Přejít k hlavnímu obsahu

Rozhovor s komentátorem MČR – Wangem

18. 10. 2018 | 02:37 PlayStation Continental Cup
V posledním rozhovoru před samotným PlayStation Mistrovstvím ČR ve FIFA 19 jsme vyzpovídali zapáleného komentátora Vojtěcha "Wango" Prese. Jak se do Brna těší a koho vidí jako favority na vítězství a postup do Paříže?
PlayStation MČR ve FIFA 19 – Wango
PlayStation MČR ve FIFA 19 – Wango

Diváci mohou tvůj hlas znát i z jiných her. Čím je pro tebe FIFA jedinečná a co tě na jejím komentování nejvíce baví?

FIFA je pro mě jedinečná svojí dynamikou, neboť oproti jiným hrám děj běží někdy opravdu rychle. Baví mě na ní pocit přiblížení se reálnému fotbalu, jehož komentování je pro mě od mala snem.

Jsi fanda i reálného fotbalu nebo jedeš čistě ten virtuální?

Jsem velký fanda obou, u reálného fotbalu jsem jako brankář strávil 14 let, takže tam to všechno začalo, a když je čas, jakože jej moc není, sleduju aktivně fotbal do teď.

Jak se jako komentátor připravuješ na těžký víkend, kdy tě čekají dvě velké FIFA akce?

Nebude to těžký víkend jen pro mě, ale i pro spoustu hráčů. U každé akce jde trochu o něco jiného, byl zde jiný kvalifikační klíč a tudíž je nutné se připravit na obě individuálně.

PlayStation MČR ve FIFA 19 – Wango

Jak vysoko si na pomyslném žebříčku ceníš možnosti komentovat finálový turnaj PlayStation MČR?

Konečně si budu moci zakomentovat finále MČR, když v CS:GO k tomu ještě pár let chybí. (smích) Nee, když to vezmu vážně, tak jde opravdu o jeden z nejprestižnějších finálových turnajů, k jakému přičichnu.

Prozradíš své sny, kterých bys jednou chtěl v esportu dosáhnout a které tě motivují se stále posouvat?

To je docela těžká otázka, takových komentátorských snů a cílů je více a nerad bych jeden řadil před druhý. Mohu však říct, že letos se mi ty komentátorské cíle pomalu plní.

Co říkáš na výčet kvalifikovaných hráčů? Koho řadíš mezi největší favority?

Určitě bych mezi největší kandidáty na vítězství zařadil RIIJKa z eSuby, ovšem offline realita může být úplně jiná a všichni kluci, co se kvalifikovali, budou chtít předvést nejlepší výkony.

Myslíš, že možnost postupu na mezinárodní PlayStation Continental Cup je tou nejlepší motivací pro hráče?

Tento postup je obrovskou motivací vzhledem k tomu, že po V4 dojde k další mezinárodní konfrontaci, nyní o to větší, že jde o PS Continental Cup a půjde tak o souboj s těmi nejlepšími.

Je podle tebe v novém dílu FIFA 19 domácí scéna na vzestupu? Ať už samotné PlayStation MČR nebo projekt Sparta eSports, kde také budeš jako komentátor?

FIFA scéna je na vzestupu posledních pár let a tyto kroky ji posouvají dál a dál, vždyť jeden z hráčů dostane profi kontrakt s nejznámějším fotbalovým týmem u nás, druhý poletí do Paříže a ještě si kluci mohou vybojovat slušný cash na dalších turnajích. Je to obrovský progres a věřím, že se jen tak nezastaví.

Kdybys měl ve dvou větách pozvat fanoušky esportu na Datart EXPO, co bys řekl?

Na Datart EXPO nepůjde jen o FIFU, ale i o první lanku ve Fortnitu, kde budou hrát další osobnosti napříč tuzemským esport světem, tudíž o zábavu bude pro každého postaráno a doufám, že si to každý fanoušek užije!

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.