Přejít k hlavnímu obsahu

IEF 2009: dohráno

2. 11. 2009 | 00:56 IEF 2009: dohráno
Již počtvrté se sjeli ti nejlepší hráči StarCraftu na každoroční turnaj International E-sports/entertainment Festival, který se o tomto víkendu konal v jihokorejském městě Suwon. Počet účastníků byl tentokrát vyšší než obyčejně a to pravděpodobně i díky novým organizátorům - Artosisovi, který už několik měsíců pobývá v kolébce progamingu a pravidelně nás informuje o dění na korejské scéně, a Hwanimu, manažerovi týmu eStro. Pozvánku dostalo celkem 29 hráčů z celého světa.
Výchozí obrázek

Již počtvrté se sjeli ti nejlepší hráči StarCraftu na každoroční turnaj International E-sports/entertainment Festival, který se o tomto víkendu konal v jihokorejském městě Suwon. Počet účastníků byl tentokrát vyšší než obyčejně a to pravděpodobně i díky novým organizátorům - Artosisovi, který už několik měsíců pobývá v kolébce progamingu a pravidelně nás informuje o dění na korejské scéně, a Hwanimu, manažerovi týmu eStro. Pozvánku dostalo celkem 29 hráčů z celého světa.

IEF logo

Kromě tradičních zástupců Koreje a Číny byly dopředu oznámeny celé dvě desítky hráčů mimo výše zmíněné země, kde jsou e-sporty na trošku jiné úrovni než ve zbytku světa. Účastníci si údajně museli hradit výlohy spojené s cestou na místo konání sami, i proto nepřekvapí přítomnost devíti Američanů, vůbec se naopak nečekala přítomnost dvou nám naprosto neznámých japonských Zergů. Tyto hráče doplnily mimo jiné současné zahraniční hvězdy: Ukrajinec White-Ra, Peruánec Fenix nebo nejnovější přírůstek profesionálního týmu eStro Holanďan Ret.

Organizátoři měli původně v plánu odehrát turnaj systémem pavouka, hráči zahraniční komunity je však přesvědčili pro systém skupin bo1 s následným play-off, když už vážili tak dalekou cestu. Rozlosování hráčů do celkem pěti skupin proběhlo poměrně netradičně, kdy si každý hráč táhl papírek s písmenem své skupiny; druhou část losu můžete zhlédnout po kliknutí na odkaz níže.

losování skupin (2. část)

Zápasů v základních skupinách bylo víc než dost, výsledky všech navíc ještě nejsou známy, a tak u každé skupiny zmíním jen postupujícího a hráče, kteří tolik štěstí už neměli. Detailní popis skupin najdete na stránkách TeamLiquid.net, jenž jsou u tohoto článku uvedeny jako zdroj.

Skupina A

  • ZergKorejská republika Terror[fOu]
  • ZergNizozemsko ESC.ret
  • TerranUkrajina ESC.Strelok
  • ZergKanada Chill
  • ZergVelká británie ToT)MidiaN(
  • ZergČína DB.LBH

Přestože by leckdo mohl na favorita první skupiny pasovat nizozemského Zerga Reta, jeho ZvZ není po switchi z TvZ ještě zdaleka na tak vysoké úrovni jako ostatní matchupy, což se také ukázalo v souboji s bývalým korejským progamerem Terrorem. Ten se ostatně příliš nemazlil ani s ostatními soupeři a bez ztráty jediné hry postoupil do vyřazovacích bojů.

Skupina B

  • ProtossKorejská republika SKT.Bisu
  • ZergKorejská republika CJ.EffOrt
  • ZergSpojené státy americké EG.iNcontroL
  • TerranSpojené státy americké Artosis[Media]
  • ProtossČína DB.Jaystar
  • ProtossČína S.C.Pj

Skupina dvou Korejců, dvou Američanů a dvou Číňanů byla pro nezaujatého diváka asi nejzajímavější. Očekávalo se, že úřadující šampion z dvou posledních ročníků Bisu ukáže svým soupeřům záda, protože se však každý zápas hrál na jediné vítězství, mohlo vše dopadnout zcela jinak. A to se také stalo, když nejprve teprve osmnáctiletý EffOrt a po něm i Jaystar dokázali v současnosti druhého hráče žebříčku KeSPA porazit a zároveň zavřít cestu za obhajobou titulu. Do play-off však nedokráčel ani jeden z výše zmíněných, nýbrž několikanásobný reprezentant Číny na WCG a bývalý progamer Pj, který sice s Bisuem prohrál, zbytek protivníků však dokázal porazit.

Skupina C

  • TerranSpojené státy americké CJ.IdrA
  • ProtossNěmecko mTw.iNfeRnaL
  • ZergSpojené státy americké EG.Machine
  • ProtossSpojené státy americké Slog4
  • ZergJaponsko redskirt_

Po skupině smrti se podíváme naopak na poměrně snadnou skupinu; samozřejmě jak pro kterého hráče. Pro fanoušky však nebylo o postupujícím pochyb - měl se jím stát Američan IdrA, jenž už několik měsíců pilně trénuje v korejském týmu CJ Entus, aby dosáhl na licenci progamera. Jediný Terran ve skupině ukázal, že je ve formě a bez jediné porážky postoupil do vyřazovacích bojů. Překvapením se ukázal japonský Zerg redskirt_, jenž dokázal ukořistit dvě vítězství.

Skupina D

  • ProtossKorejská republika KHAN.Stork
  • ZergUkrajina RoX.DIMAGA
  • TerranPeru RoX.Fenix
  • ZergTaiwan DB.SEn
  • TerranSpojené státy americké [pan]assem
  • TerranSpojené státy americké [pan]Gretorp

Čtvrtá skupina hráčů rovněž slibovala zajímavé duely. Kandidátém č.1 na postup byl bez pochyby korejský Protoss Stork, jenž bral loni pouze stříbro. Cestu do play-off mu měla znepříjemnit především trojice hráčů, kteří se objeví za pár týdnů na finálovém turnaji WCG, - SEn, DIMAGA a hlavně Peruánec Fenix. Překvapení se však nakonec nekonalo a zmíněný progamer si zajistil pěti výhrami postup ze skupiny.

Skupina E

  • TerranKorejská republika SlayerS_`BoxeR`
  • ProtossUkrajina ESC.White-Ra
  • ProtossSpojené státy americké iG.G5
  • ProtossSpojené státy americké Rekrul
  • ProtossČína DB.RushGooN
  • ZergJaponsko Nazomen

Kdo by neznal BoxeRa, žijící legendu počítačových her. Pobyt na výsluní už má sice za sebou a služba v armádě mu na skillu určitě nepřidala, stále však patří mezi obávané soupeře, což prokázal nedávno vítězstvím v zápase ProLeague. V poslední skupině se za jeho největšího konkurenta v boji o jediné postupové místo pokládal ukrajinský reprezentant a výherce domácí WCG kvalifikace White-Ra, nakonec se však mezi tuto dvojici dokázal vklínit i Američan G5. Oběma se podařilo BoxeRa porazit, o postupujícím pak rozhodl vzájemný zápas, v němž byl úspěšnější Ukrajinec.

Pět postupujících se do vyřazovacího pavouka jen tak nevleze, čehož si byli dobře vědomi i organizátoři. Proto došlo k další ne až tak časté disciplíně na poli turnajů ve StarCraftu - losu stylem kámen nůžky papír, z něhož vzešli dva poražení, kteří se museli v jediném čtvrtfinále utkat o semifinálovou účast. Zbytek hráčů postoupivších ze skupiny měl místa zajištěna.

Čtvrtfinále

ZergKorejská republika Terror[fOu] vs ProtossČína S.C.Pj - 2:1

Těžko říct, zda Pjovi došly po náročné skupině síly, nebo byl korejský hráč zkrátka lepší, čínský Protoss se ve výsledku letos musel spokojit s pátým místem.

Semifinále

ZergKorejská republika Terror[fOu] vs ProtossUkrajina ESC.White-Ra - 2:0
ProtossKorejská republika KHAN.Stork vs TerranSpojené státy americké CJ.IdrA - 2:0

Oba semifinálové zápasy dopadly poměrně jednoznačně, alespoň co se výsledku týče, ve prospěch hráčů z Jižní Koreje. White-Ra nedokázal proti Terrorovi vyhrát ani hru a obdobně se vedlo i Idrovi, kterému se velké šance nedávaly už před zápasem.

O 3. místo

ProtossUkrajina ESC.White-Ra vs TerranSpojené státy americké CJ.IdrA - 1:2

Souboj o bronzovou medaili oba hráči dotáhli až do třetí hry, v níž byl lepší americký reprezentant a kromě hezkého umístnění si odnesl i slušný finanční obnos.

Finále

ZergKorejská republika Terror[fOu] vs ProtossKorejská republika KHAN.Stork - 1:2

Je již tradicí, že se ve finále StarCraft turnaje na IEF potkávají výhradně Korejci. Loňský stříbrný medailista Stork tentokrát stanul proti bývalému progamerovi Terrovi a i tady se diváci dočkali nejdelšího možného souboje. Třetí hru ve svůj prospěch rozhodl první jmenovaný a usedl alespoň na rok na trůn šampiona IEF.

Konečné umístění:

  1. ProtossKorejská republika KHAN.Stork - $10.000
  2. ZergKorejská republika Terror[fOu] - $5.000
  3. TerranSpojené státy americké CJ.IdrA - $3.000