Přejít k hlavnímu obsahu

Předvolání k Tribunálu - rozhovor se Xnapym

2. 7. 2016 | 18:52 Všechny hry
Fenomén e-sports každým rokem postupně nabírá větších rozměrů a s tím samozřejmě roste i komunita okolo něj. Vyjímkou není ani Česká republika, kde se v Brně před necelým měsícem otevřel první český e-sports bar s názvem Tribunal. O počátečních nápadech i budoucích plánech jsme si připravili obsáhlý rozhovor s Petrem „Xnapy“ Jirákem.Jak jste začínali?
Výchozí obrázek

Fenomén e-sports každým rokem postupně nabírá větších rozměrů a s tím samozřejmě roste i komunita okolo něj. Vyjímkou není ani Česká republika, kde se v Brně před necelým měsícem otevřel první český e-sports bar s názvem Tribunal. O počátečních nápadech i budoucích plánech jsme si připravili obsáhlý rozhovor s Petrem „Xnapy“ Jirákem.

Jak jste začínali?

Celé to začalo přibližně před tři čtvrtě rokem na podzim 2015. S realizací projektu jsme naplno začali začátkem letošního roku. Nejprve jsme zjišťovali zájem, chtěli jsme vědět i názor komunity. V té době jsme věděli, že jsme jediní na trhu, kteří takový bar otvírají, takže prostor na trhu pro takový projekt byl.

Hledal jsi feedback na sociálních sítích nebo jiných mediích?

Nene, celý projekt jsme drželi pod pokličkou. Nechtěli jsme, aby se informace dostala ven a začala se nekontrolovatelně šířit. Většinou jsme to řešili osobním kontaktem, ptali jsme se našich kamarádů: „Zvažujeme otevřít e-sports bar, máme takový nápad…“ Na sociální sítě jsme informaci o Tribunalu vypustili až ve chvíli, kdy otevření bylo víceméně jisté. 

Jak reagovali partneři, když jsi jim představil svůj plán?

Všechny to zaujalo. Někteří nám nabídli okamžitou podporu, jiným jsme se zase nevešli do finančního plánu na rok 2016, ale rádi by nás podpořili nadcházející rok. BenQ do toho s námi šel hned od začátku, od nich máme šest panelů, na kterých v Tribunale promítáme zápasy. Tímto se vlastně vyřešilo dilema, jestli použijeme promítačky s plátny nebo monitory. Naše monitory mají 4K rozlišení a stream se na nich sleduje fakt parádně.

Jací partneři se k vám tedy přidali? Plánuješ do budoucna shánět další?

Hned po BenQ se k nám přidal ASUS, jenž nám poskytl router, který obsáhne celý bar. Mimo to je naším partnerem Digitor, od kterého máme počítače, na kterých běží streamy, a také Monster Energy. Momentálně další partnery nesháníme, daří se nám fungovat soběstačně.

Pověz mi více o prostorech Tribunalu.

Na začátku jsme měli více možností, ale nakonec vyhrálo tohle místo. Má dobrou lokalitu, je v centru Brna nedaleko hlavního nádraží. Chtěli jsme však otevřít co nejdříve a proto jsme nestihli připravit všechno, co jsme chtěli. Dalo by se tak říci, že Tribunal vypadá každým dnem trochu jinak.

Jaké hry hlavně streamujete?

League of Legends, CS:GO, Hearthstone i Dotu. Je to hlavně o tom, jaká komunita se u nás sejde a jaké eventy aktuálně probíhají. Vždy se snažíme pustit co nejprestižnější stream. Měli jsme tu už například i stream z Manila Major v Dotě, ale tam to bylo trošku složitější kvůli časovém posunu.

Takže to není tak, že Tribunal je LoL bar?

Není, je to hlavně e-sports bar. Komunita si Tribunal spojuje s Lolkem, protože tu má největší zastoupení. Znají mě, Fraternitas nebo Freeze a je tu dalších spousta lidí, kteří okolo Lolka něco dělají. Určitě si pak každý všimne výzdoby při vchodu. Ty fotky nám věnoval Riot, takže je pravda, že výzdoba je laděná do LoL tématiky.

Spolupracujete teda přímo i s Riotem?

Ano, od začátku jsme s nimi v kontaktu. Kromě fotek vepředu nám posílají i merchandise, například skiny, když pořádáme nějakou akci. Pozvali jsme zástupce Riotu i na otvíračku, ale bohužel jim to nevyšlo. Do budoucna však máme příslib větších akcí, jako například Summoner’s Gathering a tak podobně.

Plánuješ dělat v baru i nějaké speciální akce?

Určitě, máme hodně nápadů, které bychom chtěli zrealizovat. Hlavně bych chtěl zavést nějakou interaktivitu, hloubku. Například návštěvníci by mohli sbírat body a ty potom sázet na zápas, výhry potom vyměňovat za nějaký merchandise. To potom sledování streamů dodává úplně nový rozměr. Chtěli bychom dělat i Hearthstone turnaje, přece jenom to prostředí to přímo nabízí.

Máme pronajaté druhé poschodí nad Tribunalem , tam jsou zatím kanceláře, ale do budoucna bychom prostory proměnit na studio, odkud bychom mohli přímo komentovat. Můžu také prozradit, že vymýšlíme vlastní deskovku a řešíme kopec dalších nápadů. V podstatě čekáme, co dalšího nás napadne (smích). Já bych chtěl do baru přivést hráče Fraternitas na nějaké showmatche nebo „meet and greet“.

Co nějaká další známá jména?

No určitě bych chtěl přivést nějaký evropský tým, ale to spíše do budoucna. Nechtěl jsem stavět pouze na tom, že se v Tribunalu mohou setkat se známými osobnostmi.

A to proč?

Chceme, aby to bylo hlavní o té komunitě, aby byl bar sociální záležitostí. Je tam společný zájem přiblížit lidem e-sports. A taky o zábavě. Jak jsem už vzpomínal, chtěl bych, aby tam byla nějaká interaktivita. Podle toho se snažím to prostředí vytvářet. Když jsem byl v Bukurešti, tam měli Summoner’s pub Nexus, kde to přesně o té interaktivitě bylo. Odtud přišla i naše prvotní inspirace.

Vybíral jsi podle toho i personál?

Samozřejmě. Pro personál jsme měli dvě hodnotící kritéria. První podmínkou byla alespoň minimální zkušenost s prací v baru. Druhé a hodně důležitější bylo, aby hráli hry. Chtěl jsem, aby si zákazník mohl u baru pokecat i o zápase, aby to bylo od hráčů pro hráče. Na začátku se nám hlásilo okolo 40-50 a to jsme ani nemuseli podávat žádnou inzerci. Potřebovali jsme hlavně dva hlavní, kteří by byli zodpovědní. Nakonec se to rozšířilo na čtveřici, které s oblibou říkám 4K, jako rozlišení na našich monitorech: Koli, Koty, Krabi, Kim. Všechny to hrozně baví. 

Co speciálního nabízíte v Tribunalu?

Máme naše speciální míchané drinky. Nejdříve jsme začínali s klasickými jako je Cuba Libre, postupně přidáváme i naše vlastní. Mají i tematické názvy jako například Health Potion nebo Noob, ten je nealkoholický. Názvy vybíráme intuitivně, první co nás u jednotlivého drinku napadne, to bude jeho jméno. Nedávno jsme rozšířili nabídku i o jídlo, máme nakládaný hermelín a utopence. Ke streamům také nabízíme popcorn, což se skoro nikde nevidí. Ale já si myslím, že právě s tím sledováním to jde ruku v ruce.

Takže k vám mohou přijít i mladší?

Samozřejmě máme nabídku i pro ně. Přišlo jich k nám hodně i na otvíračku. Tam jsme to řešili tak, že když skončil stream, poprosili jsme je, aby šli domů. Ale nebyl s tím vůbec problém, protože většinou na ně stejně doma někdo čekal.

V Brně už nejsi jediný, kdo otevřel e-sports bar. Bojíš se konkurence?

Právě naopak, konkurenci vítám. Myslím si, že zdravá konkurence tě může jen tlačit kupředu. Nijak to neovlivňuje náš provoz, podle mě si zákazník vybere, kam chce jít, i bez nějakých konkurenčních bojů. My například stavíme na tom, že jsme bar. Když skončí stream, pustíme do pozadí nějakou hudbu a pak už jen vidíme návštěvníky potancovávat před barem (smích). Chceme, aby to celé byl žážitek pro každého zákazníka.

Jaké jsou tvoje plány? Pravděpodobně jsi dost vytížený.

Strašně moc, ale už se to začíná uklidňovat. Mám okolo sebe skvělý tým lidí v Tribunalu i ve Fraternitas. Já bych se rád vrátil více na herní scénu, ke komentování. Mám ale v plánu další projekty, s Tribunalem jsme ukázali, že to jde, tak jsem zvědavý, co dalšího nás napadne. 

Štítky: Tribunal