Přejít k hlavnímu obsahu

GSL Code S: Finále v sobotu od 9:10

27. 7. 2011 | 00:55 StarCraft 2
Proč takový zvláštní nadpis? Aby to nikomu neuniklo. Já sám jsem už navyklý, když nemám práci, v 11:10 automaticky zapínat GOMTV.net a celkem by mě nepotěšilo, kdyby finále stálo za houby (jako to začíná být pravidlem) a bylo by téměř odehráno. A upřímně, v tomhle finále zrovna tuším maximálně tak 5 her (tedy výsledek 4:1), vzhledem k finalistům, kterými jsou... Mno jo, tahle informace vlastně zatím chybí... Tak hurá do reportu semifinálového kola (předem varuji, že může být až nepříjemně dlouhý, kdo hledá výsledky, na konci je pavouk)!
Výchozí obrázek

Proč takový zvláštní nadpis? Aby to nikomu neuniklo. Já sám jsem už navyklý, když nemám práci, v 11:10 automaticky zapínat GOMTV.net a celkem by mě nepotěšilo, kdyby finále stálo za houby (jako to začíná být pravidlem) a bylo by téměř odehráno. A upřímně, v tomhle finále zrovna tuším maximálně tak 5 her (tedy výsledek 4:1), vzhledem k finalistům, kterými jsou... Mno jo, tahle informace vlastně zatím chybí... Tak hurá do reportu semifinálového kola (předem varuji, že může být až nepříjemně dlouhý, kdo hledá výsledky, na konci je pavouk)!


Final four (z leva: Korejec, Korejec, Korejec a Korejec)

{#Korejská republika} IM_NesTea vs {#Korejská republika} HungUnPrime.WE

První dvojicí je {#Korejská republika} NesTea (žádné velké překvapení) a {#Korejská republika} HungUn (dvojité velké překvapení). Kdo byl favorit nebudu ani zmiňovat, ale protoss to nebyl. V turnaji doposud neporažený {#Korejská republika} NesTea jako zástupce zergů měl prý z {#Korejská republika} HungUna trošku respekt (alespoň podle toho co Tastosis říkali), hlavně na první mapě - Dual Sight.

Dual Sight (NesTea 0:0 HungUn)

Jak se projevuje respekt se můžete sami podívat. Dobře, spawning pool byla první budova, ale následovala jedna expa a druhá expa proti {#Korejská republika} HungUnově rychlé expanzi. Těžké dronování zajistilo {#Korejská republika} NesTeamu před prvním střetem masivní populační náskok, konkrétně 116 vs 78. {#Korejská republika} HungUn ale neměl ledajaké jednotky, šel přímo po double stargatu a massil phoenixe s lehkou podporou void raye. V obraně už ale figurovali i sporky (konkrétně {#Korejská republika} HungUn útočil na 2. expu, kde byla 1), tak se toss spokojil alespoň se snížením stavu {#Korejská republika} NesTeaho těžby. Ten pochopil absenci pozemních jednotek a velmi rychle se pustil do protiútoku zerglingy a roachi. Padl cannon, pár probek, nic velkého. Výsledek? {#Korejská republika} HungUn 47 probů, {#Korejská republika} NesTea 79 dron.

Když má soupeř moc Phoenixů, nemá pořádnou obranu

Druhý {#Korejská republika} HungUnův útok už vypadal lépe. Soustředil se totiž na {#Korejská republika} NesTeaho přirozenou expanzi, kde byla pouze jedna sporka (všechny spine crawlery chránili 2. expu). Do attacku taky zapojil několik stalkerů a sentry a v určitém okamžiku se zdálo, že zerga převálcuje. Jenže {#Korejská republika} NesTea vytasil eso z rukávu (a když říkám "eso", tak myslím 15+ hyder), přesunul přes chytře vytvořený creep na obranu spine crawlery a mohl se smát soupeřově neúspěšnému snažení. Výsledný populační limit 199 vs 107 (3 těžby vs 2) a hlavně mocní +2 hydraliskové již nenechali nikoho na pochybách. Poslední útok, GG a vedení 1:0 pro favorizovaného {#Korejská republika} NesTea.

I Hydry chtějí být krásné aneb Hydra lifting

Metalopolis (NesTea 1:0 HungUn)

Střechy mrakodrapů ("vesmírodrapů"?) byly další zastávkou na cestě za vítězstvím, o něž se přeli dvě nelidské rasy. V humánním prostředí vsadil {#Korejská republika} HungUn znovu na rychlou expu, {#Korejská republika} NesTea též kopíroval minulou hru (pool - hatch - hatch). Znovu byl také na pořadu dne harras celkem rychlou void rayí a phoenixem (DENIED dvěma queenami). {#Korejská republika} HungUn ale věděl, kde udělal v minulé hře chybu - 2 báze proti 3 se vyhrát nedá. Pustil se tedy do expandování, aby počet vyrovnal (na Metalopolis v cross pozicích zcela možné). Taky ale trošku riskantní, když {#Korejská republika} NesTea přiběhl s cca 25 zerglingy. Pěknými force fieldy zablokoval dobrých 15 z nich, zbytek ale vyhnal proby z 2. expanze.

Zergling ostatním: "Tak to ne, děcka, příště si 2 z vás hrají na Ultraliska! >:{"

Když konečně dosmažil i posledního uvězněného zerglinga, musel se vypořádat ještě s těmi dotěrnými na expě. Komu se nelení, tomu se zergliní a nutno říct, že {#Korejská republika} NesTeamu se DOST nelení a přiběhnuvší skupinkou dalších 25 zergligů proběhl do přirozené expy a přikázal "^&#$%!" (tj zergsky "ničte!").

Celkem vyrovnaný unmicroed zápas vyhrají Corruptoři (20 životů zbyde 1)

Útok byl samozřejmě odražen, ale na jak dlouho? Jen co poslední zergling ztratil hlavu (ruce, nohy... a tělo), plížila se k {#Korejská republika} HungUnovi další várka. Zerglingů, myslíte si. Správně! Ale tentokrát už nebyli sami. Na "žranici" je doprovázeli ještě banelingové a 6 infestorů. Kompozice protosské obrany jako by z oka vypadla nějaké "Defensive" UMSce - archoni, zealoti, sentry, HT. O zábavu měly všechny tyto jednotky postaráno a face to face střet by vyhrály. To by ale nebyla taková sranda, řekl si {#Korejská republika} NesTea a zbořil tossovi nexus na 2. expanzi. Aby toho nebylo málo, využil znovu nepřítomnosti armády, proutíkal massou lingů do mainu a poničil několik probek. Co scházelo ve všech těch útocích byly jakékoliv range jednotky. Co třeba roachové? Yep, 15 roachů v poli, obrana proražena, GG.

A proti tomuhle se braňte, že...

Crossfire SE (NesTea 2:0 HungUn)

A je tu poslední mapa... ne, dělám si srandu, vyhrát 3:0 by fakt nevypadalo dobře :) Každopádně, znovu stejný openning od {#Korejská republika} NesTeaho (ani do závorky ho už nenapíšu), 3gw do expy od {#Korejská republika} HungUna. Konečně nejsou k vidění tossácké air jednotky, které v minulých hrách vskutku mnoho nenapáchaly. Že vycházela hra podle {#Korejská republika} NesTeaho plánu lze vidět od prvních vteřin - dronování, nahození spine crawlerů (4 na přirozené expanzi, 3 na krajní druhé expě). Jakmile totiž toss se sentry zaútočí na krajní, je nemožné ji bránit armádou (vchod lze zablokovat jedním FF).

Imba stalker blink? PROVE IT!

Zvolil tedy výrobu massy roachů ve stejný okamžik, kdy {#Korejská republika} HungUn vytáhl paty se svojí sentry/stalker armádou. Jakmile se dotkl {#Korejská republika} NesTeaho krajní expy, spustil se zergský protiútok. Nebudu už dále zdržovat, {#Korejská republika} NesTea sice ztratil svoji 2. expanzi, ale zničil jednak {#Korejská republika} HungUnovu přirozenou a vzal si na starost i jeho vracející se armádu. One sided hry, GG a vlastně to byla poslední mapa, omlouvám se za "naprosto nezamýšlenou" mystifikaci :)

{#Korejská republika} IM_LosirA vs {#Korejská republika} ZeNEX_Byun

Je čas se přesunout do druhé bitvy. V ní se představí "učeň" {#Korejská republika} NesTeaho, rovněž zerg a člen týmu Incredible Miracle, {#Korejská republika} LosirA. Soupeřem mu byl {#Korejská republika} ZeNEX_Byun, terran, který by mohl mít motto "It's never late". Nevyčerpal svoji veškerou sílu na {#Korejská republika} Bomberovi, bude pokračovat ve svých posledních zápasech (3 výhry v řadě)? Let's find out!

Tohle "vyvrátí" všechny domněnky o tom, že jsou Artosis a Tasteless nerdi ^^

Crossfire SE (LosirA 0:0 Byun)

Na mapě, kde jsme skončili první zápas začne duel druhý. Hezky v klidu, žádný machrovinky a zlatá expanze pro zerga! {#Korejská republika} LosirA je ovšem well mannered a transferuje drony na dokončující se expu přímo před {#Korejská republika} Byunovým scoutem. Roach warren done a ani pohotový útok několika mariňáků a helliona nic nezmůže. Nezbývá než techovat dál. Mno ale aby roachové jen nehoupali... "nohama?", chytře je poslal {#Korejská republika} LosirA rabovat. 7 roachů se dokonce dostalo přes wall i do mainu a SCVáci si dali pauzičku od těžení (pokud považujete za pauzičku kolečka před roachema v mainu). I když tam byla hra rozhodnuta, {#Korejská republika} Byun není {#Spojené státy americké} Idra a bez řádného boje se nevzdal. V jednu chvíli populační limit nečinil až takový rozdíl (123 vs 148), ale pak {#Korejská republika} LosirA zakuklil larvy a {#Korejská republika} Byuna těžce přejel. ZG (Zerg Game) a 1:0 pro {#Korejská republika} Losiru.

Byune, zavřel jsi vrátka?

Dohromady přijde do terranské báze 13 roachů. Do bojů se zapojí 1 Banshee, několik Mariňáků a pár SCV (než začnou běhat kolečka). Otázka zní: Kolikrát Banshee vystřelí, než padne poslední roach? Tipněte si, odpověď naleznete na konci reportu :)

Xel'Naga Fortress (LosirA 1:0 Byun)

Mírně agresivnější (nebo defensivnější?) build zvolil {#Korejská republika} Byun na mapě Xel'Naga Fortress. Double raxy proti zergovi, který staví expu před poolem. Rázem je otázka první věty vyřešena a {#Korejská republika} Byun se pouští do bunkeru u zergské expy za podpory 8 SCV. Něco, s čím zerg jako {#Korejská republika} LosirA musí počítat. A taky že počítal. Téměř až automatické tahy, jako by se s {#Korejská republika} Byunem domluvil na této strategii. Nejprve poslal 4 zerglingy doprostřed mapy, aby přestřihl veškerý marine support ({#Korejská republika} Byun ale taky nehraje poprvé, takže zvolil ultradlouhou cestu a s dalšími 4 mariňáky se dostal k plnému bunkeru), pak si počkal až mu padne hatchery (žádné drony neztratil, z larev navíc dostal další zerglingy, takže až taková ztráta to nebyla), v mezičase postavil hafo zerglinů a dokončil pro ně speed upgrade. Marný byl pokus {#Korejská republika} Byuna nechat plný bunker u zergského vchodu a nenápadně se vrátit s 8 SCV a 4 mariňáky domů. {#Korejská republika} LosirA nejprve zlikvidoval tuto výpravu a zbylá SCV a bunker už nebyly velkou překážkou. {#Korejská republika} LosirA se tak dostal do lehké výhody (kdyby nebylo nastřádaných zerglingů hra by byla zřejmě celkově vyrovnaná, ale na druhou stranu pro tato krásná stvoření zrovna nebylo využití, takže opravdu pouze malinká výhoda).

Až Tě chytím tak Tě sním :)

Midgame probíhal ve znamení dropů. Tu dropem tam dropem {#Korejská republika} Byun využíval okénko, kdy {#Korejská republika} LosirA zaexpil a neměl spire (anti-air) proti medivacům. Pak se ale okno zabouchlo, když nebe ovládli mocní mutaliskové a harrasser se stal harrassovaným (blbé slovo napůl počeštěné na skloňování, viďte ;)). Hra skončila jedním jediným střetem obou armád, překvapivě za nepřátelskou linií u terranské přirozené expy. {#Korejská republika} LosirA využil jediného koutku, který byl z {#Korejská republika} Byunové vize zahalen tmou a protlačil tam svojil 200 limit armádu. Při všech těch zmatcích, jak se zergská armáda valí, škrábe, ničí, je těžké si všimnout, že se občas nějaký ten baneling schová pod zem. Nádherná práce zerga, který díky několika minám zničil cca polovinu mariňáků a vydláždil si tak cestu k vedení 2:0.

Občas se ztratí pod zemí, nešťasten Mariňák, který jej objeví

Tal'Darim Altar LE (LosirA 2:0 Byun)

A je tu třetí mapa, nyní Tal'Darim Altar LE (trošku jsem hledal a LE by mělo označovat LADDER EDITION, kdyžtak mě opravte, thx). Terran se imho celkem překvapivě pustil do CC před raxy, což sice teoreticky odpovídá hatchery před poolem (to zvolil {#Korejská republika} LosirA), ale prakticky je to nebezpečnější. Kvůli čemu? Třeba kvůli 7 banelingům, které na začátku 6. minuty začal {#Korejská republika} LosirA morfovat před supply depot - CC wallem {#Korejská republika} Byuna. Ve zkratce - wall byl proražen, 2 banelingové ještě poškodili několik SCVček a pak nastalo pár minut "1 hellion vs mass zerglings" micra. GG, {#Korejská republika} LosirA, stejně jako jeho týmový kolega, vyhrál jasně 3:0.

          Hellion hero                                    Ling lingovi dveře podrží :)

Co tohle vše znamená? Bude nás čekat pekelné ZvZ finále v podání nejlepšího zerga planety {#Korejská republika} NesTea a "jeho učně" {#Korejská republika} Losiry. Outsider {#Korejská republika} LosirA může ovšem vyhrát, více než v jiných mirrorech zde totiž nejmenší chybička způsobuje absolutní zvrat ve hře (2 banelingové mohou vyčistit 3/4 těžby, 1 baneling může zabít neskutečně mnoho zerglingů, to nedokáží v mirror MU v takovém množství žádné terranské nebo protosské jednotky - HT dropy v PvP nejsou zatím tolik používané).

Udělá zerg, který dokáže na začátku ze 120 jednotek věnovat rovnou stovku dronám, chybu? Najde {#Korejská republika} LosirA způsob, který už dlouho žádný zerg nenašel, a demystifikuje {#Korejská republika} NesTeaho ZvZ nesmrtelnost? Čučte 30. 7. (teď v sobotu) od 9:10 (pozor, ne od 11:10 jako obvykle) na GOMTV.net! Pokud mi do toho nic nevleze, zkusím dělat průběžný ON-LINE report z tohoto zápasu :)

PS: Banshee v první hře {#Korejská republika} LosirA vs {#Korejská republika} Byun na mapě Crossfire SE vystřelila celkem 57x :)

gL n' hF Banelings HWAITING!

Štítky: GSL