Přejít k hlavnímu obsahu

IEM: Den druhý

22. 1. 2011 | 18:38 StarCraft 2
Druhý den finálového turnaje evropské části Intel Extreme Masters určil postupující ze základních skupin do vyřazovacích bojů. České barvy hájil jediný zástupce z klanu eSuba  Tomáš "PredY" Pospíšil, jenž měl po dvou zápasech vyrovnanou bilanci a naděje na obsazení postupových pozic ve své skupině rozhodně neztrácel.
Výchozí obrázek

Druhý den finálového turnaje evropské části Intel Extreme Masters určil postupující ze základních skupin do vyřazovacích bojů. České barvy hájil jediný zástupce z klanu eSuba {#Česká Republika} Tomáš "PredY" Pospíšil, jenž měl po dvou zápasech vyrovnanou bilanci a naděje na obsazení postupových pozic ve své skupině rozhodně neztrácel.

eSuba.PredY Terran vs Terran ESC.GoOdy

Prvním soupeřem českého reprezentanta v jeho pátečním programu byl německý Terran GoOdy, který do té doby nepoznal hořkost porážky a s naším zástupcem svedl nedávno úspěšný souboj v americké kvalifikaci na novou sezónu TeamLiquid StarLeague. Úvodní mapou byl Delta Quadrant, kde oba hráči začali ve spodní části. Německý borec se snažil zpomalit našeho zástupce reaperem, kterého však PredY bez větších problémů odrazil, a po chvíli sám dropoval helliony s vylepšeným blue flamem - ti napáchali jen nepatrné škody, ale to v kombinaci s druhým těžením našeho hráče znamenalo mírný náskok ve hře. Následovaný opakovaný výsadek hellionů soupeře vůbec PredY nastavuje své hotkeye (foto: Jump)nepoškodil, několik zabitých scv si naopak připsala banshee německého hráče. PredY si velmi rychle zajistil přísun zlatých minerálů, nicméně výsadek jednoho tanka na cliff blízko jeho přirozené expanze mu odstřihl přísun velmi potřebného plynu. GoOdy postupně získával náskok ve velikosti armády i upgradech a přestože měl PredY vždy o těžení více, nedařilo se mu vyšší přísun surovin zúročit. Když GoOdy prorazil obsazený střed mapy, začal český hráč boj o přežití, což nemohlo po několika minutách skončit jinak než vedením jeho protivníka.

Druhá hra se odehrála na mapě Xel'Naga Caverns, kde PredY otevřel rychlou expanzí, zatímco se ho jeho soupeř snažil zpomalit banshee s neviditelností a sám obsadil svou vedlejšku. S menšími obtížemi se náš reprezentant ubránil a jeho armáda začala pomalu růst. Nadějný vývoj pokazil velmi povedený výsadek hellionů, který v těžení PredYho napáchal obrovské škody. Od té chvíle měl GoOdy o něco navrch, přesto na sebe oba borci po dvaceti minutách pomrkávali s plným stavem armády. Německý hráč, který disponoval většími upgrady, se následně rozhodl postavit několik battlecruiserů a aby si pro ně udělal místo, podnikl útok na zlatou expanzi reprezentanta českých barev. Ta se bohužel pro našeho zástupce setkala s úspěchem a po příletu prvních válečných lodí byl PredY nucen využívat jejich imobility, aby se alespoň udržel ve hře. Přestože se GoOdyho příjem tenčil a občas byl prakticky nulový, nemohl český zástupce udělat nic pro to, aby vyšel z třičtvrtěhodinové druhé hry a zároveň celého zápasu jako vítěz.

eSuba.PredY Terran vs Terran dignitas.SjoW

Úvodní hra čtvrtého zápasu našeho hráče v základní skupině se odehrála na mapě Lost Temple. Proti švédskému borci z klanu dignitas PredY nedávno zaznamenal vítězství, proto tuzemští fanoušci doufali, že by výsledek mohl zopakovat. SjoW se však v Kyjevě předvádí opravdu ve výborné formě a prokázal to i proti českému reprezentantovi. Rychlá PredYho expanze na šesté hodině byla counterována neviditelnými bansheemi, které i přes přítomnost ravena a vikinga napáchaly při útoku ze dvou stran naráz určité škody. Mezitím Švéd obsadil svou přirozenou expanzi na třetí hodině a jeho armáda začala růst rychleji než ta českého hráče. Výsadek dvou medivaků s pěchotou příliš škod v základně našeho borce nenapáchal, následně PredY obsadil watch tower mezi základnami obou hráčů a díky dvěma sensor tower měl dokonalý přehled o blížících se hrozbách z pravé strany mapy. Soupeř prokázal své zkušenosti, když své jednotky vyložil pod cliffem v horní části mapy a zajistil si zde přísun surovin. SjoW v debatě s PredYm (foto: Jump)S přibývajícím časem začaly českému hráči docházet minerály, švédský Terran mu však nedovolil expandovat, a tak se PredY rozhodl pro zteč protihráčovy základny. Ta se sice setkala s úspěchem, kdy se soupeřův stav armády výrazně ztenčil, jeho vedlejšky téměř po celé mapě však našeho borce, který už dotěžil, donutily psát „gg”.

Pro druhou hru zvolil český reprezentant mapu Xel'Naga Caverns a její začátek byl na obou stranách takřka totožný. PredY na dolní pozici po rychlé expanzi zvolil banshee s neviditelností, jimiž se snažil soupeře co nejvíce poškodit, bohužel se mu však nepodařilo udělat prakticky nic. Armády hráčů byly takřka vyrovnané, zlom však nastal v momentě, kdy se náš zástupce rozhodl pro zteč protivníka. SjoW se s rozloženými tanky soupeře nechtěl utkat v přímém souboji a po druhé straně kolem středu se dostal k PredYho potenciální expanzi na „zlatě”, kde zabral pevnou obrannou pozici. Český Terran byl nucen začít těžit na klasických minerálech na levé straně mapy, zatímco Švéd v poklidu obsadil svou zlatou expu. Následoval výsadek osmi mariňáků na SjoWovu expanzi, který se sice nesetkal s pochopením bránících jednotek, přesto měl PredY v tento moment navrch. Dlouhý supply blok jej však o výhodu připravil a když se švédský reprezentant vydal na zteč protivníkovy levé expanze s celou svou armádou, což náš borec netušil a reagoval na to neúspěšným útokem na zlatou vedlejšku soupeře, bylo o vítězi rozhodnuto.

eSuba.PredY Terran vs Terran aAa.SarenS

V posledním zápase skupiny, který se odehrával mezi dvěma hráči, jejichž postupové naděje již vyhasly, se PredY utkal s francouzským reprezentantem SarenSem. Ten stejně jako náš zástupce dokázal v předchozích soubojích porazit pouze italského hráče ClouDa, a tak se rozhodovalo o tom, kdo obsadí čtvrtou pozici. První duel se odehrál na mapě Xel'Naga Caverns. Oproti předchozím zápasům se český Terran nerozhodl pro rychlou expanzi, což naopak provedl jeho soupeř v kombinaci s bezzubým reaperem a navázal pak silnou bio armádou. Po obstarání druhého zdroje surovin se PredY snažil otravovat dropy, jež příliš škody nenapáchaly a francouzský borec pomalu zvyšoval svůj náskok v počtu jednotek. Když se náš reprezentant rozhodl pro posun do útoku, který vypadal proti soupeřově armádě bez tanků velmi slibně, přišel výsadek do jeho základny, kvůli němuž byl nucen stáhnout velkou část jednotek zpět. Přestože si zabral dřívě svou zlatou expanzi, byl PredY nucen mít svou armádu rozdělenou na více částí, což rohodlo v bitvě u zmíněné vedlejšky, kde PredY musel své command centrum zvednout kvůli hrozbě tanků protihráče, které byly v přesile. Po zničení několika malých částí armády českého zástupce vyšel z prvního souboje jako vítěz Francouz.

PredY v pekelném soustředí (foto: Jump)Pro druhou hru, která mohla být rovněž poslední turnajovou pro oba hráče, byla vybrána mapa populární především v beta verzi StarCraftu II Desert Oasis. Jak PredY na horní pozici, tak je soupeř začali klasicky rychlou expanzí, po níž následoval SarenSův výsadek dvou hellionů s blue flamem do základny českého borce. První menší souboj zaplatilo životem třináct scv našeho zástupce, který se následně také vydal ohrozit soupeřovu základnu, tentokrát však po zemi. Bez siege modu však nemohl ani se třemi tanky udělat vážnější škody. Kvůli menšímu počtu vikingů pak ztratil leteckou podporu a o chvíli později zbytečně i menší skupinku jednotek, jež byly v nepozornosti rozprášeny jen o něco větší armádou, která vyvázla prakticky beze ztrát. Pozdě dorazivší posily však alespoň zabraly watch tower na středu a PredY navíc mezitím obsadil zlatou expanzi v pravé části mapy. S vyšším příjmem surovin však český reprezentant nenaložil dobře a kvůli častým supply blokům byl v počtu jednotek stále pozadu. Zteč SarenSovy základny napáchala jen drobné škody, následný protiútok stál však našeho nepřipraveného borce jak vedlejšku na zlatých minerálech, tak přilehlou watch tower. Francouzský reprezentant získal kontrolu nad mapou, zajistil si dostatečný přísun surovin z expanzí po levé straně a směřoval k vítězství. PredYmu se však podařilo úspěšně provedeným útokem na levou watch tower vrátit do zápasu. O svou pozici bohužel přišel, když se s polovinou armády rozhodl získat zpět i pravou watch tower a k ní přilehlou expanzi, což SarenS velmi dobře využil a začal pracovat na zničení českého reprezentanta. Náš hráč obhléhající zlatou vedlejšku soupeře z její spodní strany neměl šanci pohlídat si svou expanzi na dvanácté hodině, posléze přišel i o základnu, těžení na pravém dolním ostrově a když byl odražen jeho zoufalý útok na bázi protivníka, bylo o vítězi zápasu rozhodnuto.

Skupina B

V dalších zápasech druhého dne se rozhodovalo o umístění na pozicích zajišťujících postup. Jako nůž máslem prošel skupinou B švédský Terran {#Švédsko} SjoW, který ani jedno utkání neprohrál a ztratil pouhou jednu hru. Z druhého místa postoupil německý reprezentant {#Německo} GoOdy a třetí příčku díky lepšímu skóre i vzájemnému zápasu proti {#Francie} SarenSovi uhájil jeden ze dvou Protossů na turnaji {#Německo} Socke. Zástupce klanu eSuba {#Česká Republika} PredYho obsadil kvůli horšímu skóre bohužel až poslední místo.

IEM Season V - Skupina B - 2. den
ESC.GoOdy {#Německo} Terran2:0
Terran {#Česká Republika} eSuba.PredY
aAa.SarenS {#Francie} Terran2:0
Terran {#Itálie} MYM.ClouD
ESC.GoOdy {#Německo} Terran2:1
Terran {#Itálie} MYM.ClouD
dignitas.SjoW {#Švédsko} Terran2:1
Protoss {#Německo} aTn.Socke
aAa.SarenS {#Francie} Terran1:2
Protoss {#Německo} aTn.Socke
dignitas.SjoW {#Švédsko} Terran2:0Terran {#Česká Republika} eSuba.PredY
ESC.GoOdy {#Německo} Terran0:2
Terran {#Švédsko} dignitas.SjoW
aTn.Socke {#Německo} Protoss0:2
Terran {#Itálie} MYM.ClouD
eSuba.PredY {#Česká Republika} Terran0:2
Terran {#Francie} aAa.SarenS

Konečné pořadí

  1. Terran {#Švédsko} dignitas.SjoW
  2. Terran {#Německo} ESC.GoOdy
  3. Protoss {#Německo} aTn.Socke
  4. Terran {#Francie} aAa.SarenS
  5. Terran {#Itálie} MYM.ClouD
  6. Terran {#Česká Republika} eSuba.PredY

Skupina A

Vedoucí muž skupiny {#Velká británie} DeMusliM, který se připravuje na „výlet” do Koreje, neměl po veleúspěšném úvodu turnaje svůj den a oba zápasy prohrál. Díky jedné vítězné hře a lepšímu celkovému skóre však obsadil třetí místo před Ukrajincem {#Ukrajina} Kasem a postoupil do vyřazovacích bojů. Z první pozice se do play-off posunul „grandpa toss” {#Ukrajina} White-Ra, po němž následoval velmi dobře hrající {#Polsko} Tarson.

IEM Season V - Skupina A - 2. den
mouz.Naama {#Finsko} Terran2:1
Terran {#Švédsko} dignitas.merz
Empire.Kas {#Ukrajina} Terran0:2
Terran {#Polsko} Millenium.Tarson
mouz.White-Ra {#Ukrajina} Protoss2:0
Terran {#Velká británie} EG.DeMusliM
Empire.Kas {#Ukrajina} Terran2:0
Terran {#Finsko} mouz.Naama
dignitas.merz {#Švédsko} Terran0:2
Protoss {#Ukrajina} mouz.White-Ra
EG.DeMusliM {#Velká británie} Terran1:2
Terran {#Polsko} Millenium.Tarson

Konečné pořadí

  1. Protoss {#Ukrajina} mouz.White-Ra
  2. Terran {#Polsko} Millenium.Tarson
  3. Terran {#Velká británie} EG.DeMusliM
  4. Terran {#Ukrajina} Empire.Kas
  5. Terran {#Finsko} mouz.Naama
  6. Terran {#Švédsko} dignitas.merz

replaye (IEM - 2. den)
fotky z místa od Jumpa
rozhovor s PredYm po základní skupině (díky Kulhymu)