Přejít k hlavnímu obsahu

WCG: základní skupiny StarCraftu

Za čtrnáct dnů bude zahájena jubilejní desátá olympiáda elektronických sportů World Cyber Games. Průběh velkého finále, potřetí umístěného do USA, letos konkrétně do Los Angeles, je naplánován od 30. září do 3. října. Nepočítáme-li rok 2000 a WCG Challenge, nevyšle Česko poprvé v historii do celosvětového finále žádného reprezentanta. Slováci mají dvě želízka v ohni v Trackmanii a ve virtuální kopané FIFA 10. Počet účastníků ve hře StarCraft: Brood War klesl letos pod 20 hráčů, hlavní hvězdy však nebudou chybět.
Výchozí obrázek

Za čtrnáct dnů bude zahájena jubilejní desátá olympiáda elektronických sportů World Cyber Games. Průběh velkého finále, potřetí umístěného do USA, letos konkrétně do Los Angeles, je naplánován od 30. září do 3. října. Nepočítáme-li rok 2000 a WCG Challenge, nevyšle Česko poprvé v historii do celosvětového finále žádného reprezentanta. Slováci mají dvě želízka v ohni v Trackmanii a ve virtuální kopané FIFA 10. Počet účastníků ve hře StarCraft: Brood War klesl letos pod 20 hráčů, hlavní hvězdy však nebudou chybět.

oficiální logo WCG 2010Zatímco v úvodních ročnících dosahovala účast průměrně šesti desítek, loni v čínském Čcheng-tu přijelo pouze 29 hráčů a letos je to vůbec nejhorší v historii. Díky druhému dílu StarCraftu se však, doufejme, blýská na lepší časy a v příštích letech uvidíme alespoň dvojnásobek účastníků, včetně zástupců České a Slovenské republiky.

V letošním říjnovém finále nemohou chybět tradiční země Čína, Rusko a samozřejmě Jižní Korea, které vyslali do bojů o medaile tři zástupce. Následuje kompletní seznam hráčů rozlosovaných do čtyř základních skupin, z nichž dva nejlepší postoupí do vyřazovacích bojů.

Skupina A

  • Zerg{#Korejská republika} Jaedong
  • Zerg{#Čína} F91
  • Protoss{#Polsko} Yayba
  • Protoss{#Japonsko} kurOa
  • Terran{#Ruská federace} Advokate

Kromě japonského reprezentanta, jehož země v historii hráče do turnaje ve StarCraftu nikdy nevyslala, mají všichni hráči skupiny A zkušenost z finálového klání WCG. Rekordmanem je ruský borec {#Ruská federace} Advokate, jenž se mezi nejlepšími hráči světa objeví již popáté. Obzvlášť pikantní bude jeho souboj s loňským šampiónem {#Korejská republika} Jaedongem, který bude jistě mít choutky na vítězství i při své třetí účasti na World Cyber Games. Tito hráči se střetli před rokem ve čtvrtfinále a ruský reprezentant dokázal v současnosti druhého hráče žebříčku KeSPA hodně potrápit a nakonec podlehl těsně 1:2. Jasným favoritem na postup je zmíněný Korejec, doplnit ho může kdokoliv z trojice {#Polsko} Yayba, {#Čína} F91 a zmíněný {#Ruská federace} Advokate.

Jaedong na WCG 2009

Zopakuje si Jaedong děkovný projev po finále?

Skupina B

  • Protoss{#Korejská republika} Kal
  • Protoss{#Čína} Legendary
  • Protoss{#Spojené státy americké} G5
  • Protoss{#Mexiko} SMall
  • Terran{#Ruská federace} Heme

Druhá skupina představí opět zástupce tří nejpočetněji zastoupených zemí. Progamer {#Korejská republika} Kal, aktuálně pátý v žebříčku KeSPA, je i při své premiéře na WCG pasován do role favorita na postup. O druhé postupové místo pravděpodobně svede boj zbylá čtveřice hráčů, i když v zápasech hraných na jediné vítězství se může stát cokoliv. Nejvíce zkušeností z finálových turnajů, konkrétně z let 2006 a 2008, má na kontě mexický reprezentant {#Mexiko} SMall společně s čínským hráčem s nickem {#Čína} Legendary, který předloni dokráčel až do čtvrtfinále, kde však nestačil na ukrajinskou mašinu jménem {#Ukrajina} Strelok, jenž si nakonec odnesl bronzovou medaili.

Legendary

Dokáže Legendary proklouznout do play-off?

Skupina C

  • Terran{#Korejská republika} Flash
  • Protoss{#Německo} iNfernal
  • Zerg{#Chorvatsko} Ptak
  • Zerg{#Panama} CocoA
  • Protoss{#Čína} Vulture

Aktuální jednička žebříčku profesionálních jihokorejských hráčů {#Korejská republika} Flash se dokázal na WCG probojovat z domácí kvalifikace, o níž se říká, že je náročnější než samotný finálový turnaj světové olympiády elektronických sportů, vůbec poprvé. Největší šance na postup z druhé příčky se dává dvojici {#Německo} iNfernal, {#Čína} Vulture, kteří se na rozdíl od zbylých dvou hráčů těší na svou premiéru na WCG. {#Chorvatsko} Ptak, který se světu jako nejlepší chorvatský hráč StarCraftu představil již třikrát, nedokázal ani jednou postoupit ze základní skupiny, panamský hráč {#Panama} CoCoA, jenž se kvalifikoval potřetí v řadě, si vedl obdobně s výjimkou toho, že se pokaždé přihlásil s jinou přezdívkou a ani tentokrát neudělal výjimku.

Flash

Překvapí korejskou superstar někdo z jeho soupeřů?

Skupina D

  • Terran{#Ruská federace} BRAT_OK
  • Protoss{#Ukrajina} White-Ra
  • Zerg{#Tchaj-wan} SEn
  • Protoss{#Japonsko} nazomen

Přestože, nebo spíše protože mezi zbylé účastníky nebyl nalosován žádný korejský reprezentant, budou boje o dvě postupová místa možná ještě nelítostnější než v předchozích třech skupinách. Mimo japonského outsidera {#Japonsko} nazomena je šance na účast ve vyřazovacích bojích pro všechny hráče stejná. Pátou účast na finálovém turnaji WCG si připíše "grandpa toss" {#Ukrajina} White-Ra, jenž zaznamenal nejlepší výsledek před třemi lety, kdy obsadil nepopulární čtvrté místo. O jedno vystoupení méně má na kontě tchaj-wanský reprezentant {#Tchaj-wan} SEn, který to nejdále dotáhl v roce 2004 - do čtvrtfinále. Právě posledně jmenovaný hráč loni postoupil ze skupiny na úkor ještě nejmenovaného {#Ruská federace} BRATa, jenž mu má tedy co vracet.

Jaedong a White-Ra

Jaedong s White-Rou na loňském WCG

Připomeňme, že ani jednou za devítiletou historii WCG nevyhrál zlatou medaili hráč, který by nepocházel z Jižní Koreje. Nejblíže k tomu bylo v roce 2003, kdy {#Německo} FiSheYe prohrál ve finále proti {#Korejská republika} ogogovi rozdílem jediné hry. O dva roky později neuspěl ani {#Ruská federace} Androide a v roce 2007 se musel s druhým místem spokojit {#Čína} Pj. Čtvrté stříbro zaznamenal hned na úvodní "olympiádě" v roce 2001 {#Francie} ElkY, který prohrál ve finále s legendárním {#Korejská republika} BoxeRem.

Poslední dva roky si všechny medaile rozebrali reprezentanti Jižní Koreje. StarCraft, který se hrál na prestižních World Cyber Games od jejich počátků, se s olympiádou elektronických sportů s největší pravděpodobností letos rozloučí. Dočkáme se nakonec zlaté medaile pro hráče mimo kolébku progamingu?

Odkazy: