Přejít k hlavnímu obsahu

GamesCom 2011: League of Legends preview

16. 8. 2011 | 00:16 League of Legends
Již tuto středu 17. srpna začíná v Kolíně nad Rýnem letošní GamesCom, který již mnoho hráčů netrpělivě očekává. Kromě lákadel typu prezentací nových her (DotA 2, Diablo 3, Guild Wars 2) a modů pro hry již zaběhlé (League of Legends: Dominion) zaplesají i srdce progamerů a jejich fanoušků. Mimo jiné také v League of Legends, v kteréžto hře se zde odehraje finále prestižního turnaje Intel Extreme Masters s poměrně příjemnou finanční dotací v hodnotě 32 tisíc amerických dolarů.
Výchozí obrázek

Již tuto středu 17. srpna začíná v Kolíně nad Rýnem letošní GamesCom, který již mnoho hráčů netrpělivě očekává. Kromě lákadel typu prezentací nových her (DotA 2, Diablo 3, Guild Wars 2) a modů pro hry již zaběhlé (League of Legends: Dominion) zaplesají i srdce progamerů a jejich fanoušků. Mimo jiné také v League of Legends, v kteréžto hře se zde odehraje finále prestižního turnaje Intel Extreme Masters s poměrně příjemnou finanční dotací v hodnotě 32 tisíc amerických dolarů. Na turnaj se kvalifikovalo sedm týmů, osmý byl vybrán jako tým pořadatelské země.

Připravil jsem si pro vás malé preview toho, co od tohoto turnaje očekávat. Bez dalšího otálení se pusťme do základních charakteristik turnaje.

Samotný GamesCom sice začíná již ve středu, na zápasy v League of Legends si však počkáme až na čtvrtek – středa je vyhrazena čistě pro zápolení ve hře StarCraft 2. Rozpis základních skupin určil, že ve čtvrtek se mezi sebou utkají týmy ze skupiny A, pátek pak bude patřit zápasům skupiny B. Z každé skupiny dále postupují pouze dva nejlepší týmy. V sobotu proběhne playoff, jehož vyvrcholení v podobě zápasu o třetí místo a následného finále nastane v neděli.

League of Legends

Základní skupiny

Skupina A
{#Francie} Millenium
{#Spojené státy americké} Team SoloMid
{#Německo} Team ALTERNATE
{#Singapur} Aeon

Skupina A by měla být poměrně jasnou záležitostí. Pokud nějak výrazně nepřekvapí singapurský Aeon, pak by zde jedinou otázkou mělo být, zda vyhrají Team SoloMid či Millenium. Alternate se do finále IEM dostali jakožto tým hostitelské země, a veškerá očekávání napovídají tomu, že by zde měli být spíše do počtu.

Skupina B
{#Evropská unie} fnatic.MSI
{#Spojené státy americké} Counter Logic Gaming
{#Evropská unie} SK Gaming
{#Polsko} Frag eXecutioners

Naopak skupina B je na tomto turnaji právem označována za skupinu smrti, protože v ní o dvě postupová místa utkají tři top týmy – mnohonárodnostní celky SK Gaming a fnatic.MSI a američtí Counter Logic Gaming. Polští Frag eXecutors sice dokázali vyhrát Nordic and East kvalifikaci, jejich šance na postup ze základní skupiny však proti těmto třem současným powerhousům na papíře vypadají nevalně.

Forma týmů

Co se formy týmů skupiny A týče, Team ALTERNATE a Aeon jsou pro mne španělskou vesnicí. O Aeon se alespoň ví, že dokázali vyhrát nejdříve singapurskou a následně pak asijskou kvalifikaci IEM, němečtí ALTERNATE na druhou stranu (alespoň co se stránek ESL či jejich webu týče) nemají žádnou dohledatelnou historii svých zápasů.

Naopak Millenium určitě přijedou v bezvadné kondici, kterou ukázali v nedávné evropské kvalifikaci na další turnaj ze série Intel Extreme Masters, který se odehraje v říjnu v Číně. Z kvalifikace postoupily dva týmy, jediným přemožitelem Francouzů byli SK Gaming, kterým Millenium podlehli 1-2 na zápasy. Všechny tři hry však byly mimořádně vyrovnané a předčily mnohé z těch, které se letos dříve odehrály na Dreamhacku.

Team SoloMid trvale patří spolu s CLG mezi nejlepší dva týmy Severní Ameriky a svou pozici jistě chtějí obhájit i na GamesComu. TSM patří k týmům, které mají spoustu nových nápadů, jež tu a tam vyústí ke změně turnajových item buildů či dokonce části metagame – určitě si několik svých nápadů schovali jako svá esa do rukávu. Minulý týden ale TSM nedopadli nejlépe, když v severoamerické kvalifikaci na IEM China nejprve prohráli s odvěkými rivaly z CLG a následně v opravném pavouku nestačili ani na Team Curse.

fnatic.MSI

fnatic.MSI - tým, který vyhrál Dreamhack.

Ve skupině B jsou poměrně neznámým týmem polští Frag eXecutors, kteří se kromě angažování se v polských turnajích také probojovali k několika předním příčkám v Nordic and East sérii Go4LoL turnajů. Uvidíme, do jaké míry se tito reprezentanti „východního bloku“ dovedou s elitou ze západní Evropy a Severní Ameriky popasovat.

Jedním z velkých favoritů na vítězství v celém turnaji pak naopak jsou američtí Counter Logic Gaming, jejichž nicky znají snad všichni, kdo se kdy zajímali o „profesionální“ League of Legends scénu. Hráči CLG individuálně patří ke špičce světové scény. Nepochybně si rovněž budou chtít spravit chuť po spíše nevýrazném výkonu na Dreamhacku, kde jejich individuální schopnosti vinou nevalné koordinace nepřinesly kýžený výsledek. Minulý týden však CLG vyhráli severoamerickou kvalifikaci na IEM China, když nejprve přesvědčivě porazili TSM, v následném finále proti Team Curse pak prakticky celou hru udávali krok, aby nakonec bez větších problémů dobyli nepřátelský nexus. CLG se také nějakou dobu snaží najít counter na současnou metagame – právě ve výše zmíněné kvalifikaci podobně jako TSM vyzkoušeli poměrně zajímavé strategie (viz youtube záznamy komentátora ColbyCheeze – zápas proti TSM a zápas proti Team Curse).

fnatic.MSI jsou dašími aspiranty na přední příčky, ovšem jejich příprava na tento turnaj byla do velké míry paralyzována proběhnuvším West / Nordic and East splitem. fnatic jakožto multinárodnostní tým sesbíraný z celé Evropy (Španěl, dva Němci, Fin a Polák) byl takřka rovnoměrně rozdělen do obou částí Evropy. Na rozdíl od jiných týmů, které tento problém postihl, však hráči fnatic neměli na „druhé straně“ žádné smurfy, na kterých by se mohli týmově připravovat. Je proto otázkou, do jaké míry tato skutečnost ovlivní tým, jež dokázal vyhrát prestižní Dreamhack. Cyanide již předem na stránkách Absolute Legends deklaroval, že na své hře nehodlají nic měnit a uvidí, do jaké míry se jim podaří uspět. Prakticky tak naznačil, že jakákoli strategie, kterou by si ostatní týmy proti fnatic ušily dle jejich hry na Dreamhacku na míru, by měla slušnou naději na úspěch.

Posledním týmem a rovněž velkým favoritem je klan SK Gaming, který prošel poměrně drastickou proměnou. Ta přišla poté, co se SK nedokázali kvalifikovat na Dreamhack – vyústilo to v odchod celé sestavy s výjimkou Wickda (solo top bruiser) a ocelota (AP carry). Na pozici junglera přišel WetDream, který byl chvíli před Dreamhackem „odejit“ z fnatic, pozici na dolní lajně pak převzalo duo Candy Panda (AD carry) a Nyph (Support), kteří byli nejlepším článkem německého týmu gamed!de, který toho jinak na Dreamhacku mnoho nepředvedl.  SK také postihl server split, ale v oblasti Nordic and East se ocitl jen Wickd, který měl na Západě smurf. s většinou run a hrdinů. Společný trénink se pomalu začíná vyplácet – už teď SK poměrně dobře pracují a jejich souhra většinou funguje skvěle. Jejich problémy jsou občasné individuální výpadky stejně jako slabší schopnost sebereflexe. Vzhledem k tomu, že jsou spolu po relativně krátkou dobu, mohou ještě velmi zesílit.

Metagame

Současná metagame je prakticky všude stejná, a to nezávisle na kontinentech. V drtivé většině případů se jedná o tank či tanky dps (také označováno jako bruiser) samotný nahoře, AP carry na midu a AD carry + support (který však může i roamovat – toulat se po mapě a pomáhat kde je třeba) na spodní lince. Jungler samozřejmě v jungli. Přestože se o změnu této metagame některé týmy snaží, hráči se povětšinou shodnou, že v nejbližší době k žádné radikální změně nedojde.

Americké týmy však v současnosti chystají taktiky proti takzvané „evropské metagame“, která spočívá v tom, že roli tanka v podstatě převezme jungler a tým má na topu a midu celkem 2 AP carry, jejichž úkol je na začátku teamfightu rychle někoho zničit, což umožní týmu dobojovat zbytek dané bitvy v početní výhodě. Tento styl hry však prakticky provozuje pouze fnatic, který má 2 AP castery provozované Shusheiem a xPekem.

Přestože se styl hraní soutěžních zápasů v League of Legends od Dreamhacku nijak radikálně nezměnil, na několik menších změn přece jen došlo. Týkají se hlavně jungle, respektive junglerů. Očekává se, že trošku ubude ganků a obecně se bude méně roamovat po mapě – méně se proto budou brát určití jungleři typu Nunuho (roamer) či Trundleho (pronásledovatel roamerů). Je také otázkou, do jaké míry všemožné změny ovlivní pozici na DH často pickovaného Jarvana IV, kterého navíc částečně poškodily nedávné nerfy.

Jací hrdinové se budou hrát či banovat?

Naopak radikální změny zřejmě proběhnou v oblasti banů a picků. Nejčastější bany na DH byly Rumble, Twisted Fate a Nidalee. Rumble byl vnímán jako doména evropských hráčů a Američané se jej obecně poměrně hodně obávali, Twisted Fate byl banován kvůli jeho ultimátce a Nidalee byla obranným banem proti hráči HotshotGG z klanu Counter Logic Gaming. Překvapilo by mne, kdyby se tyto bany (s výjimkou Nidalee) opakovaly.

Horkými bany naopak budou hrdinové, kteří jsou určitými hráči perfektně ovládáni – proti CLG to nejspíš bude Hotshotova Nidalee, proti SK Wickdova Irelia, atp. Dalšími často banovanými postavami budou nejspíše Orianna, Amumu, Fiddlesticks, Jax, Udyr, Gangplank nebo Mordekaiser.

Nejčastěji hranými hrdiny Dreamhacku byla následující pětice: Nunu, Ashe, Alistar, Janna, Sona. Nunuho jsme už zmínili, Ashe zůstane podobně jako support hrdinové horkým favoritem mnoha týmů, protože její ultimátka (ač rovněž nerfnutá) nabízí perfektní iniciaci šarvátek, a její další skilly rovněž přidávají týmu určité výhody (slow, scouting). Ostatně někteří dokonce tvrdili, že „Ashe vyhrála Dreamhack“. Alistar asi z předních příček trošku odpadne – na DH se hrál často jako AP carry, od té doby bylo jeho škálování o poznání sníženo.

Oblast AP carries je asi nejrozmanitější – v podstatě se můžeme těšit na prakticky cokoliv. Z těch méně tradičních však můžeme doufat v Cassiopeiu či Akali, které kupříkladu SK ocelote poměrně často hrává, CLG v poslední době zkoušeli Kennena či Morganu (ti se však asi neobjeví), možná by se snad mohl objevit i Veigar. Otázkou je osud Vladimira, toho však skvěle hraje ReginaId z TSM, mnohými považován za nejlepšího Vlada vůbec.

Královnou AD carries pro turnajovou hru nejspíše zůstane Ashe. Častými picky pak budou Caitlyn a Vayne. Corki utrpěl nějaké nerfy a tak se asi bude brát méně často. Je možné, že zažijeme nástup Tristany. Osud Miss Fortune je nejistý, hráči vyčítají Riotu, že prakticky nemá ultimátku. Ezrael se asi neobjeví, zajímavá (avšak asi jen málo reálná) je možnost využití Kog Mawa na této pozici.

Změny v jungli se projeví poměrně dost. Evropané mají současně asi nejradši Nocturna, Američané zase nedají dopustit na trio Lee Sin, Fiddlesticks, Gangplank. Pro týmovou hru je skvělým pickem také Amumu, uvidíme, jak často bude brán. Očekává se o něco nižší četnost výskytu Nunuho, Trundla či Jarvana IV.

Co se solo lajny týče, většinou zůstane při starém – nejspíš vzhledem k nerfu Warwicka ubude Lanewicků, naopak Udyr, Irelia či Cho Gath zůstanou. Nově by se mohli objevit kupříkladu Jax či Gangplank, CLG HotshotGG zkoušel Galia, a v neposlední řadě se nesmírně oblíbeným  stal Lee Sin, kterého Evropané (SK Wickd, Millenium sOAz) na rozdíl od svých severoamerických kolegů rádi hrají právě na solo lajně.

U supportů prakticky nedošlo ke změně, brát se bude cokoliv ze skupiny Alistar, Janna, Sona, Soraka, Taric (zde záleží především na volbě AD carry).

Wriggle's Lantern

Uchytí se Wriggle's Lantern na AD carries?

A co změny item buildů?

Co se item buildů týče, rovněž by nemělo dojít k žádnému velkému překvapení. Jediná očekávaná změna se týká AD carries amerických týmů, které budou na začátku hry nejspíše kupovat Wriggle's Lantern místo 2-3 Doran's Bladů. Tato změna poskytuje čtyři výhody - zaprvé má uživatel Lanternu jednu permanentní wardu, zadruhé mu vyšší armor pomůže na lajně proti protivníkově AD carry, zatřetí mu známá pasivka umožní lépe farmit a za čtvrté tím majitel získá více life stealu než z Doranů. Jedinou nevýhodou je nižší počet HP, který se může negativně projevit, pokud se na dosah dostane AP carry. S touto taktikou prý přišel Chaox z Team SoloMid, jenže ji používal poměrně často, až se to rozkřiklo...

Kde můžete GamesCom sledovat?

Zápasy GamesComu najdete na ESL TV, případně si je můžete naladit na own3d.tv (nejspíš i s lepší kvalitou). Rozpis zápasů naleznete na webu ESL.