Přejít k hlavnímu obsahu

Kdo patří k favoritům play-off FACEIT Majoru?

20. 9. 2018 | 15:40 Counter-Strike 2
Poslední fáze FACEIT Majoru začíná již ve čtvrtek, pojďme se tedy společně podívat, kdo patří k největším favoritům.
FACEIT Major PO banner
FACEIT Major PO banner

Vyvrcholení největšího turnaje roku je zde. O play-off londýnského FACEIT Majoru bojovalo v útrobách stadionu Twickenham hned 32 týmů, do boje před publikum se jich probojovalo pouze osm.

Vyřazovací boje začínají již ve čtvrtek 20. září a potrvají do neděle 23., kdy se dozvíme jméno nového šampiona Valve Majoru. Celé vyřazovací boje se odehrají v SSE Aréně ve Wembley, která pojme až 12 500 diváků.

V play-off uvidíme klasicky osm nejlepších týmů, které postoupily ze Swiss části. Mezi nimi nechybí například dvojice týmů s domácím hráčem, compLexity a BIG. Právě compLexity se stali největším překvapením celého Majoru - jsou jediným týmem, který prošel z regionálního Minoru až do play-off, navíc pouze s jedinou prohrou, kterou si připsali proti Astralis v New Challengers části. V play-off nechybí ani největší favorité celého turnaje, týmy Astralis, Liquid, Na´Vi a FaZe. Nejlepší osmičku uzavírá MIBR a trochu překvapivě také tým HellRaisers, který v zápase o postup vyřadil fnatic. Kdo naopak chybí jsou týmy jako mousesports, NiP nebo obhájci titulu z ELEAGUE Majoru Cloud9.

Na rozdíl od předchozích Majorů, na tom letošním nebylo složení play-off vylosováno náhodně, ale podle konečného pořadí New Legends části. To kromě skóre týmu určoval nově také Buchholz systém, který bral v úvahu výsledky soupeřů jednotlivých týmů. Dále již bylo složení určeno klasickým klíčem 1. vs 8., 2. vs 7., atd. Složení play-off tedy vypadá následovně:

FACEIT Major bracket

Pojďme se teď podívat na jednotlivé zápasy, stejně jako na šance jednotlivých týmů.

Čtvrtfinále 1
Kdo? compLexity vs. MIBR
Kdy? Čtvrtek 19:45
Výsledky v New Legends části: 
compLexity - 16:4 vs. fnatic, 16:11 vs. G2, 16:8 vs. BIG
MIBR - 13:16 vs. TyLoo, 16:6 vs. mousesports, 16:4 vs. G2, 0:16 vs. Astralis, 2:1 vs. NiP

Severoamerický tým compLexity patří rozhodně k největším překvapením celého FACEIT Majoru. Tým vstupoval do turnaje jako jeden z největších underdogů, avšak všechny rychle vyvedl z omylu a po skóre 3-1 v New Challengers části a 3-0 v New Legends části ukázal, že v Londýně není jen do počtu. Do předu je bude hnát také britské publikum, které bude bez pochyb podporovat svou domácí hvězdu dephha. CompLexity v Londýně zažívají svou životní formu, což se rozhodně nedá říct o týmu MIBR.

Brazilci, kteří mají na svém kontě mimo jiné také dva Major tituly, zažívají letos naopak svou nejhorší formu a vypadá to, že se teprve na Majoru hledají. Tým v průběhu roku posílil o duo z Cloud9, tarika a Steweiho, k nim přidal také zkušeného analytika YNka na pozici coache. V New Legends části však tým nepůsobil příliš přesvědčivě, prohrál otevírací utkání proti TyLoo a za stavu 2-1 dostal 16:0 od Astralis. 

Je tedy vidět, že MIBR rozhodně nejsou v té správné formě a mělo by tedy jít při nejmenším o vyrovnané utkání. Do karet týmu compLexity hraje fakt, že je to relativně nový tým, navíc na celém Majoru odehrál pouze 3 různé mapy, což znamená, že z dem bude velmi těžké tento celek nastudovat. Naopak silnou stránkou týmu MIBR je coach YNk, který se bude proti takto špatně čitelnému týmu rozhodně hodit. Brazilci také převažují co se týče zkušeností, jsou také známí tím, že se dokážou velmi dobře přizpůsobit v průběhu zápasu. 

Zápas to tedy bude velmi vyrovnaný, mírným favoritem je však tým MIBR. Vzhledem k formě se však nedá počítat s tím, že by se dostal dál než do semifinále. Pro compLexity to zas bude první BO3 zápas proti některému z TOP týmů. Je tedy dost možné, že teprve teď ukážou svůj skutečný potenciál, také však nelze předpokládat, že by se v případě postupu dostali až do finále.

Smoooooooya

Čtvrtfinále 2
Kdo? BIG vs. Natus Vincere
Kdy? Čtvrtek 16:15
Výsledky v New Legends části:
BIG - 16:5 vs. FaZe, 16:7 vs. TyLoo, 8:16 vs. compLexity, 16:9 vs. HellRaisers
Natus Vincere - 14:16 vs. Astralis, 16:12 vs. FaZe, 16:6 vs. NiP, 16:9 vs. fnatic

I v dalším zápase uvidíme zápas underdoga proti velikánovi, zároveň však uvidíme reprízu grandfinále červencového ESL One Cologne. Tehdy zvítězil poměrem 3:1 tým Na´Vi, který je favoritem i tentokrát. 

Tým BIG má však v rukávu jedno eso, které si říká smooya. Tato britská hvězda zazářila v New Legends části s ratingem 1.54, nejblíže mu byl až electronic s ratingem 1.44. Díky tomuto miláčkovi britských fanoušků se BIG mohou těšit obrovské přízně londýnského publika a budou tak v podstatě domácím týmem, což, jak jsme viděli například na ELEAGUE Majoru, může hrát velkou roli. Že si tým věří na výhru vypovídá i prohlášení tabseNa, který řekl, že podle něj tým dokáže vyhrát celý turnaj.

Nesmíme však zapomínat na sílu Na´Vi, kteří mají ve svých řadách dva dost možná nejlepší hráče světa, s1mpla a electronica, doplněné zkušeným IGL Zeusem, který už získal jeden Major titul v řadách Gambit. Na´Vi patřili již před začátkem turnaje mezi největší favority a ani teď na tom nejsou jinak. 

I když jsou v tomto zápase Na´Vi jasným favoritem, BIG by měli tento CIS tým minimálně potrápit. Pokud však s1mple nebo electronic nebudou mít zrovna svůj den, je dost možné, že BIG hnaní vpřed "domácím" publikem mohou získat tento cenný skalp.

Čtvrtfinále 3 
Kdo? 
Team Liquid vs. HellRaisers
Kdy? Pátek 17:15
Výsledky v New Legends části:
Liquid - 16:7 vs. Winstrike, 16:10 vs. NiP, 19:15 vs. Astralis
HellRaisers - 20:22 vs. G2, 19:16 vs. Cloud9, 16:10 vs. TyLoo, 9:16 vs. BIG, 2:1 vs. fnatic 

V otevíracím duelu pátečního dne uvidíme v akci největšího kandidáta na titul, tým Liquid. Tito Američané zatím jako jediní na turnaji neztratili ani jednu mapu a ukazují, že si chtějí jít pro titul. Aby také ne - Liquid zatím působí jako jeden z nejsilnějších týmů a jako snad jediný tým z celého turnaje působil vždy dobrým dojmem. Team Liquid je tedy jasným favoritem nejen ve čtvrtfinále, ale dá se očekávat, že půjde ještě dále.

Naopak HellRaisers patří také mezi velká překvapení turnaje. Úvod sice měli pomalejší, avšak rychle se chytli a v zápase o postup proti fnatic ukázali, že dokážou hrát i s mnohem silnějšími týmy. HellRaisers se zatím spoléhali na dvojici hvězd ISSAA a w0xic, kteří na turnaji zazářili, byl to však také Ange1, který velkou měrou, jak se stránky taktické, tak herní, přispěl k postupu.

Jasným favoritem v tomto zápase je tedy tým Liquid, který patří dlouhodobě ke světové špičce, zde na Majoru má také nejlepší formu za poslední měsíce. Nedá se tedy očekávat, že by HellRaisers vůbec Američany potrápili. Liquid by měli mít vítězství v kapse a dá se čekat, že půjdou minimálně až do finále. Opravdová zkouška pro Liquid však bude až semifinále proti vítězi posledního zápasu.

FaZe

Čtvrtfinále 4
Kdo? 
Astralis vs. FaZe Clan
Kdy? Pátek 20:45
Výsledky v New Legends části:
Astralis - 16:14 vs. Natus Vincere
, 16:4 vs. Vega Squadron, 15:19 vs. Team Liquid, 16:0 vs. MIBR
FaZe 5:16 vs. BIG, 12:16 vs. Natus Vincere, 16:8 vs. mousesports, 16:4 vs. TyLoo, 2:0 vs. G2

Čtvrtfinále uzavírá ten nejzajímavější zápas ze všech, souboj titánů, Astralis vs FaZe. Bude se jednat rozhodně o divácky nejatraktivnější souboj - přece jenom, není to dávno, co se tyto týmy mockrát utkali ve finále některého z turnajů. Dnes jsou však karty rozdány jinak a favoritem bude v pátek večer spíše tým Astralis. Přeci jenom, v obou předchozích částech Majoru ztratil dohromady pouze dva zápasy, vždy zápas o postup z prvního místa. 

Naopak FaZe, kteří naskočili až do New Legends části, se zatím příliš nepředvedli. Po fiasku proti BIG a prohře s Na´Vi přebral vedení týmu NiKo a FaZe dokázali zvrátit nepříznivý vývoj. Ani v jednom zápase však FaZe nepůsobili příliš jistě, což se může naplno projevit právě proti Astralis.

Vedení týmu NiKem však může být také plus, jelikož styl hry se bude mírně lišit od toho, který tým předváděl pod karriganem. Díky tomu mohou FaZe překvapit, stále je však favoritem tým Astralis.

Jen si připomeňme, že i Champions část se bude vysílat na Twitch.tv, Steam.tv, GOTV a Youtube Gaming. Zatímco při sledování prvních třech jmenovaných platforem můžete získat speciální suvenýr dropy, na YouTube můžete dostat FACEIT Points.

Týmy si také rozdělí následující výhry:

  • 1. 500 000 $
  • 2. 150 000 $
  • 3.-4. 70 000 $
  • 5.-8. 35 000 $
Štítky: FACEIT Major
Student žurnalistiky a filmových věd, milovník CS:GO, majitel společné fotky s Hide the Pain Haroldem.