul za druhým. Po květnovém titulu v MESA Pro Series přišlo mezinárodní prvenství před domácím publikem na MESA Nomadic Masters Spring. Tady se ale Mongolové nezastavili.

Krůček po krůčku za krátké období vystoupali až mezi světovou elitu. Na turnaji YaLLa Compass se sice objevily pouze tři týmy z nejlepší desítky, přesto se i díky finanční dotaci 400 tisíc dolarů označuje za Tier 1 akci. The MongolZ ve skupině jednou prohráli, v play-off ale nenašli přemožitele a pozvedli další trofej.

Organizace hned po triumfu zavzpomínala na odkaz korejského týmu WeMade FOX, který byl v roce 2010 posledním asijským šampionem světové soutěže. Na své momentum navíc mohou  The MongolZ navázat ještě před letní přestávkou. Tento týden je čeká ESL Challenger v Jönköpingu, kde rázem patří mezi favority.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.