Přejít k hlavnímu obsahu

Potyčka s manažerem a snaha o manipulaci. Vedení organizace schytává kritiku

11. 6. 2024 | 09:00 League of Legends Kauza
Čínská organizace FunPlus Phoenix se po kompetitivních neúspěších musí potýkat s interními problémy. Ping „xiaolaohu“ Xiao-hu byl z týmu vyhozen po fyzické potyčce s manažerem. Incident z tréninkového zápasu vyvolal obrovskou vlnu diskuzí a rozporuplných reakcí.
Ping "Xiaolaohu" Xiao-Hu
Ping "Xiaolaohu" Xiao-Hu
Zdroj: LPL

Vše začalo už během přípravy, kdy došlo k hádce mezi xiaolaohu a asistentem trenéra Chenem „Mouse“ Yuhaem. Situace eskalovala, když do ní vstoupil manažer Cao ‘Denny’ Feng. Podle jednadvacetiletého hráče mu Denny při rozepři řekl, aby „zmlkl“. Když xiaolaohu odmítl, manažer vstal, zatlačil mu na hruď a začal mu hrozivě mávat prstem před obličejem. „Bál jsem se, že mě udeří, tak jsem ho varoval, aby dal ruku dolů,“ uvedl xiaolaohu. Sice ruku stáhl, ale pokračoval ve výkřicích do jeho obličeje a opakovaně nařizoval, aby odešel.

Xiaolaohu následně opustil budovu organizace FunPlus Phoenix a požádal rozvázání smlouvy. Management následně promluvil s ostatními členy týmu, přičemž jedno svědectví naznačuje, že se je snažili „emočně manipulovat“. Vedení údajně zvažovalo právní kroky proti xiaolaohu a chtělo jej pokutovat za porušení smlouvy. Naštěstí se za něj spoluhráči postavili a byli ochotni svědčit. Jeden z nich dokonce prohlásil, že pokud bude xiaolaohu potrestán, tak by dále nehrál. Jen díky němu se přitom FPX odrazili ze dna tabulky.

Několik hodin později vydala organizace oficiální prohlášení o uzavření situace. „Xiaolaohu by jako hráč neměl urážet svého přímého nadřízeného, ještě když zasahoval manažer,“ zní z FPX. „Stejně tak Denny by jako manažer neměl fyzicky útočit nebo se dětinsky rozhodnout poslat hráče domů během komunikačního procesu.“ Fanoušci ale zůstávají zmatení a rozhořčení, že manažer FPX stále zastává svou pozici po tom, co provedl.

„Mám pocit, že na Západě, pokud se generální manažer agresivně dotkne hráče, je to nejrychlejší cesta k vyhazovu, ne?“ reagoval manažer VALORANT sekce fnatic CoJo. Tento incident akorát ukazuje, jak napjaté mohou být vztahy v týmech s vysokými očekáváními a jak důležité je správné vedení a komunikace. Pro FPX je to varovný signál, aby přehodnotili své interní procesy a zajistili, že se podobné situace nebudou opakovat.

Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.