Přejít k hlavnímu obsahu

Preview: MSI míří do hlavní fáze

10. 5. 2018 | 15:30 League of Legends
Hlavní fáze Mid-Season Invitational 2018 se pomalu ale jistě blíží a nás teprve teď čeká to nejlepší. Boj Evropy s Amerikou, Koreji se zbytkem světa a spoustu jiných zajímavých soubojů, na jejichž průběh se těší miliony diváků po celém světě. Formát turnaje
Výchozí obrázek

Hlavní fáze Mid-Season Invitational 2018 se pomalu ale jistě blíží a nás teprve teď čeká to nejlepší. Boj Evropy s Amerikou, Koreji se zbytkem světa a spoustu jiných zajímavých soubojů, na jejichž průběh se těší miliony diváků po celém světě. 

Formát turnaje

Hlavní fáze Mid-Season Invitational se účastní 6 týmů, z nichž každý reprezentuje svůj region. Ve skupinové fázi se bude hrát stylem BO1 každý s každým dvakrát. Každý z šesti týmů tedy čeká celkem 10 her, ve kterých budou bojovat o místa ve čtyřčlenném play-off, kde bude hrát první se čtvrtým a druhý se třetím. Semifinálové i finálové zápasy už se budou hrát stylem BO5, přičemž zápas o třetí místo se neuskuteční. Dostat se do play-off je ale klíčové i pro nadcházející světový šampionát, jelikož týmy v top čtyřce zajistí svým regionům místo v prvním losovacím koši.

Harmonogram:

  • Skupinová fáze: 11.-15. 5. (začátek vždy 11:00)
  • Semifinále: 18.-19. 5. (začátek vždy 12:00)
  • Grandfinále: 20. 5. (začátek 12:00)

Prizepool: Minimálně 1 milion dolarů (250 000 dolarů od Riot Games + 25 % výdělků za nákupy skinů  Conqueror Varus a 2018 Conqueror Ward) 

Stream: link

Kingzone DragonX (LCK)

Sestava Khan,  Peanut (Cuzz),  Bdd,  PraY,  Gorilla

Korejská liga LCK je dlouhodobě označována jako nejlepší liga světa a říká se, že je dokonce těžší vyhrát LCK, než světový šampionát. Dlouhodobě jsou to totiž právě týmy z Jižní Koreji, které vyhrávají jeden mezinárodní turnaj za druhým. Naposledy to byli čínští Edward Gaming, kterým se podařilo v roce 2015 vyhrát Mid-Season Invitational na úkor SK Telecom T1. Od té doby na všech velkých mezinárodních turnajích vítězily pouze korejské týmy.

V tomto trendu bude chtít pokračovat sestava Kingzone DragonX. Jméno týmu možná někteří znát nemusí, ale sestava tohoto týmu, ještě pod jako Lonhzhu Gaming, vyhrála loni letní split LCK a ukázala se i na Worlds. Jedinou změnou je, že do týmu přišel někdejší jungler SK Telecom T1 nebo ROX Tigers, Peanut. Tým zažil dominantní split, kdy ani v tak silné lize, jako je právě korejská LCK, neměl téměř žádnou konkurenci a za celý split prohrál pouze 3 zápasy. Není tedy divu, že stejně jako zbytek světa i my tento tým pasujeme do role největších favoritů na celkové vítězství.

PZ tip na umístění: 1.

Royal Never Give Up (LPL)

Sestava Letme,  mlxg (Karsa),  Xiaohu,  Uzi,  Ming

LPL je dlouhodobě silnou ligou s velmi nekonzistentními týmy. Čínský tým Royal Never Give Up ale tentokrát vypadá velmi slibně a i nejlepším korejským týmům by dal asi pořádně zabrat. Na téhle akci je ale čeká souboj s tím vůbec nejlepším. Krvechtivý a chaotický playstyle z RNG udělal tým, na který se skvěle kouká a těžko se na něj připravuje. Týmy jako Fnatic, které jsou zvyklé hrát spíše pomalejší hru, to může být problém. Naopak pokud šílenosti RNG budou zastaveny už v samotném počátku, tenhle tým bude mít velmi těžký návrat zpět do hry.

Sestava se od té, která skončila na Worlds v semifinále, moc neliší a proto můžeme čekat tu nejlepší úroveň čínského týmu, jakou jsme kdy mohli vidět. Hvězdou týmu možná je světoznámý Uzi, ale i hráči jako mlxg a Xiaohu už v minulosti ukázali, že na mezinárodní scéně dokáží výrazně ovlivňovat zápasy a být těmi hráči, kteří budou v důležitý moment zápasu připraveni ukázat neuvěřitelné playe. Kvůli stálosti sestavy a síle ukázané v domácích výkonech, pasujeme RNG do role druhých největších favoritů, který by měl rozdrtit sny západních týmů.

PZ tip na umístění: 2.

Fnatic (EU LCS)

Sestava Bwipo (sOAZ),  Broxah,  Caps,  Rekkles,  Hylissang

Evropská chlouba Fnatic na MSI má jasný cíl a to dostat se do finále, kde by bylo nejlepší sehrát vyrovnaný boj s korejskými Kingzone. Ve skupině by mohli ale tvrdě narazit, jelikož jak Royal Never Give Up, tak ani Team Liquid, nejsou v žádném případě nováčky na mezinárodní scéně. Fnatic měl také v jarním splitu jasně nejslabší konkurenci a jejich slabiny tak nebyly tolik odkryty. Mezinárodní špička už bude ale jistě lépe připravena.

Důležitý bude výkon carry hráčů tohoto týmu, Capse a Rekklese. Oba dva zažívají skvělou sezónu a pokud přenesou výkony z play-off i do zápasů na MSI, Fnatic může potrápit i ty nejsilnější soupeře. Otazníkem je samozřejmě účast toplanera sOAZe, který musel vynechat play-off domácí soutěže kvůli zranění ruky. Bwipo ho v důležitých zápasech proti Vitality a G2 zastoupil víc než chválihodně, ale proti světové konkurenci to může být úplně jiný šálek kávy. 

PZ tip na umístění: 3.-4.

Team Liquid (NA LCS)

Sestava Impact,  Xmithie,  Pobelter,  Doublelift,  Olleh (Joey)

Loni se tým ze severoamerické ligy (tehdy to byl Team SoloMid) musel spokojit s pátým místem. Letos ale pro Team Liquid není přijatelné skončit pod, pro ně tipickým, čtvrtým místem. Franšízovaná liga pomohla týmům k silnějším soupiskám a lepší ekonomické podmínky znamenaly i lepší podmínky pro samotné hráče. Team Liquid se podařilo postavit soupisku úspěšných a zkušených hráčů, kteří zejména v nedávných play-off ukázali sílu své souhry.

Poslední patche jim očividně sedli a jelikož se hra zase tolik nezměnila, jejich forma by mohla pokračovat i na MSI. Flash Wolves a EVOS jsou pro Američany týmy, které je nutné porazit. Zejména proti RNG a Kingzone je ale může čekat tvrdý náraz, jelikož to na první pohled vypadá, že chtějí hrát podobný styl jako Kingzone, s tím, že korejské provedení vypadá daleko čistěji. Právě chaotický styl RNG by pak mohl v taktikách TL udělat velkou neplechu a hráči jako Pobelter či Doublelift by se mohli nechat vyvést z míry a začít dělat zbytečné chyby, které v neobvyklých situacích dělá zkrátka každý.

PZ tip na umístění: 3.-4.

EVOS Esports (VCS)

Sestava Stark,  Yijin,  Warzone (Beyond),  Slay,  Ronop

EVOS Esports budou chtít navázat na své krajany Gigabyte Marines, které mimojiné porazili už v regionálním finále. U tohoto týmu jde také o vůbec první reprezentaci čistě vietnamské ligy (VCS), která se oddělila od GPL na začátku roku 2018. Liga se osamostatnila zejména kvůli dominantním výkonům týmů s hráči z Vietnamu a také kvůli velikosti vietnamské hráčské základny. Stejně jako Gigabyte Marines, i EVOS sází na rychlou a agresivní hru, která je těžko předvídatelná. Na nejsilnější týmy světa by to ale stačit nemělo a více než 2 výhry v hlavní fázi bude EVOS hledat jen těžko. 

PZ tip na umístění: 6.

Flash Wolves (LMS)

Sestava Hanabi,  Moojin,  Maple Betty,  SwordArt

Týmem, který se do skupinové fáze kvalifikoval jako poslední je tým Flash Wolves. Region Taiwanu byl letos ve velkém stínu dalších hlavních lig a i to je jeden z důvodů, proč se od této zkušené organizace velké úspěchy nečekají. I přesto, že Flash Wolves navštěvují mezinárodní turnaje pravidelně poslední tři roky, letos rozhodně nepatří mezi favority. Tým opustil jungler Karsa i toplaner MMD a Tawianu, jako regionu, se už ani loni na Worlds moc nedařilo. Flash Wolves budou chtít využít silného midlanera Maple, který bude mít ale velmi těžké, prosadit se proti hráčům jako je Caps, Xiaohu nebo Bdd. Nikdy ale neříkej nikdy - taiwanské týmy totiž překvapují nejvíce právě tehdy, když se od něj moc nečeká. Nikdo z pamětníků asi nezapomene na vítězství Taipei Assasins na druhém světovém šampionátu, kdy přitom byli označováni coby druzí největší outsideři.

PZ tip na umístění: 5.