Přejít k hlavnímu obsahu

Ovládněte svou myš

11. 9. 2009 | 13:32 Všechny hry
Nastavení myši je klíčové pro většinu hráčů počítačových her. V průběhu roků byla vynalezena spousta způsobů, jak usnadnit hráčům ovládání myši a zvýšit její přesnost a tím i výkony hráče. Připravili jsme pro vás komplexní návod jak využít maximálně potenciál vaší myši a dosáhnout tím lepších výkonů než kdykoliv předtím.
Výchozí obrázek

Nastavení myši je klíčové pro většinu hráčů počítačových her. V průběhu roků byla vynalezena spousta způsobů, jak usnadnit hráčům ovládání myši a zvýšit její přesnost a tím i výkony hráče. Připravili jsme pro vás komplexní návod jak využít maximálně potenciál vaší myši a dosáhnout tím lepších výkonů než kdykoliv předtím.

Úvod

Je až zarážející, jak velké procento nejen nováčků a začátečníků netuší absolutně nic o tom, co je dobré si nastavit. To byl i důvod vzniku tohoto článku. Pomoci hráčům s optimálním nastavením myši se zaměřením na Counter-Strike: Source a obecně FPS hry.

Při psaní tohoto návodu vycházím zejména ze svých zkušeností a ze situací, které máme s přáteli „vyzkoušené“. Důležité upozornění, veškeré věci činíte na vlastní riziko a autor článku nenese žádnou zodpovědnost za případné škody na vašem HW. Článek dále počítá s tím, že v případě Logitech myší máte odinstalovaný software, který je slušně řečeno k ničemu a na offline turnajích se budete jeho zprovozňováním akorát zdržovat.

Pryč s akcelerací

První věc, kterou byste měli okamžitě odstranit je akcelerace myši. Ve Windows je často označována jako „zvýšení přesnosti ukazatele“. Se zapnutou akcelerací si nikdy nemůžete být jisti, jakou vzdálenost ve hře urazíte kurzorem na jedno přejetí vaší podložky. Při pomalejším pohybu to může být 380 stupňů / 30 cm, při „trhnutí“ to ovšem může být klidně dvojnásobek na té samé vzdálenosti.

Jak odstranit nebo vypnout akceleraci myši? Ve Windows v menu myši odškrtněte položku menu „zvýšit přesnost ukazatele“

S tímto nastavením se pojí i ještě jedno důležité pravidlo. Z osobních zkušeností doporučuji nechat „rychlost ukazatele“ na 6/11. To je základní rychlost, která není násobena žádným koeficientem, proto poskytuje nejplynulejší pohyb myši, bez jakéhokoliv trhání.

Akceleraci je také nutné vypnout přímo ve hře. Do spouštěcích příkazů Counter-Strike: Source (launch options) vložte následující příkazy:

-noforcemspd -noforcemaccel –noforcemparm

Tyto tři příkazy zajistí vypnutí akcelerace ve hře.

Citlivost myši ve hře

Nastavení té správné citlivosti ve hře je alchymie a něco, co nebude perfektní ihned. První a velmi důležité pravidlo je, že nemůžete hrát s určitou sensitivitou jen proto, že s ní hraje nějaký slavný hráč.

Někdo rád rychlejší, někdo rád pomalejší. Dva příkazy jsou ovšem pořád stejné:

m_customaccel 0
m_filter 0

Tyto dva příkazy doporučuji mít na hodnotě 0, čili vypnuté.

V Counter-Strike: Source je možné změnit jak výchozí citlivost myši, tak citlivost myši během „zoomu“. Ta se mění pomocí násobiče a příkaz je "zoom_sensitivity_ratio. Jeho hodnota je nastavena na 1, ovšem mnoho hráčů zvyklých z Counter-Strike 1.6 používá hodnotu 1.2 (to je CS1.6 default). Osobně používám hodnotu 0.8 a jsem spokojený.

Vymáčkněte z vašeho USB maximum

USB porty jsou složitá zařízení. Pracují na určité frekvenci, která udává, kolik milisekund trvá, než do USB portu přijde nová informace. Z výroby je každé USB nastaveno tak, aby nové informace přicházely každých 8ms. To je ovšem docela hodně na hraní FPS her, kde opravdu záleží na každé milisekundě. Nejčastěji používaná myš Logitech MX518 bez problémů pracuje na hodnotách kolem 500Hz, na vyšší hodnotě zaleží kus od kusu, zda-li myš „utáhne“ alespoň 800Hz, což je již akceptovatelné. Frekvenci zjistíte pomocí programu USB Mouserate Checker.

Pro změnu hodnoty, která je zanesená v systémovém souboru usbport.sys na optimální hodnotu 500Hz (2ms) nebo 1000Hz (1ms) je třeba úpravy tohoto souboru.

Zvýhodněni jsou uživatelé myší Razer nebo SteelSeries, u novějších kusů těchto výrobců lze nastavit rychlost USB portů přímo v ovladačích a využívá se většinou hodnota 500Hz nebo 1000Hz.

Fanoušci ostatních značek mají roli značně komplikovanější a nastavení optimální „obnovovací frekvence“ se stává s každou novou verzí Windows stále složitější. S postupujícím vývojem systému Windows je čím dál tím složitější „přetaktovat“ USB porty, přesto téměř pro každý systém nyní existuje zvláštní program, který v 95% případů funguje korektně.

Windows XP SP3, Windows Vista x32 & x64

Pro nejstarší dosud využívaný systém se používá jednoduchý program hidusbf, který díky jednoduchému ovládání a instalaci zvládne obsluhovat každý. Důležité je mít na paměti, že program musíte obsluhovat z nouzového režimu (stlačte F8 při nabíhání počítače a vyberte Safe Mode – Nouzový režim)

Protože hodně uživatelů příliš nevládne anglickým jazykem, přikládáme do článku návod přeložený do češtiny.

1. Pro instalaci je zapotřebí mít v systému výchozí soubor usbport.sys (nezměněný nějakými programy), pokud jste nikdy nezkoušeli myš „taktovat“, vás soubor bude pravděpodobně v pořádku

2. Nainstalujte ovladač pro HIUSBF.SYS. To proveďte spuštěním SETUP.EXE (složka by také měla obsahovat .INF a .SYS soubory. Vyberte Install Service.

3. Vidíte nabídku programu. Zvolte řádku, kde je zobrazena vaše myš jako zařízení a ujistěte se, že je u něj zaškrtnuta volba „Filter On Device“. Zkontrolujte, zda-li je ve sloupci Filtr opravdu zobrazeno „Yes“. Poté si již můžete zvolit frekvenci a kliknout na „Restart“.

4. Po návratu z nouzového režimu otevřete program Mouser Rate Checker a zkontrolujte, zda-li vaše snažení bylo úspěšné. Mějte na paměti, že v případě volby 1000Hz je stabilní hodnota okolo 850Hz již v pořádku. Pokud je nižší než řekněme 700Hz, je lepší využít takt na 500Hz.

Co se může pokazit?

Po zvýšení frekvence vám mohou lidově řečeno „exnout“ všechny USB porty. Tento problém by měly vyřešit dva restarty, popřípadě odebrání všech USB portů přes správce zařízení, připravte se ovšem na martirium klávesových zkratek pokud nemáte k dispozici PS2 myš.

V systému Windows Vista x64 musíte před instalací ještě vypnout vynucení podpisu ovladače (Driver signature enforcement)

Windows 7

Na Windows 7 je tato procedura ještě trošku složitější a doporučujeme jí podstoupit pouze zkušeným uživatelům nebo někomu, komu nebude vadit reinstall systému. Opět budeme využívat program hidusb, tentokrát ovšem v jeho jiné verzi. Čtěte pozorně, operujeme s vypnutým Řízením uživatelských účtů - UAC!

1. Stáhněte si program Driver Signature Enforcement Overrider.

2. Stáhněte si program HIFUSBF.

3. Spusťte program Driver Signature Enforcement Overrider a zvolte „Enable Test Mode“. Restartujte počítač.

4. Extrahujte HIDUSBF, vyberte soubor HIDUSBF.inf, klikněte pravým tlačítkem a zvolte „nainstalovat“.

5. Spusťte Setup.exe ze složky HIDUSBF, Zvolte řádku, kde je zobrazena vaše myš jako zařízení a ujistěte se, že je u něj zaškrtnuta volba „Filter On Device“. Zkontrolujte, zda-li je ve sloupci Filtr opravdu zobrazeno „Yes“. Poté si již můžete zvolit frekvenci.

6. Opět spusťte program Driver Signature Enforcement Overrider, vyberte „Sign a Systém file“ a zde vložte celou cestu k nainstalovanému HIDUSBF.sys souboru. (Pro příklad: C:\Windows\System32\Drivers\HIDUSBF.sys)

7. Restartuje a otevřete program Mouser Rate Checker a zkontrolujte, zda-li vaše snažení bylo úspěšné. Mějte na paměti, že v případě volby 1000Hz je stabilní hodnota okolo 850Hz již v pořádku. Pokud je nižší než řekněme 700Hz, je lepší využít takt na 500Hz.

8. Podmínkou je, že nesmíte vypnout testovací režim. Ovšem daného vodoznaku v pravém spodním rohu se zbavíte jednoduše. V programu Driver Signature Enforcement Overrider stačí kliknout na položku Remove watermark a pokračovat dle instrukcí.

Co se může pokazit?

Po zvýšení frekvence vám mohou lidově řečeno „exnout“ všechny USB porty. Tento problém by měly vyřešit dva restarty, popřípadě odebrání všech USB portů přes správce zařízení, připravte se ovšem na martirium klávesových zkratek pokud nemáte k dispozici PS2 myš.

Přiložené soubory

Balík pro Windows XP, Vista a Vista x64
Balík pro Windows 7
Program Mouse Rate Checker

Stáhnout

Přejeme hodně štěstí a ještě lepší zážitek z hraní.

Veškeré úpravy provádíte na vlastní nebezpečí a autor článku ani portál Playzone.cz nenesou žádnou odpovědnost za případné potíže. Netvrdíme také, že výše popsané nastavení bude vyhovovat všem, každý jsme přeci jedinečný.

Štítky: Mouserate, 500hz, Návod