Přejít k hlavnímu obsahu

ČSL: Terrané oslavují, Protossové smutní

11. 9. 2011 | 22:04 StarCraft 2
První sezóna České Starcraft Ligy měla neočekávané vyvrcholení. Předně bylo zrušeno plánované offline finále. Místo toho se všechny čtyři závěrečné zápasy konaly online. V nich se potkali nejlepší hráči první sezóny, kteří se porvali o ceny.
Výchozí obrázek

První sezóna České Starcraft Ligy měla neočekávané vyvrcholení. Předně bylo zrušeno plánované offline finále. Místo toho se všechny čtyři závěrečné zápasy konaly online. V nich se potkali nejlepší hráči první sezóny, kteří se porvali o ceny.

cslPokud vám uniklo první kolo playoff, je na čase menší přehled. Celkem osm hráčů se dostalo přes základní skupiny do vyřazovací fáze. Pavouk byl rozlosován nepříjemně pro členy obou předních týmů, eSuby a eXtatus. První kolo mnoho překvapení nepřineslo. Všichni favorité zápasů uspěli. Konec to znamenalo pro {#Slovenská Republika} Ladabaze, {#Česká Republika} Streetwalkera, {#Česká Republika} Byakuyu a {#Česká Republika} Lopatu. Počet protossů se tak značně zredukoval.

 

Následovat mělo "offline" finále, které se mělo konat v Opavě. Jisté organizační problémy ovšem tuto akci zhatily a tak se hrálo z tepla domovů. Z této situace nejvíce vytěžili {#Česká Republika} Harpner a {#Česká Republika} PredY, kteří porazili své soupeře v semifinále. Souboj o třetí místo byl tedy v podání {#Česká Republika} Nukestrika a {#Česká Republika} h34D_hUnT3Ra. Po čtyřech mapách se z vítězství radovat právě protosský zástupce Necroraisers.

Závěrečný zápas celé sezóny byl ve složení, ve které všichni doufali. PredY vs Harpner mělo být velkou odvetou za jarní Mistrovství České Republiky. V tom vedl Harpner již 2:0, jenže poté nasadil hráč eSuby k obratu a třemi stejnými all-in taktikami svého soupeře porazil. Celá scéna se následně přela velmi věcnými a neútočnými argumenty (-not).

Tentokrát bylo ovšem na programu BO7, které jsme v českých turnajích viděli snad poprvé, nebo přinejmenším po dlouhé době. První mapou byl Terminus RE, na které se PredY pokusil o build, známý jako 1-1-1, ovšem s expanzí. Tato taktika se ovšem terranskému hráči vymstila a z prvního bodu se radoval Harpner. I druhá mapa se stala kořistí protosského hráče a když se na Dual Sightu nevydařil PredYho útok, byla naděláno na senzaci. Jednoznačnou výhru 4:0 by asi nečekal ani sám Harpner.

Jenomže osud a především PredY tomu chtěl jinak. Xel Naga Fortress byla počátkem obratu. Harpner sice dělal dobrou práci se svými blink stalkery, ale jakmile se terranská armáda vydala do útoku, neměl Harpner šanci. Po Fortress následoval Testbug. Opět 1-1-1, tentokrát ve trochu jiném provedení. Nicméně výsledek byl stejný a PredY vyšel z mapy vítězně. Třetí mapou byla XelNaga Caverns, na které se Harpner rozhodl zužitkovat své vedení. Jeho 4gate ovšem nevyšel tak jak by útočník potřeboval. Protiútok s 1-1-1 pak opět jasně dorazil protosské snahy.

Všem na streamu to začalo něco připomínat. Poslední mapou celé sezóny byl Crevasse. I zde se PredY pokusil otevřít s 1-1-1, ovšem jeho plán nebyl čistě ofenzivní. Nebo alespoň co se provedení týče. Bunkry a tanky pod rampou Harpnera zablokovaly východ z protosské základny. Protosskému hráči bylo jasné, že přímá snaha o proražení obklíčení by byla utopena v krvi aiurských jednotek a tak se pustil do warp prismy. Ta odlákala všechny banshee a oslabená obrana Terrana byla prolomena. Harpner šel okamžitě do protiútoku. Ten ovšem narazil na hradbu tanků a bunkrů. Banshee na druhé straně zničili nexus na přirozené expanzi. Sedmá mapa se změnila ve skvělou hru. Výhoda se neustále přelévala ze strany na stranu a i když oba komentátoři již odepisovali jednoho či druhého hráče, vždy hra pokračovala dál. Klíčový moment nastal, když si Harpner nechal zadarmo zničit čtyři High Templáře. V následné bitvě neměl bez těchto jednotek šanci.

1. koloSemifináleFináleVítěz
mapamapamapa 
 
{#Česká Republika} Nukestrike3     
  {#Česká Republika} Nukestrike2   
{#Slovenská Republika} Ladabaz1     
    {#Česká Republika} Harpner3 
{#Česká Republika} Streetwalker0     
  {#Česká Republika} Harpner3   
{#Česká Republika} Harpner3     
      {#Česká Republika} PredY
{#Česká Republika} Byakuya0    Vítěz
  {#Česká Republika} PredY2   
{#Česká Republika} PredY3     
    {#Česká Republika} PredY4 
{#Česká Republika} h34D_hUnT3R3     
  {#Česká Republika} h34D_hUnT3R0   
{#Česká Republika} Lopata1     
    {#Česká Republika} Nukestrike1 
      {#Česká Republika} h34D_hUnT3R
    {#Česká Republika} h34D_hUnT3R33. místo
 

PredY po strhující závěrečné hře dosáhl vítězství. Povedl se mu obrat z 0:3 na 4:3, což se málokdy vidí.

Závěrečné pořadí České Starcraft Ligy

1. místo{#Česká Republika}  eSuba.PredY2000 Kč, Pohár/Plaketa, Triko
2. místo{#Česká Republika}  eXtatus.Harpner1000 Kč, Triko
3. místo{#Česká Republika}  NR.h34D_hUnT3R500 Kč, Triko
4. místo{#Česká Republika}  eXtatus.NukestrikeTriko

Štítky: ČSL