Přejít k hlavnímu obsahu

IEM: Den první

21. 1. 2011 | 00:38 StarCraft 2
Dnes v poledne byly v Cyber Sport Areně v hlavním městě Ukrajiny zahájeny úvodní zápasy finálových základních skupin, po jejichž odehrání se s turnajem rozloučí polovina hráčů. Do Kyjeva se sjela evropská špička, aby se utkala v Counter-Strike 1.6, Quake Live a druhém dílu real-time strategie StarCraft, která českého fanouška zajímá pravděpodobně nejvíce.
Výchozí obrázek

Dnes v poledne byly v Cyber Sport Areně v hlavním městě Ukrajiny zahájeny úvodní zápasy finálových základních skupin, po jejichž odehrání se s turnajem rozloučí polovina hráčů. Do Kyjeva se sjela evropská špička, aby se utkala v Counter-Strike 1.6, Quake Live a druhém dílu real-time strategie StarCraft, která českého fanouška zajímá pravděpodobně nejvíce.

Jedenadvacetiletý reprezentant našich barev {#Česká Republika} Tomáš "PredY" Pospíšil dokázal mezi dvanáctku nejlepších hráčů starého kontinentu postoupit přes domácí kvalifikaci a posléze základní skupiny, kde sice dva ze tří zápasů prohrál, ale nakonec díky lepšímu skóre obsadil druhé místo za excelujícím {#Německo} Sockem a mohl se začít připravovat na evropské finále.

Nejlepší hráči z celé Evropy, mezi nimiž nenajdeme jediného zástupce zergské rasy a kterým v poměru 10:2 dominují Terrani, byli rozděleni do dvou skupin po šesti. Českému reprezentantovi přisoudil los skupinu B, jež je dle mnohých považována za jednodušší. Ke svému úvodnímu zápasu nastoupil {#Česká Republika} PredY již krátce po poledni místního času (+1 hodina posun) a soupeřem mu byl italský hráč Terranů {#Itálie} ClouD z klanu Meet Your Makers.

eSuba.PredY Terran vs Terran MYM.ClouD

PredY se domlouvá zápas s ClouDem (foto: Jump)Oba hráči nejprve tradičním způsobem vyškrtali mapy, aby jim zbyli tři, na nichž se nakonec hrálo. První z nich byla Metalopolis. Italský reprezentant na osmé hodině začal rychlou expanzí, na což náš borec na blízké pozici vpravo reagoval rychlým tankem se siege modem a postavením dvou bunkrů u soupeřova druhého command centra. Pouhá tři scv však stačila, aby proti dvěma ostřelujícím tankům udržela obranný bunkr naživu, a jakmile se ClouDovi dokončil stimpack, několika maraudery a mariňáky odstranil obtěžující tanky. Následovalo několik minut bez větší akce, kdy český hráč shromažďoval armádu tanků a bia, zatímco jeho soupeř se soustředil na jednotky z baracksů s podporou medivaků. Zlom přišel ve chvíli, kdy PredY vyrazil na zteč protivníkovy základny, zatímco v té jeho přistál výsadek mariňáků a marauderů. Přestože se našemu hráči podařilo zničit leteckou podporu ClouDa, větší desítka jednotek se vypořádala s chabým odporem nechráněné báze a když se soupeři po chvíli podařilo zničit i obležení své vlastní základny, prohrával český Terran 0:1.

Ve druhé hře na Xel'Naga Caverns se situace otočila. PredY na horní pozici byl nucen bránit svou rychlou expanzi a nutno přiznat, že si v jejím obléhání vedl italský borec lépe, než náš hráč v předchozím duelu. I když bez problémů ubránil rychlé banshee s cloakem, byl český zástupce byl nucen své druhé command centrum před ostřelujícími siege tanky zvednout, to už však jeho rychlý raven čas od času znepříjemnil život soupeřovým dělníkům autoturretem za jeho minerály. Přestože měl PredY zpočátku i díky neopatrnému supply bloku méně jednotek, postupem času jich dokázal nasbírat více než jeho protivník, vymanit se z jeho sevření a i díky stále dovedně otravujícímu ravenovi, který si za celou hru připsal dohromady šestnáct obětí z řad italských scv, dříve zabrat zlatou expanzi. ClouD se sice ještě snažil našeho reprezentanta zatlačit, ale tomu se podařilo úspěšně ubránit a když začal na soupeřovu druhou vedlejšku dotírat ze dvou stran a přidal výsadek do jeho základny, bylo vyrovnáno!

ClouD (foto: Jump)Rozhodující bitva se odehrála na všem dobře známé mapě Lost Temple. PredY na dvanácté hodině se opět rozhodl pro rychlou expanzi, tentokrát však až po prvním helionu. Banshee protihráče, které musely urazit cestu až z protilehlého konce bojiště, si sice připsaly pár obětí, ale byly rychle odraženy a s prakticky totožnými stavy pokračovali oba hráči ve hře. Tentokrát měl „zlato” o něco dříve ClouD, čemuž odpovídal i rozdíl v počtu jednotek obou hráčů. O další vzrušení se postaral náš reprezentant téměř neškodnými výsadky do protivníkovy základny, poté však přišel velmi povedený drop na cliff vedle zlaté expanze Itala, který napáchal velké škody na jeho armádě, následovaný výsadkem mariňáků za další těžbu, což poslalo PredYho do vedení. Zatímco kompozice armády protihráče upřednostňovala tanky před mariňáky, u našeho zástupce to bylo přesně naopak. Jedna z rozhodujících bitev se odehrála před zlatou expanzí českého hráče, kdy italský borec přišel neopatrností o veškeré své bio. Když poté přišel výsadek několika medivaků na čerstvě dostavěnou vedlejšku na třetí hodině, rozhodl se ClouD pro útok. PredY sice množstvím tanků nemohl konkurovat, ale jeho mariňáci se zatím vypořádali s další expanzí soupeře a začali rovněž ohrožovat samotnou základnu. Zbylé tanky italského hráče se nebyly schopny prokousat přes obranu českého reprezentanta, a tak mu nezbylo než psát „gg”.

eSuba.PredY Terran vs Protoss aTn.Socke

PredY před zápasem se Sockem (foto: Jump)S jediným hráčem Protossů - německým reprezentantem Sockem - se náš borec střetnul již loni v základní skupině a tehdy odešel poražen 0:2. Jeden z favoritů skupiny v úvodním zápase podlehl svému krajanovi GoOdymu, a tak PredY vycítil šanci na druhé vítězství, které by ho výrazně posunulo na pozice zajišťující postup do play-off.

Úvodní duel se odehrál na mapě Xel'Naga Caverns. Protoss začal rychlým stalkerem, díky jehož spolupráci s probou odhalil brzké druhé command centrum soupeře. Rozhodl se na to reagovat void rayí, kterou sice nezpůsobil větší škody, ale donutil PredYho zůstat v základně, zatímco on sám zaexpil. Oba hráči pak chvíli bez většího vzrušení zvětšovali své armády a jako první se odhodlal do útoku Terran. V té době však už Socke disponoval dvěma colossy, s jejichž pomocí se i přes přítomnost několika vikingů vypořádal s hrstkou bia a několika tanky. Od této chvíle byl český reprezentant jednoznačně pozadu a z této pozice se už nedokázal dostat. Německý Protoss si po „zlatě” zabral i další dvě expanze a s dokončeným vylepšením stormu, které vzápětí polaskaly PredYho armádu, si dokráčel pro první vítězství.

Socke (foto: Jump)Pro odvetu vybral PredY ze zbylých dvou nevyškrtaných map Metalopolis. Oba hráči začali rychlou expanzí, na což Protoss navázal pěti gatewayemi, vylepšením warpování jednotek a vůbec se neobtěžoval stavět robotics facility. Naopak český hráč techoval na helliony s blue flamem, které chtěl do soupeřovy základny dostat co nejrychleji s pomocí dropshipy. Němec na to nevědomky zvolil ideální counter, když se obrovská masa stalkerů a sentry doslova převalila přes tři bunkry Terrana, jehož scv zabránily v opravování skvěle hozené force fieldy. Trojice hellionů navíc žádné velké škody nenapáchala, PredYho expa však již byla zničena a základna se tomu rychle blížila. Český reprezentant tak musel uznat kvality soupeře, kterému podruhé v soutěži podlehl 0:2 a zakončil první den s vyrovnaným skóre jedné výhry a jedné porážky.

Jak dopadly další zápasy prvního dne ve skupině B, můžete zhlédnout v tabulce níže. Ve vedení je zatím Švéd {#Švédsko} SjoW, který vyhrál oba své zápasy, stejně jako německý reprezentant {#Německo} GoOdy. Právě v soubojích s těmito hráči se bude rozhodovat o tom, zda se {#Česká Republika} PredY umístí mezi prvními třemi a postoupí do play-off.

IEM Season V - Skupina B - 1. den
eSuba.PredY {#Česká Republika} Terran2:1
Terran {#Itálie} MYM.ClouD
ESC.GoOdy {#Německo} Terran2:1
Protoss {#Německo} aTn.Socke
dignitas.SjoW {#Švédsko} Terran2:0
Terran {#Francie} aAa.SarenS
eSuba.PredY {#Česká Republika} Terran0:2
Protoss {#Německo} aTn.Socke
dignitas.SjoW {#Švédsko} Terran2:0
Terran {#Itálie} MYM.ClouD
ESC.GoOdy {#Německo} Terran2:0Terran {#Francie} aAa.SarenS

Skupina A nabídla první den divákům o tři zápasy více, než výše zmíněná šestice hráčů. Stoprocentní úspěšnost měl pouze britský borec z klanu Evil Geniuses {#Velká británie} DeMusliM, jenž si třikrát v řadě poradil se svými terranskými protivníky, naopak ani jedno vítězství nezaznamenala severská dvojice {#Finsko} Naama a {#Švédsko} merz, což je především u vítěze loňského DreamHacku minimálně k pozastavení. Do postupových počtu určitě ještě zasáhne „beast from East” {#Ukrajina} White-Ra, jeho krajan {#Ukrajina} Kas a také polský reprezentant {#Polsko} Tarson. Všichni tři posledně jmenovaní mají zatím shodně dvě vítězství a jednu porážku.

IEM Season V - Skupina A - 1. den
mouz.Naama {#Finsko} Terran1:2
Protoss {#Ukrajina} mouz.White-Ra
dignitas.merz {#Švédsko} Terran0:2
Terran {#Polsko} Millenium.Tarson
mouz.Naama {#Finsko} Terran1:2
Terran {#Polsko} Millenium.Tarson
Empire.Kas {#Ukrajina} Terran0:2
Terran {#Velká británie} EG.DeMusliM
dignitas.merz {#Švédsko} Terran1:2
Terran {#Velká británie} EG.DeMusliM
Empire.Kas {#Ukrajina} Terran2:0
Protoss {#Ukrajina} mouz.White-Ra
mouz.Naama {#Finsko} Terran0:2Terran {#Velká británie} EG.DeMusliM
Empire.Kas {#Ukrajina} Terran2:0Terran {#Švédsko} dignitas.merz
mouz.White-Ra {#Ukrajina} Protoss2:0Terran {#Polsko} Millenium.Tarson

Druhý den finálového turnaje evropské části páté sezóny Intel Extreme Masters přinese tuzemskému fanouškovi především tři zápasy našeho reprezentanta {#Česká Republika} PredYho, který se bude srdnatě bít o postup do vyřazovacích bojů, jež jsou naplánovány na nadcházející víkend.

IEM Season V - European Finals
20. 1. v 11:00 SEČeSuba.PredY {#Česká Republika} TerranvsTerran {#Německo} ESC.GoOdy
21. 1. v 14:45 SEČeSuba.PredY {#Česká Republika} TerranvsTerran {#Švédsko} dignitas.SjoW
21. 1. v 18:30 SEČeSuba.PredY {#Česká Republika} TerranvsTerran {#Francie} aAa.SarenS

Pokud budete mít příležitost, určitě sledujte přímý přenos na ESL TV, v každém případě však držte jedinému zástupci českých barev palce!

replaye (IEM - 1. den)
fotky z místa od Jumpa