Přejít k hlavnímu obsahu

Jump: LanCraft bude čím dál tím lepší

8. 2. 2010 | 00:00 Všechny hry
Připravili jsme si pro vás rozhovor s hlavním organizátorem nadcházejícího LanCraftu, Lukášem "Jump" Vobeckým.
Výchozí obrázek

Připravili jsme si pro vás rozhovor s hlavním organizátorem nadcházejícího LanCraftu, Lukášem "Jump" Vobeckým.

Už za necelý měsíc proti sobě ve městě Krnov na česko-polských hranicích změří síly ty nejlepší česko-slovenské týmy v největší BYOC LAN párty, která se koná na našem území. Každoročně tento turnaj navštíví minimálně 200 lidí, kteří mají zájem a chuť sejít se se svými online přáteli. Za tím vším stojí velký admin tým, ve kterém můžeme nalézt i některé adminy z PLAYzone.cz týmu, ale nejdůležitější osoba je v jejich čele - Lukáš "Jump" Vobecký. Tento admin a bývalý hráč StarCraftu patří k legendám naší scény a poté co přestal hrát naplno, řekl si, že do české kotliny přivede atmošku BYOC LAN turnajů. Podaří se mu to?

Ahoj Jumpe, jak se daří ?

Hoj, právě jsem se vyspal z 11ti hodinové cesty za volantem, tak sem takovej přepadlej. Jinak v pohodě.

Myslím si, že ty jsi už na naší scéně hodně známý a dost respektovaný. Jak se ovšem na to díváš ty, že k tobě vzhlíží lidé?

Tak myslím, že tohle potěší každého. Ale jo, jsem rád, že roky práce něco dokážou přinést. O to větší je ale dřina snažit se neuklouznout a a třeba jednou maličkostí to nezkazit. Každopádně dík za to.

Přejděme rovnou k tématu asi pro tebe teď nejvíc důležitému. LanCraft Silesia 2010. Jak probíhají přípravy?

Vzhledem k tomu, že jsem měl teď týden dovolenou, tak trochu polevily. Jinak ale celý admin tým stále pracuje na této akci. Opravdu chceme, aby z ní všichni měli ten nejlepší pocit a aby na příště nemohl nikdo odolat na naše lanparty přijet. I když to tak nevypada, tak většina lidí tráví velkou spoustu času s přípravou x měsíců před samotnou akcí.

Takže to je takové - od LanCraftu k LanCraftu?

S vyjímkou malých přestávek ano. Občas ale pracujeme i na více akcích najednou.

K tomu jsem se chtěl dostat, ale tys mě předběhl.  I tak se zeptám, pracuješ tedy jen na LanCraftu, nebo máš i jiné akce?

Z akcí máme jen LanCraft. S různými přízvisky, ale je to jen LanCraft. Měl jsem pár možností, jak se zapojit i do něčeho dalšího, včetně zahraničních, ale nerad bych dělil čas mezi více subjkektů a okrádal se tak o možnost udělat jednu věc kvalitně. V současnosti je moje hlavní zaměření směrováno na INTEL LanCraft Silesia a lehce připravujeme už LanCraft Spring 2k10, který bude v květnu. Okrajově už poohlížíme po letní akci, ale to je ještě moc daleko.

Můžeš prozradit něco málo ohledně těch zahraničních akcí?

Ono moc není co, chtěli po mně pomoci na 2 maďarských větších lanparty, ale jak už jsem řekl, odmítl jsem to a s tím to skončilo. Není na to zas tak času, mám i svůj vlastní život mimo "progaming"

Tak to asi všichni. Už zítra končí registrace do LanCraft Busu. Sehnal se dostatečný počet lidí?

Počet lidí bohužel není dostatečný. Termín ještě máme v plánu o týden prodloužit, ale bojím se, že jak už to u nás býva, je to příliš nová věc na malý počet lidí, aby se to dostalo u hráčů dál, než do prvotního nadšení. Možná někdy v budoucnu.

Co si očekával od tohoto způsobu přepravy? Čekal si, že se komunita konečně domluví?

Čekal jsem, že ohlazy z typu "Je to bomba, super nápad" přejdou do samotné realizace. Což je něco, co u nás pokulhává. Spousta lidí má prvotní nadšení, ale když dojde čas konat, má hned x dalších věcí na řešení a důvodů, proč věc odložit nebo neřešit. Akorát, že si tihle lidé neuvědomí, že tím škodí sami sobě.
Osobně vidím tyhle "Necroraisers busy", ať už doma nebo v zahraničí jako hodně skvělej nápad. Už dříve jsme si s touto myšlenkou také pohrávali, ale nebyl moc prostor na jejich řešení. Rozhodně tomuhle projektu fandim a nemít možnost osobní dopravy (za kterou jsem hodně rád), tak jezdím s nimi asi všude, kde mám tu možnost. Ač už skoro nehraju, stále žiju tím slavným slovem "progaming" a baví mě věci kome něj.

Takže neopustíte ideu autobusu do budoucna?

Určitě ne. Stejně jako jsme neopustili CS hráče po menším zklamání na minulém LanCraftu, tak ani tuto myšlenku osobně nezavrhuju. Myslím, že to ale bude chtít, v naší scéně, něco víc, než 300 potencionálních zájemců, ale to je už trochu hudba budoucnosti

Kolik zájemců máte oficiálně potvrzených k dnešnímu dni?

Šest z Prahy a šest z Brna.

Hmm to není moc na to, že jste chtěli mít něco okolo 40 lidí...
Přejděme k turnaji. Od mildy vím, že probíhali nějaké komunikace s polskou scénou. Došli k něčemu zásadnímu?

Máš na mysli CS 1.6?

Jojo, nebo spíš tak celkově teda.

Co se týče zahraničí celkové, bude na akci velké množství poláků. V SC by jich mělo být na desítky, viděl jsem registrované i nějaké dotysty a právě s Mildou jsme řešili jeden z top polských CS týmů. Milda pro ně zjišťoval nějaké dodatečné informace a podle posledních informací to vypadá dobře. Poláci ještě něco řeší, ale hádám, že bychom tak během týdne mohli vědět, zda někdo od nich na CS 1.6 skutečně dorazí. Dávám tomu velké šance a těší mě to.

Co říkáš zatím na účast českých týmů? Z předních zatím potvrdili NecroRaisers a Snoopy. Jsi jakožto hlavní organizátor rád, že se dva přední české týmy registrovali na LC?

Určitě. Domácí top týmy jsou základ a už jenom kvůli tomu, že jsou top, by na podobných akcích neměli chybět. Samozřejmě, většinou top týmy koukají po hodně dobře dotovaných akcích (neříkám, že LC není), ale myslím, že právě ony by neměli skoro nikde chybět. Tyhle týmy jsou ty, které táhnou další na akci a k této, můžu říct, zodpovědnosti, by se měli stavět odpovídajícím způsobem. Je mi jasné, že je lákají hlavně výhry a tady musím říct, že jsem opravdu vděčný Grunexu, za sehnání cen od INTELu do CS turnaje, za ceny, které jsou v mých očích opravdu už adekvátní velikosti této akce.
Byl bych rád, kdybychom dosáhli vysokého množství v CS týmech. Dávám si vždy vysoké cíle a opravdu spokojený bych byl s 30ti a více týmy. Ale i současný stav vypadá velmi pěkně a věřím, že 20 týmů je reálných. Četl jsem článek o top10 týmech na PZ a chci vidět na akci všechny tyhle týmy!

Tak s tim top10 bych zas nepřeháněl, přece jen v očích hráčů je to velký fail. Ale i tak.
Jo s cenama máš pravdu, třeba poslední novinka, o tom, že vítěz získá 5 myší od SteelSeries, už jen to by mě donutilo se přihlásit - hrát za lepší tým. Můžou i týmy na druhých a třetích místech očekávat podobné ceny?

Zatím máme jisté pouze to, co jsme doteď prezentovali. Samozřejmě stále jednáme s dalšími partnery, ať už jistými nebo nejistými, ale s tím, co se nám od nich podaří získat vyjdeme ven až ve chvíli, kdy to bude opravdu jisté.
Podobné ceny pro další místa to ale asi nebudou. Přece jenom 1. místo má být opravdu jen jedno a vzhledem k tomu, že na LanCraftu nebude hráno jen CSko, ale i několik dalších her, nemůžeme dát veškeré naše zdroje pouze do jedné hry. To by musela být účast CS hráčů "kapánek" vyšší, než je současná. Už teď má CSko jisté výhry v hodnotě cca 30k, což je pro mně zatraceně dobré. Jednoduchá matematika - 20 týmů nezaplatí samo o sobě ani nájem s elektřinou. Dostat za to výhry za 30k? Myslím, že to je dobrá "dolní" hranice. :-)
Za SteelSeries jsem rád, je to náš první krůček mimo domáci trh a pevně věřím, že v budoucnu přidáme další. Určitě ale ještě další ceny pro CS 1.6 turnaj přibydou.

Wou :)
Moc se nevyznám v polské scéně a hráčích z Polska. Jak důležité je, že jste přesunuli akci z Rýmařova do Krnova?

To teprve uvidíme. Původně jsme počítali s přesunem do Starého Města. Ale naskytla se tato možnost, která je pro nás poměrně velkou výzvou. Pokud se tento LanCraft vydaří, pokud bude reakce od lidí na tuto akci, jaká u nás už moc dlouho nebyla, opravdu adekvátní, pokud přijede hodně lidí, tak to bude to hodně důležité a mohu slíbit, že se stane naším odrazovým můstkem do budoucna.
Pro poláky je umístění hodně dobré. Do Krnova mají 3 km od hranic, dostupnost nádherná a všichni víme, že polská scéna je nesrovnatelná z naší. Už na SC na LanCraft jezdí skoro více poláků než čechů a pokud se podaří získat podobnou pověst i v jiných hrách, tak by to bylo hodně moc dobré. Krnov by tomu mohl pomoci, potenciál tu je. Ale jak už jsem říkal, teď to záleží hlavně na hráčích. My na tom pracujeme na 100 procent.

Takže příští LanCraft, tedy ten v květnu, bude nejspíš opět v Krnově?

To ne. Květnový LanCraft bude ve Starém Městě. To se stalo naším novým (zatím stálým) působištěm po Rýmařově. Je v něm dobré zázemí pro opakování akcí (až na malé zápory, ale ty jsou minimální). Kromě těchto akcí chceme dělat putovní LanCrafty, které se budou přesouvat po různých místech v republice a Krnov je prvním z nich. Opakování v Krnově nevylučuju, ale pokud prozradím zákusilní tajemství, INTEL LanCraft Silesia je pro nás hodně nákladná akce, pohybujících se v červených číslech a jako taková slouží spíše pro posílení jména LanCratu, pro to, aby naučila hráče jezdit na BYOC lanparty s oblibnou, než pro několikeré opakování.

Už víte nějak předem, která další města budete chtít zkusit? Třeba něco poblíž německých hranic a přilákat německé celky?

Zatím čekáme na několik odpovědí. Místa stále hledáme a najít něco opravdu vhodného, je nesmírně těžké. Nájmy se většinou pobybují v částkách kolem 50k za den, což je hodně nereálné pro realizaci. Když už se podaří něco najít, je problém internet, dostupnost, zázemí v okolí, nebo něco dalšího. Už dávno jsem vyrostl z představy, že stačí najít jen velký prostor a všechno ostatí je maličkost. Nechci, abychom dělali průměrné lanparty. Chci, aby to byly akce, o kterých se bude mluvit a na které se budou lidé těšit dlouho dopředu, kde budou litovat, že se nezúčastnili.
Tím chci i poprosit kohokoliv, kdo by věděl o dobrém místě na pořádání lanparty. Stejně, jako tomu bylo v Krnově, kontatujte mne a možná se nám podaří daší akci uspořádat.

Trohu poodkryju karty - v létě nás čeká 4denní lanparty, kterou si věřím, užijete i po jiných stránkách, než jen sezení za počítačem.

Takže akce s bázénem, no tak to se doopravdy těším (smích)
Nechtěl bys odkrýt i karty pro nadcházející LC? Něco, co ještě nevíme a teprve vyjde do oběhu?

No bazén tam nebude, ale venkovní aktivity ano.
Snad nic nezkazím tím, že prozradím, že kromě těch tradičních turnajových aktivit, se budou moci návštěvníci těšit na pokerové stoly, které jsou samy o sobě dneska už velkým lákadlem. Partner Rare Items nám pomůže opět zajistit už tradiční lancraftí pohybovou zábavu. Mimo to nás čekají ještě perličky, které se na domácích lanparty nevídají, ale které máte možnost vídat na obrovských prezentačních akcích, nebo třeba na DreamHacku (který je mimochodem mým velkým vzorem).
Hodně z těchto věcí, které budeme publikovat pravděpodobně již v nejbližších dnech, nám pomáhá zajistit Grunex a já věřím, že spolupráce s nimi dokáže tomuto LanCraftu vdechnout něco, co ho uděla opravdu vyjímečným.
Samozřejmě chci, aby bylo přítomno nejvíc lidí, ale myslím to upřímně, když říkám, opravdu přijeďte. Oldschool hráči pamatují ze starých dob atmosféru PGCH, někteří znáte DreamHack. Tohle jsou akce, ze kterých si bereme to nejlepší a chceme to zrealizovat právě na INTEL LanCraft Silesia.

Fýha, čím dál tím více mě lákáš. Akorát nevim, kde seženu peníze. (smích)
Koukám, že první lancraft nového desetiletí bude velmi dobře zásobený zábavou. Kdyby si měl jedno velké přání, co by jsi si přál ohledně LC, aby se tento týden stalo?

Tak tohle je zatím nejtěžší otázka. Chtěl bych vidět 250 registrovaných účastníků.

A chystáte přidat ještě nějakou hru na LC Silesia?

Přemýšlím ještě o jedné, možná 2 hrách. Záleží na zájmu v tomto týdnů lídí ze současných her. Chci, aby bylo 300 lidí na akci a pokud se registrace teď výrazněji nepohnou, určime ještě nejakou další hru (víš o něčem?). Samozřejmě víc her = větší rozdrobení cen, ale tohle je čistě v režii dané komunity, jak dobré chce mít výhry v turnajích.

Hmm teď z ruky mě napadá snad jen CSPromod turnaj for fun. Ale jinak netušim.
Zúčastníš se i nějakého turnaje? Třeba jen tak z legrace?

Spíš si jen zajdu občas do jednoho ze zábavných koutků. No vidíš, říkal jsem, že by na této akci měly být konzolové koutky?
Jinak budu mít na starosti celkový dohled a na věnování se turnajům čas nebude. Je mi jasné, že bych v nich vyhrál, ale rád dávám možnost mladším hráčům.

Koutky? Tak to snad k LC patří ne? LC bez koutků není LC. Opět budou k vidění taneční koutky, laser game?

Taneční podložky ano, laser sniper ano. Laser game nebude kvůli místu, není v Krnově na tuto zábavu dobrý prostor. Teď jsem měl však na mysli konzole jako Wii, Playstation apod., které by měli mít ted na LanCraftu premiéru.

Povídej  ...

To ne teda. Počkejte si na oficiálni novinku.

Si mě tak napnul, že to snad ani nevydržím. Čim dál tim víc mě přesvědčuješ, abych jel a vyhrál tam ten poker turnaj. Dám ti teď prostor k vyjádření, protože si myslím, že jsem tvůj router a internet zatížil už dost.

Chtěl bych, aby si všichni, co tohle budou číst, uvědomili, že LanCraft děláme opravdu pro vás. Chápu, že vás to účast často nevyjde na malé peníze, ale věrte mi, mně osobně to stojí mnohem víc, a to nemluvím jen o penězích. :-)
Zkuste se jednou opravdu rozhoupat, nechte stranou výmluvy typu čas, chuť, nebo že si raději zajdete do hospody a přijeďte se přesvědčit, že u nás jdou udělat opravdu kvalitní akce. Že lanparty není jen o tom přijet, odehrát turnaj, shrábnout možnou výhru a odjet. Je to o zábavě, o setkání s lidmi. O tom zažít něco víc, než sedět doma za počítačem. Je to i mnohem víc, než povedený meziherňák. BYOC lanparty má být něco, kde se střetávají desítky, stovky lidí se stejnými zájmy, kde se několik dnů spojí do jedné velké párty.

Jsem Jump, stojím tu před vámi v čele admin týmu a vyzývám vás - pomozte nám budovat naše lanparty snů. Ne pro stovky, ale pro tisíce lidí! Bez vás to nepůjde!

Ještě jednou chci poděkovat Jumpovi za jeho čas a že mi odpověděl na těch pár otázek. A co vy? Přesvědčil někoho z vas Jump k cestě do Krnova?