Přejít k hlavnímu obsahu

GSL: Superturnaj vyhrává TvT master

23. 6. 2011 | 00:16 StarCraft 2
A je tu Superfinále Superturnaje! Fanoušci stále oblíbenějšího TvT match-upu (nebo alespoň častějšího) si přišli na své. Kdo by chtěl vidět jak moc je Starcraft 2 oblíbený v Koreji, doporučuji shlédnout první téměř 50minutové video na gomtv.net (free), které zahrnuje jak první hru, tak i veškerý tyátr tomu předcházející (včetně např.
Výchozí obrázek

A je tu Superfinále Superturnaje! Fanoušci stále oblíbenějšího TvT match-upu (nebo alespoň častějšího) si přišli na své. Kdo by chtěl vidět jak moc je Starcraft 2 oblíbený v Koreji, doporučuji shlédnout první téměř 50minutové video na gomtv.net (free), které zahrnuje jak první hru, tak i veškerý tyátr tomu předcházející (včetně např. hudební skupiny Rainbow a jejich hitu „To me“ :P). Samotný zápas začíná zhruba v 37. minutě.


{#Korejská republika} SlayerS_MMA vs {#Korejská republika} PoltPrime.WE

Bel’Shir Beach (MMA 0:0 Polt)

Superfinále odstartováno na mapě Bel’Shir Beach, takže krásné písečné pláže, spousta vody, tropická zeleň, timing drop MMA 7mi mariňáků a 4 blue-flame hellionů do báze nepřítele. Za „normálních“ okolností rychlé expy a snahy o co nejvíce mariny vynikající tah! Za Poltových podmínek mariňáků a hlavně marauderů? Not so much! Pokus odražen a Polt se vydal na protiútok se svojí grupou mariny a marauderů se stimem. MMA příchozí jednotky viděl, připravil obranu a... za ztráty více než poloviny svých SCVček se mu konečně podařlio Poltovu armádu eliminovat. V obraně pomohla i banshee, která se hned nato zalétla mrknout do těžby Polta. Tam už netrpělivě postávali 4 mariňáci, kteří banshee zahnali (do věčných lovišť, páč proti nadopovaným mariňákům se jen těžko micruje). Další Poltův útok, tentokrát co do velikosti asi dvojnásobný a s podporou medivaců ukončil hru a MMA musel psát GG.

 

Metalopolis (MMA 0:1 Polt)

Možnost pomstít se za svou drzou MM strategii, díky které byl timing drop na předchozí mapě hotovým fiaskem, dostal MMA na nejstarší mapě hrané v GSL – Metalopolis. Crosspozice naznačovala delší hru a rychlý Command Center obou hráčů domněnku jen potvrdil. Hned po začátku konstrukce další základny se ale obě strategie začaly opět lišit. MMA zvolil banshee, Polt hafo riny a stim. Průběh podobný s minulou banshee na Bel’Shir Beach – nálet-vystrašený pohled na grupu mariny-výbuch (Polt dokonce ani nemusel své mariňáky tlačit k drogové závislosti). Jasnou výhodu v early-game si Polt uvědomil a vydal se omrknout naturálku MMA. Ta si, stejně jako Poltova, vesele těžila ALE už tam byl další Command Center připraven obsadit další expu. Polta počínání jeho soupeře trošku zamrzelo, protože jeho vlastní CC byl teprve ve výstavbě a když viděl, že MMA ledabyle používá svůj zbrusu nový CC k větší vision pro tanky, tuto základnu mu grupou statečných mariňáků pod těžkou palbou několika tanků zničil. V dalších minutách hry se moc potyček neudálo, oba terrani nakonec přešli k druhé expě a další akci začal znovu Polt. Přece to řekl jasně – nestav tam tu expu nestav tam tu expu, nebo se z toho zblázníš (až Ti ji znovu sestřelím) – jak řekl tak se stalo, následovala poslední bitva, ve které měl Polt těžce navrch, a po GG se ujal vedení 2:0.

Crossfire SE (MMA 0:2 Polt)

Táák, co už Polt dlouho nejel kterou strategii... Ajoo, co třeba zase jednou mariňáky s maraudery? Dva rozdíly ovšem zabránily opakování fiaska z první hry, když šel MMA jednak rovnou na banshee tech a blue-flame helliony bez dropu a když prvním upgradem v tech labu Polta nebyl stim ale concussive shells (na zpomalení případných reaperů/hellionů?). Fiasko z první hry se tedy neopakovalo a nastalo úplně nové fiasko hry třetí, kdy Polt se skupinkou mariňáků a marauderů „prostě vešel“ přes chabý odpor nějaké té mariny do mainu MMA. Masakr statečných SCVček ukončila až banshee. Mno a když už to vypadalo na další GG a těžké vedení 3:0 pro Polta, povedlo se MMA propašovat 3 helliony do báze soupeře přesně v momentě, kdy na něj sám Polt útočil. Hlavní obrannou složkou obou hráčů se stali chudáci SCVáci.

Z této výměny nakonec vyšel líp MMA s dvojitým limitem a dvojnásobným počtem těžičů. Zní to hezky, kdyby dvojnásobný limit neznamenal 16 ku 8 a dvojnásobný počet těžičů Polt nevyrovnal vyrobením jednoho SCVčka :) A tak na tom v deváté minutě byli oba hráči bledě se svými 2 SCV, přičemž bleděmodrý MMA měl větší armádu, ale bleděčervený Polt si při vší té akci „jen tak btw“ postavil CC na zlaté expě. SCVáci si tedy své odbili už v obraně a hlavní těžební jednotkou se staly muly. Samozřejmě i zde pro Polta výhoda, mula na zlatých vynese za svůj život zhruba o 100 minerálů víc. Několika útoky si Polt pohlídal nízký počet tanků svého soupeře a navzdory krásnému banshee harrasu na zlaté vyhrál i na této mapě.

 

Dual Sight (MMA 0:3 Polt)

A tady už ale MMA teče do bot. Na Dual Sight je jeho startovní pozice v plamenech, zatímco si Polt užívá nádherný vodopád (MMA na 2. hodině, Polt na 6.). Volba správné strategie, jak se ukázalo v minulých hrách, je kritičtější než kdy dříve, protože ve 2 ze 3 případů zvolil Polt jeden z nejlepších counterů. Což takhle dát si... ghost rush! Nic netušící s reaperem po mapě pobíhající Polt si jede CC a banshee tech, zatímco si nepřátelský ghost po cestě k jeho bázi předem připravuje ozdoby na své sniperce – 70 energy. Malý push několika mariňáků MMA klepe na supply depot vrátka, Polt přichází odpovědět svými mariňáky. 75 energie – prásk prásk prásk (i když ve hře to zní spíše jako ťup ťup ťup) – 3 mariňáci se smíchy válí na zemi odmítající dále bojovat. Supply depot padá, vrátka otevřena, druhý supply depot padá a... přijíždí hellion, čímž výprava končí :(

I tak ale MMA nadělal nějaké škody svému protivníkovi a ještě ho donutil v supply bloku seslat extra supplies. Sám si při útoku rozestavěl CC na zlaté jako v minulé hře jeho soupeř. Nyní přebírá aktivitu Polt a posílá krvežíznivou banshee rabovat do mainu MMA. Přesně na tohle MMA umřel v první semifinálové hře proti MarineKingovi, stejnou chybu neopakuje. Banshee otravuje, MMA stahuje SCVčka a kupí mariňáky. Bohužel při náletu na main ta mrcha proradná zaznamenala transport pár SCVček na zlatou expu, kam míří hned druhá vyrobená banshee. Situace se pro MLG šampiona nevyvíjí dobře. Druhá banshee na zlaté, přibíhají mariňáci a ghost, banshee se maskuje cloakem – DENIED by EMP! Banshee odlétá - hrozba zažehnána. Hned na to Polt ztrácí banshee v mainu soupeře. Situace se zlepšuje. MMA vyráží mariňáky do útoku, po cestě potkává banshee ze zlaté expanze, zdraví ji několika výstřely – banshee se klaní až k zemi. Zřejmě tam měla scuka s třetí kamarádkou, která zrovna přilétá – Polt banshee urychleně maskuje, ale přesné EMP a agresivní rina sestřelí i tuto hrozbu. Co tu máme dál... další Poltova armáda! Tentokrát mariňáci, maraudeři a tanky mířící na zlatou expanzi. Nátlak na MMA příliš vysoký, ztrácí své mariňáky a na obrazovce se objevuje poslední GG turnaje.

Konec turnaje, Polt svého soupeře poráží 4:0. O napínavosti si každý mohl nechat jen zdát, kromě 3. "haluzové" hry byl Polt dokonale připraven. Stává se tak vítězem Superturnaje a odnáší si kromě nějakýho kvítka, zvláštní GSL trofeje a bodů do GSL bodování v přepočtu zhruba milion a půl Kč. MMA ale nemusí smutnit. Ani on neodchází s prázdnýma rukama. Také dostal kvítí. Plus body do GSL bodování a cca půl milionu Kč.

 

Nový GSL šampion PoltPrime.WE

Cesta za slávou

Štítky: GSL