Přejít k hlavnímu obsahu

Mistři poprvé z Asie! Pro celý region jde o historické vítězství na poli VALORANTu

10. 6. 2024 | 19:30 VALORANT Reportáž
Historický moment pro celou profesionální scénu VALORANTu nastal v Šanghaji. Gen.G se stali vůbec prvním vítězem mezinárodního VCT turnaje z asijsko-pacifického regionu. Na soutěži Masters porazili každý tým, který jim stál v cestě, a vysloužili si tak místo na výsluní.
GenG VALORANT Masters Shangai
GenG VALORANT Masters Shangai
Zdroj: Riot Games

Pro korejský celek je tento triumf obzvlášť sladký. Jen před dvěma měsíci totiž v Madridu jen těsně prohráli ve finále se Sentinels, a to po téměř pětihodinové bitvě končící skórem 3-2 pro severoamerický celek. Tehdy to byla bolestivá porážka, která je však jen posílila. Gen.G se během dalšího turnaje v Šanghaji prezentovali skvělou taktikou a precizností svých jak svých strategií, tak reakcemi na hru soupeře. Od prvních kol až po finále dominovali soupeřům a ukázali, že jsou schopni se poučit z minulých chyb a vylepšit své výkony.

Fanoušci byli svědky napínavého a intenzivního finále, jež nabídlo nejen skvělou podívanou, ale i inspirativní příběh o houževnatosti a odhodlání. Gen.G ukázali, že ani těsné porážky nemusí znamenat konec nadějí, ale mohou naopak být motorem pro budoucí úspěchy. Ve finále zcela zaslouženě porazili Evropany z Heretics, kteří se i s náhradníkem probojovali do vyprodané Mercedes-Benz Areny v čínské metropol a nehráli žádné druhé housle. Po vydařeném startu jim ale došla šťáva, zatímco na druhé straně se hráči pořádně rozjeli.

Pobyt korejské sestavy v Číně však nebyl úplně snadný. Z politických důvodů nemají korejské organizace a jejich hráče tamní obyvatelé v oblibě. Proto museli čelit mnoha nemístným projevům, trollingu během rankedů, nebo dokonce odepření scrimů ze strany čínských celků. I přes všechny překážky si však svoji cestu k trofeji vyšlapali. Během závěrečných proslovů si některé místní diváky dokonce přitáhli na svou stranu, velice motivační řeč si prorazila cestu k srdcím přítomných diváků. „V týmu není žádné JÁ“, prohlásili hráči.

Tento úspěch znamená pro APAC region obrovský průlom a jasný signál, že zdejší týmy jsou minimálně na stejné úrovni jako zbytek světa. Gen.G tak nejenže přepsali historii, ale také otevřeli dveře dalším týmům, které nyní vidí, že cesta k vítězství není slepou uličkou. Všichni budou s napětím sledovat jejich další kroky, protože Gen.G mají našlápnuto k tomu, aby se stali jedním z nejdominantnějších týmů na světové scéně.

Sestava vítězů Masters:

  • Jižní Korea Kim „Meteor“ Tae-o
  • Jižní Korea Kim „t3xture“ Na-ra
  • Jižní Korea Kim „Lakia“ Jong-min
  • Jižní Korea Byeon „Munchkin“ Sang-beom
  • Jižní Korea Kim „Karon“ Won-tae
  • Jižní Korea Kang „solo“ Keun-chul (trenér)
Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.