Přejít k hlavnímu obsahu

Rozhovor s Dodgym o přechodu k FIFĚ a FUT

17. 10. 2018 | 12:07 PlayStation Continental Cup
V dalším rozhovoru před offline finálem PlayStation Mistrovství ČR ve FIFA 19 jsme si pozvali dalšího českého streamera, který má za sebou velké kompetitivní zkušenosti, avšak v jiné hře. Jeho pohled na aktuální posun FIFA scény je tedy o to zajímavější, navíc, když jde o velkého fanouška FIFA Ultimate Teamu.
PlayStation MČR ve FIFA 19 – Dodgy
PlayStation MČR ve FIFA 19 – Dodgy

Na FIFA scéně jsi teprve chvíli, dokázal by ses čtenářům v krátkosti představit?

Zdravím všechny fotbalové nadšence, můj herní nick je tedy Dodgy. Posledních 5 let jsem působil jako kapitán Hearthstone sekce v organizaci Inside Games. Nicméně od karet jsem se přesunul k fotbalu a nyní se naplno věnuji streamování FIFY a občas natočím i něco na Youtube.

Proč ses po dlouhých letech rozloučil s Hearthstone a začal se věnovat FIFĚ? Jak dlouho ses rozhodoval uchýlit k tomuto kroku?

Hearthstone už mě prostě nebavil a nejde hrát na nějaké úrovni, když tě ta hra prostě nebaví. A FIFU jsem hrál i během HS kariéry, poslední rok jsem jí právě začal hrát daleko víc než kdy jindy, takže jsem pak měl jasno, co bude dál. Rozhodnutí bylo celkem rychlé, ale hlavou mi to vrtalo už to nějakou dobu.

Pokud to chápu správně, naplno ses do FIFY obul s novým ročníkem. Co říkáš na FIFU 19? V čem jsou podle tebe největší rozdíl s 18kou?

Chápeš to naprosto přesně. Načasování bylo klíčové, protože v tuto dobu je o FIFU největší zájem, a tak jsem jako někdo nový měl aspoň nějakou šanci prorazit. 
FIFA 19 se mi zatím líbí, i když teda nehraju zdaleka podle svých představ. Největší změna je asi v 50/50 soubojích, což je jedna z mála věcí, co se mi nelíbí. Není se čemu divit, když ti kulhající stoper s rychlostí 30 doběhne Mbappého. (smích) Ale jinak nový ročník super!

PlayStation MČR ve FIFA 19 – Dodgy

Čemu věnuješ aktuálně více času? Trejdování nebo hraní FUT?

Mám to tak půl na půl. Spíš než tradování se věnuju investování, protože můžu v klidu hrát a zlepšovat se ve hře, zároveň mám ale coiny zainvestovány a sleduju, jak se jejich hodnota zvyšuje.

Co říkáš na posun FIFA scény kupředu? Ať už je to právě velký návrat FIFY mezi oficiální tituly českého mistrovství nebo projekt Sparta eSports?

Letos je okolo FIFY enormní boom, za což jsem samozřejmě velmi šťastný. Angažování Sparty do esportu je obrovský krok dopředu pro celý gaming, nejen FIFU. No a to že je FIFA po letech zpátky na MČR? Už bylo na čase!

Když ne zrovna kvalifikace na MČR, účastnil ses již nějakého turnaje, nebo pouze streamuješ a natáčíš na YT?

Pár turnajů jsem již odehrál, dokonce jsem se dostal mezi 16 nejlepších v JRC Academy a zahraju si tak na 4Games. (smích) Ale jinak svoji budoucnost vidím hlavně v streamování a případně na YouTube. Ale protože jsem extrémně soutěživý, není vyloučeno, že si nějaké ty turnaje zahraju.

Ačkoliv jsi na FIFA scéně teprve chvíli, sledoval jsi turnaje někdy již dříve? Myslíš, že by se dala porovnat s tou v Hearthstone?

Turnaje jsem sledoval, FIFA scéna je samozřejmě menší. Ale na první pohled to vypadá, že ta přátelská atmosféra, na kterou jsem zvyklý z HS, panuje i tady, což je super. Co se YouTube a Twitch scény týče, tak ta je nejspíš ještě lepší než u HS. Jak říkáš, ačkoli sem tu nový, všichni se ke mě chovají přátelsky, snaží se pomoci a tak dále. Jsem přesvědčen, že jinde by ve mně viděli konkurenci a snažili se mě zašlapat do země co nejdřív. (smích) Zatím tedy vše na výbornou.

Je podle tebe možnost postupu a plně hrazeného výletu na pařížský PlayStation Cup tou ideální motivací pro hráče? Koho bys viděl jako nejlepšího reprezentanta našeho regionu?

Postup do Paříže je určitě skvělá motivace. Z vlastní zkušenosti mohu říct, že tyhle akce jsou opravdu zážitek. Palce budu držet všem Čechům a doufám, že se někomu z nich podaří porazit profi nebo polo-profi hráče z Maďarska. Pokud bych měl jmenovat favorita, tak za ČR asi celkem pochopitelně nový hráč eSuby RIIJK

Já ti moc děkuji za rozhovor. Dokázal bys v závěrečném vzkazu říct tři rychlé tipy, jak se stát dobrým FUT traderem?

Nejprve bych rád poděkoval PLAYzone za příležitost k tomuto rozhovoru, pozval čtenáře na svůj stream, kde se toho dozví rozhodně daleko více než 3 rychlé tipy, 
ale přeci jen: 1) sledovat Twitter EA SPORTS a být si vědom blížících se promo akcí, 2) sledovat tradery na streamu či Twitteru, a pak hlavně mě! (smích), 3) nakupovat, když ostatní panikaří a prodávají pod cenou, prodávat, když ostatní panikaří a nakupují za draho. Díky moc všem a budu se na vás těšit na streamu!

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.