Přejít k hlavnímu obsahu

LanCraft FPS Spring 2k9 - historie

Vy, kdo jste o LanCraftu dosud neslyšeli vězte, že už má svá léta, což svědčí nejen o spokojenosti hráčů.
Pojďme si dnes připomenout historii akcí s tímto vznešeným názvem. Vědeli jste, že tyto akce se pořádají, i když původně s jiným názvem, pravidelně již od roku 2003 ?
Výchozí obrázek

Vy, kdo jste o LanCraftu dosud neslyšeli vězte, že už má svá léta, což svědčí nejen o spokojenosti hráčů.

Pojďme si dnes připomenout historii akcí s tímto vznešeným názvem. Vědeli jste, že tyto akce se pořádají, i když původně s jiným názvem, pravidelně již od roku 2003 ?

První ze série offline turnajů byl BW Spring 2k3 Rýmařov. Turnaj byl určen pouze pro hru Star Craft, ale komunita SC se předvedla ve velmi dobrém světle. Na turnaj dorazilo 54 hráčů z České i Slovenské republiky a ohlasy byly velmi kladné.

"Dojmy a zážitky hráčů, kteří se účastnili BW Springu 2k3 byly tak silné, že se dožadovali dalšího pokračování tak skvělého herního setkání. Navíc hráči, kteří se BW Springu 2k3 nezúčastnili, chtěli atmosféru off-line turnaje v Rýmařově také poznat."

Turnaje ve hře Star Craft : Brood War probíhaly v Rýmařově samostatně až do roku 2005, kdy se na této lanpárty poprvé objevil WarCraft 3. Akce nesla název Rýmařov Spring 2k5. Hráči WarCraftu bohužel "Rýmák" na poprvé příliš nazaujal, a tak jich dorazily jen necelé tři desítky.

Rýmařov Summer 2k5 byl v porovnání s jarní lankou mnohme úspěšnější.

"Koho by tehdy napadlo, co bude za 2 a půl roku? Máme tu obrovskou lanparty pro více než sto lidí, velký sál, několik spacích prostor, k dispozici promítací plátno, jezdí na naši akci hráči ze zahraničí a Rýmařovská akce získává pomalu, ale jistě na věhlasu."

V obou hrách se na prvních pozicích umístili hráči ze sousedního Polska a lze tak říci, že i jim české prostředí svědčilo. Na další lanku v roce 2006 dokonce přijeli dva Švédové, z nichž jeden dokonce vyhrál SC:BW turnaj, dva Řekové a opět řada slovenských a polských sousedů. O Rýmáku se již vědělo i za hranicemi.

V roce 2007 lanka v Rýmařově získala nový název - LanCraft - a poprvé zde byla uvedena hra W3:DotA.

LanCraft Spring 2k8 byl již desátým turnajem v této sérii. Dárkem od pořadatelů byl íky štědrému sponzoringu firmy Electronic Arts turnaj ve hře Command & Conquer 3 : Tiberium Wars.

"Kromě nejvyššího počtu účastníků byl turnaj rovněž kláním s nejvyššími cenami. Rýmařovský kulturní dům byl na tři dny naplněn půl druhým stem hráčů RTS z celého Česka, ale velkou měrou také z Polska a Slovenska, mezi něž mělo být rozděleno na 50 000 Kč."

Na výroční LAN párty se bohužel příliš nedařilo českým hráčům, a tak si všechna první místa rozdělili zahraniční hráči z Polska a Slovenska.
Mezi doprovodnými akcemi nechyběl fotbálek nebo souboje v pití piva v nedaleké pizzerii.

Doposud poslední - LanCraft Summer 2k8 byl netradiční svou délkou. Akce trvala po čtyři dny a tři noci. V jeho rámci proběhlo Mistrovství České a Slovenské republiky ve hře StarCraft: Brood War, které opanoval Vladimír "Ghoust" Zapletal.
Účastníci se mohli odreagovat u celé řady doprovodných turnajů, přímo v budově usednout do občerstvení nebo sledovat živě komentované zápasy na plátně.

"Měli jsme možnost přivítat špičkové hráče z Polska, Švédska, Francie, Maďarska či Německa, kteří často patřili mezi nejlepší hráče světa. Češi a Slováci jsou samozřejmostí. Vzrůstající počet účastníků vypovídá o popularitě počítačového kompetitivního hraní sám o sobě."

Základní informace:

Datum: 10.4. - 12.4.
Místo: Rýmařov
Hry: Quake & CS1.6
Typ: BYOC
Web: http://lancraft.cz

Historii doplní v dubnu 2009 LanCraft FPS String 2k9, který se poprvé zapíše jako turnaj v First Person Shooter hrách - Counter Strike 1.6 a Quake 3 a 4.
To, jak bude LAN párty úspěšná zavísí ve velké míře také na počtu přihlášených hráčů. Proto neotálejte a zaregistrujte se co nejdříve.