Přejít k hlavnímu obsahu

lurppis: eSuba hraje slušně [EXKLUZIVNĚ]

16. 11. 2011 | 00:34 Counter Strike 1.6
Nějakou chvíli nebylo na PLAYzone přeložené interview s některým z top hráčů světové scény. Dnes vám to ale vynahrazujeme exkluzivním rozhovorem s Tomim 'lurppis' Kovanenem z finské jedničky, týmu WinFakt.Scroll down for the original interview in English.
Výchozí obrázek

Nějakou chvíli nebylo na PLAYzone přeložené interview s některým z top hráčů světové scény. Dnes vám to ale vynahrazujeme exkluzivním rozhovorem s Tomim 'lurppis' Kovanenem z finské jedničky, týmu WinFakt.

Scroll down for the original interview in English.

Ahoj, Tomi. Není to tak dlouho, co jsi hrál za Evil Geniuses a bydlel v USA. Proč jsi byl donucen z týmu odejít po celkem pěkných výsledcích na vašich posledních turnajích?

"Jak jsi říkal, naše výsledky byly celkem dobré poté, co se k nám připojil goodfornothing. Od prosince 2009 byly jediné turnaje, kde jsme se neumístili v top4 Arbalet Cup Europe (kde jsme porazili SK, remizovali s WMF, prohráli s UNiTED a vypadli jsme kvůli rozdílu kol po tom incidentu s nelegálním defusem) a ESWC 2010 (tam jsme vypadli ze skupiny smrti, ve které jsme byli my, mTw, mousesports a FX). Všechny americké turnaje jsme s přehledem vyhráli (IEM IV America, ESEA-I S5 & S6 Finals, WCG USA) a umístili jsme se 4. na IEM IV World Championship, 3. na Arbaletu Dallas a vyhráli jsme MSI Beat It. Nemyslím si tedy, že se dá říct, že mě odřízli kvůli výsledkům. Jak už jsem řekl, měli jsme mezi sebou nějaké problémy a jim se zdálo, že když mě vyhodí, všechno se tím vyřeší. Jestli jim to vyšlo nebo ne, to se asi můžeme dozvědět z jejich aktuálních výsledků a z toho, že z původní sestavy jim zbyli pouze dva hráči."

Na IEM New York jsi hrál proti svým bývalým spoluhráčům (n0thing v EG, Storm a fRoD v CheckSix), cítil jsi, že je musíš porazit, protože jsi s nimi dříve hrál?

"Ne, ani ne. Ukázali jsme, že jsme ti lepší, takže se mi nezdálo, že bych musel někomu něco dokazovat. Do zápasů s těmito týmy jsme šli s tím, že se napojíme, odehrajeme svoji hru a vyhrajeme. Bohužel UMX porazili EG ve skupinách, takže jsme na n0thinga a spol. nakonec nenarazili, ale ve skupinách jsme x6 porazili 16:6."

eg
lurppis s jeho ex-týmem Evil Geniuses (gfn, n0thing, lurppis, Storm, fRoD)

Na začátku září jste museli do týmu vzít jigetuse, je tento tým lepší než s plastEm?

"Naše výsledky se zlepšují, ale upřímně nemám tušení. Moc jsme toho s plastEm neodehráli, takže se to nedá srovnávat. S jigetusem jsme kromě toho měli méně než dva týdny online tréninku, i když jsme se účastnili několika turnajů za měsíc, takže nevíme, jak dobří můžeme být. To už ukáže čas."

WinFakt tedy hraje v této sestavě asi dva měsíce a za tu dobu už jste dokázali, že jste jedni z nejlepších, umístili jste se 3. na IEM Guangzhou, 3. na SEC a 2. na IEM New York. Jak se vám daří udržovat si dobré výsledky, když jste mezi těmito turnaji měli na trénink jen pár dní?

"Bylo to celkem těžké a určitě se dá říct, že se naše forma pořád víc a víc zhoršovala jednoduše proto, že jsme mezi turnaji nemohli trénovat, tak jsme se prostě účastnili bez předchozí přípravy, ať už individuální nebo týmové. Po nějaké době jsme vypadli z formy (hlavně kvůli tomu, jak krátce spolu hrajeme) a začali hrát hůře i individuálně. Jsem rád, že jsme po celý měsíc zahráli, jak jsme zahráli. Asi bych byl radši, kdybychom porazili Na´Vi na ESWC, pak bychom v playoff nenarazili hned na SK, kterým jsme se chtěli vyhnout, protože jsme s nimi v poslední době měli problémy."

Na ESWC jste měli docela smůlu, místo SK jste ve čtvrtfinále mohli potkat Moscow Five, kdyby jste svoji skupinu vyhráli. Vypadá to, že máte v poslední době problémy s SK, protože kdykoliv je potkáte, neuhrajete víc než pár kol, jak to?

"Nechci se na nic vymlouvat, protože jsou teď zjevně lepší než my nebo kdokoliv jiný na světě. V New Yorku jsme se v našem zápasu ve skupinách moc nesoustředili, sice jsme chtěli vyhrát, ale také jsme věděli, že budeme mít jednodušší bracket, pokud půjdeme z druhého místa, což možná mohlo naši hru trochu ovlivnit. I tak chci zdůraznit, že jsme šli za výhrou. Myslím, že ve finále jsme na de_mirage měli šanci vyhrát, ale udělali jsme několik zásadních chyb včetně prohry 5v2 v nejdůležitějším kole zápasu. Kromě toho jsme vůbec netrénovali dust2, ale chtěl jsem to ponechat náhodě, což zjevně nevyšlo. Na ESWC jsme měli vyhrát inferno, ale nějakým způsobem se nám povedlo sehrát tak špatný zápas, jaký pravděpodobně žádný top tým ve čtvrtfinále velkého turnaje ještě neodehrál. Prohráli jsme třikrát v řadě 5v2 a na další mapu už jsme do toho nešli naplno. Je těžké se soustředit, když víte, jak snadno jste mohli vyhrát předchozí mapu a jak jste to zpackali."

Jakých turnajů se v budoucnu hodláte zúčastnit?

"V sobotu budeme hrát DreamHack Winter kvalifikaci a v neděli QR1 na IEM VI GC Kiev. Příští LANkou bude MSI Beat It Kiev 19. - 20. listopadu a poté DreamHack Winter, pokud se nám podaří kvalifikovat. Kromě kvalifikace na IEM VI GC Kiev by to v roce 2011 mělo být vše, takže už se těšíme na pauzu od CS v průběhu zimních prázdnin, až to všechno odehrajeme."

lurppis
lurppis na e-Stars Seoul 2011 (foto: HLTV.org)

Jak bys popsal svoje spoluhráče jako hráče a jako osobnosti?

"Všichni z našeho týmu jsou až moc bezstarostní, což mě bohužel nutí víc pracovat a ať už jde o cokoliv, tihle kluci se chovají, jak kdyby jim na ničem na světě nezáleželo. Všichni máme podobný smysl pro humor a asi 80% z toho, co říkáme, je myšleno sarkasticky, takže by nejspíš ani hodně Finů nechápalo, jakým způsobem se spolu bavíme. Ve hře jsem já taktik, BASiC a naSu jsou ti agresivní rifleři, zatímco jigetus je spíš pasivní a aslak drží AWP."

Hodně lidí říká, že Freon, který dříve hrál v týmech jako playzone.fi, je jedním z nejlepších finských hráčů. Souhlasíš s nimi nebo se jeho kvality přeceňují?

"Je dost přeceňovaný. Když někdo řekne, že je dobrý in-game leader, jediné co mě napadne je: za celou jeho CS kariéru porazil pouze dva dobré týmy na LANu (Lions a mTw na Xperia PLAY 2011) a v obou zápasech vedl hru BASiC, protože si myslel, že odvede lepší práci než Freon. Pokud je váš nejlepší fragger lepší vůdce než vy, pak nejspíš nejste moc dobří taktici. Také je hrozně sebestředný, hodně mu záleží na statistikách, což mi přijde opravdu ubohé. Nesnáším, jak může něco tak směšného, jako jsou statistiky na GameSense nebo HLTV.org, ovlivnit hru tolika CS hráčů. Měli byste stavět tým na první místo, ne vaše individuální statistiky. To je to, co on nedělá, můžete se zeptat jeho bývalých spoluhráčů."

Nedávno někdo na HLTV.org zjistil, že jsi v ESEA lize registrovaný pod Full Gaming. Pomáháš jim proti americkým týmům nebo to znamená něco víc?

"Kamarádím se s většinou hráčů toho týmu, takže to s faktem, že jsem jim pomáhal s taktikami na mirage, pravděpodobně dává dohromady důvod, proč jsem tam s nimi. Kromě toho také rádi trollují lidi, takže jsem se do sestavy připojil jen tak ze srandy. Kdyby jim ale někdo vypadl před LAN finále, nemůžu říct, že bych si s nimi nezahrál, protože je to dobrý tým a banda pohodových lidí."

Na SEC jste potkali eSubu v prvním kole playoff, jaký máš názor na tento tým a na české týmy obecně? Hodně lidí v ČR říká, že oskar má schopnosti na to, aby hrál v některém z top týmů, co si o tom myslíš?

"O ostatních českých týmech toho vlastně moc nevím, ale zdáli se jako slušný tým a v minulosti se jim také povedlo uhrát pěkné výsledky. Pokud jde o oskara, neviděl jsem ho hrát natolik, abych mohl říct, zda na to má nebo ne, ale před pár měsíci jsem viděl několik jeho movie a tam měl pěkné šílenosti. Problém s hodnocením takových hráčů je v tom, že v jejich zemi není žádný top tým, se kterým by se to dalo porovnávat, protože oproti zbytku jejich týmu vždycky dávají o dost víc. Nicméně se zdá, že má talent, takže by nejspíš mohl hrát za lepší tým, kdyby tomu nebránila jazyková bariéra."

Nemohl jsem se ubránit poslední otázce. Oskar mi řekl, že jsi s ním šel na nějakou párty, je za tím nějaká historka? Pamatuješ si z toho něco?

"Samozřejmě že si to pamatuji. Poté, co všichni té noci odešli z WCG party, jsme šli ještě s dukem ven, ale to zůstane mezi námi. Nic co by mělo vyjít na veřejnost!"

Nejlepší hráč: NEO
Nejlepší aktivní AWP hráč: markeloff
SK nebo fnatic: SK
Nejlepší turnaj: IEM turnaje
Pivo nebo cola: pivo

Díky za tvůj čas strávený nad tímto rozhovorem. Je něco, čím by jsi chtěl rozhovor uzavřít nebo co bys chtěl vzkázat českým hráčům a čtenářům?

"Za prvé bych chtěl poděkovat Teamu WinFakt a našim sponzorům: WinFakt, Razer, YCN Hosting, GamersUniform a xHarbour. Díky za podporu všem našim fanouškům, znamená to pro nás hodně a můžu vám slíbit, že aslak sleduje všechny fóra a komentáře k zápasům, které mají co do činění s naším týmem, takže vaše podpora nezůstane nepovšimnuta!"

Original version in English

Hello, Tomi. It's not very long ago that you played for Evil Geniuses and lived in USA. Why were you forced to leave EG after pretty good results at recent tournaments?

"Our results were pretty good like you said, after goodfornothing joined the only tournaments we didn't place in the top four in ever since Dec 2009 were Arbalet Cup Europe (where we beat SK, tied WMF, lost vs UNiTED and went out on round difference after the illegal defuse incident) and ESWC 2010 (where we went out in the group of death that included us, mTw, mousesports and FX). We won every US event easily (IEM IV America, ESEA-I S5 & S6 Finals, WCG Quiver, WCG USA) and placed 4th at IEM IV World Champs, 3rd at Arbalet Cup Dallas and won MSI Beat It. I don't think you could possibly argue that I was cut because of results, so like I've said before we had some personality clashes on the team and they felt like getting rid of me would solve them. Whether it did or not, I think the fact only two of those players remain on the roster means something; their results this year have been far inferior."

You faced your former teammates (n0thing in EG, Storm and fRoD in CheckSix) at IEM New York, did you feel like you had to beat them because you played with them before?

"Not really nah, I think my team has proven to be stronger than both EG and CheckSix so I didn't feel any pressure to prove that to anyone, I thought if we got to play either team we would simply go in, play our own game and come out with the win. Unfortunately UMX beat EG in the group stage so we never got to face n0thing & co, but we beat x6 16-6 in our group to knock them out."

You had to bring in jigetus in the beginning of September, is this team better than with plastE?

"Our results have been improving but I have no idea to be honest, we didn't go to enough tournaments with plastE or play enough in general to really compare our levels. At the same time we've still had less than two weeks of online practice with jigetus at this point despite attending multiple events so we don't really know how good we can become with him on the roster, I guess the future will tell."

So, WinFakt holds this lineup for what, like almost two months, and you already proved to be one of the best teams out there, placing third at IEM Guangzhou, third at SEC and second at IEM New York. How do you keep up with good results when you had only a few days between those tournaments?

"It was pretty hard and I think you can definitely tell our form kept getting lower and lower as the month wore on simply because we couldn't put in any practice at home so we kept attending events without having any practice individually or as a team. After a while you kind of lose your groove as a team (especially being as new as we are with little to no routine) and start playing worse individually. I'm pretty happy about the way we finished out the month though, although I wish we were able to beat Na`Vi at ESWC so we wouldn't have had to face SK already in the quarter finals since we've had so much trouble against them lately."

You had some bad luck at ESWC, you could face M5 instead of SK if you placed first in the group stage. It seems like you have a lot of problems with playing against the SK squad at the moment, since every single time you face them, you can't even take more than like 4 or 5 rounds, how come?

"I don't want to make up excuses because they're clearly stronger than us, or anyone else in the world for that matter, right now. In the group stage game in New York I don't think our heads were fully into the match, we tried to win but we also knew at the same time we would have an easier bracket if we lost so I think that might have affected our game a little bit, although I want to stress that we still tried to win. I think we had a chance on de_mirage in the finals but made some crucial mistakes including a 5v2 loss in the most important round of the match, and we hadn't practice dust2 once with this team but wanted to give it a try to see if we could just random our way through it, which obviously didn't work. At ESWC I think we should have won inferno but we somehow managed a feat I don't think any other top team has ever done in a major event's quarter finals, losing 3x 5on2s in a row. Next map I don't think we were really into the match anymore, we gave it our all but after so clearly messing up what we felt like could have been an easy win it was just hard to focus."

What are the next events you're going to attend?

"We're participating in the DreamHack Winter qualifier on Saturday and also in the IEM VI GC Kiev stage #1 qualifier on Sunday. Next LAN tournament will be MSI Beat It on 19-20th Nov in Kiev, followed up by DreamHack Winter if we managed to qualify this coming weekend. Apart from the IEM VI GC Kiev qualifiers that looks to be all that's left for us in 2011, so once that is done we're looking at a nice break from CS for the winter holidays before 2012."

How would you describe each of your teammates as a player and as a person?

"Everyone on our team is actually almost too laid back which unfortunately forces me to do more work when it comes to just about anything, these guys like to act like they don't have a single care in the world. We all share similar humor and probably 80% of what we say is sarcastic so actually even a lot of Finns wouldn't really get what we're saying a lot of the time. In-game I'm the strat caller of the team, BASiC and naSu are the most aggressive riflers while jigetus is much more passive and aslak AWPs."

Some people say that Freon, who has previously played in teams like playzone.fi, is one of the best players in Finland. Do you agree with that or is he overrated?

"He's fairly overrated, when people say he's a good in-game leader I just want to say one thing: during his entire CS career he has beaten two good teams on LAN (Lions and mTw at Xperia Play 2011) and in both of those matches BASiC was calling strats because he felt like he would do a better job than Freon. If your best fragger is a better caller than you, you probably aren't very good at calling. He's also one of the biggest stat whores I know which I find to be really pathetic,  I hate how so many CS players let something as ridiculous as their statistics on GameSense or HLTV.org affect how they play, you should put the team first, not your individual stats (which he does, feel free to ask his former teammates)."

Someone at HLTV.org recently figured that you are in Full Gaming team at ESEA league, are you helping them against the US teams or does that mean something more?

"I'm pretty good friends with majority of the team so that combined with the fact I helped out with mirage strats before last season's finals probably is the reason. They also like to troll people so I joined the roster just for fun, but if someone couldn't make it to the LAN finals I can't say I wouldn't be interested in ringing for them as I think they're a good team and a good group of guys."

You faced eSuba at SEC early in the playoffs, what's your opinion on this team in particular or on Czech teams in general? Many people here in Czech Republic say that oskar has the skills to be one of the players that could easily be in the top teams, what is your take on that?

"I don't actually know enough about other Czech teams to say much but they seemed like a decent team, they have had some good results in the past. As far as oskar goes, I haven't seen him play enough to really decide one way or the other but I actually saw his movies a few months ago and he's done some crazy stuff. The problem with judging players like him is that because they're from countries without top teams they don't really have anyone to compare themselves to, as they will always look a lot better than their teammates in matches. However, he does seem pretty talented so he could probably play for a lot better team if only the language barriers weren't there."

I couldn't resist the last question. Oskar told me that you were out for some drinks with him, is there a story behind that? Do you remember anything of it?

"Of course I remember and we did go out together with duke after everyone else bailed that night from the WCG party but the story will stay between us, nothing for the public to see here folks!"

Best active player? NEO

Best active AWPer? markeloff

SK or fnatic? SK

Best event? IEM events

Beer or cola? Beer

Thanks for the time you spent answering this interview, is there anything you'd like to close up with? Any words for Czech players and readers?

"First of all I'd like to thank Team WinFakt and our sponsors: WinFakt, Razer, YCN Hosting, GamersUniform and xHarbour. Thanks to all of our fans for supporting us and cheering for us at events, it means a lot and I can promise you aslak reads every single forum/match comment that has anything to do with our team so your support does not go unnoticed!"

 

Štítky: lurppis, WinFakt