Přejít k hlavnímu obsahu

Rok 2011, část první: Cesta k dominanci

13. 12. 2011 | 15:07 Counter Strike 1.6
Poslední světový turnaj roku, World Cyber Games 2011 v Busanu, je již za námi. My vám zde na PLAYzone přinášíme shrnutí celého roku na světové scéně v článku rozděleném do dvou částí. První máte možnost si přečíst již dnes a druhou vydáme přibližně za týden.
Výchozí obrázek

Poslední světový turnaj roku, World Cyber Games 2011 v Busanu, je již za námi. My vám zde na PLAYzone přinášíme shrnutí celého roku na světové scéně v článku rozděleném do dvou částí. První máte možnost si přečíst již dnes a druhou vydáme přibližně za týden.

Nová éra ve Švédsku

Abychom se dostali do kontextu, koncem roku 2010 oznámily dva největší švédské týmy pod SK Gaming a Fnatic změny v sestavě. Management SK už do budoucna nepočítal s ikonou švédské scény Dennisem 'walle' Wallenbergem a místo něj a moddiiho se k týmu připojila nezničitelná dvojka dosud hrající za konkurenční fnatic - Christopher 'GeT_RiGhT' Alesund a Patrik 'f0rest' Lindberg.

Ve fnatic proběhla rozsáhlejší změna, Rasmus 'Gux' Ståhl totiž odmítl nabídku fnatic do roku 2012. Ti se tak museli poohlédnout po jiném hráči a místo tří hlavních pilířů roku 2009 i 2010 nabrali novou krev Richarda 'Xizt' Landströma, Marcuse 'Delpan' Larssona a Faruka 'pita' Pitu.

FnaticMSI
{#Švédsko} cArn                             
{#Švédsko} dsn          
{#Švédsko} Xizt
{#Bosna a Hercegovina} pita
{#Švédsko} Delpan
  SK Gaming
  RobbaN {#Švédsko}
   allen {#Švédsko}
face {#Švédsko}
GeT_RiGhT {#Švédsko}
f0rest {#Švédsko}

První turnaje

IEM V European - první zkouška

SK, kteří se rázem stali favority turnaje a vůbec se očekávala jejich totální světová dominance, si v evropském finále IEM5 zahráli skupinu smrti, ve které byli také FX, MYM, mTw, eSahara a mousesports. Naproti očekávání ale vypadli ze skupiny po prohře 16:3 s MYM, zatímco remizovali s mTw a těsně prohráli s Frag eXecutors.

fnatic si naproti nim poradili s nejlepším týmem roku 2010 Natus Vincere ve skupinách a v semifinále 2:1 a poté si ve finále proti mTw (kteří v prvním kole porazili Lions a v semifinále FX) získal Richard 'Xizt' Landström dočasnou přezdívku "nový GeT_RiGhT". Na turnaji totiž předvedl skoro až neuvěřitelné a hlavně jemu mohl nově jmenovaný top1 švédský tým poděkovat za zlato.


cArn mohl být na jeho novou sestavu pyšný (foto: HLTV.org)

SK byli po velmi nevydařeném turnaji nuceni změnit sestavu, Jimmy 'allen' Allen totiž oznámil, že se vyrovnává s dlouhodobou nemocí a ukončí jeho kariéru. Švédi původně zkusili Dennise 'walle' Wallenberga, čemuž ale zamezil manažer a majitel SK, Alexander 'TheSlasH' Müller. Ten totiž dal najevo, že "walle už svoji šanci dostal jednou". Místo něj si tak švédský tým našel Dennise 'dennis' Edmana.

IEM V World - SK si napravují reputaci

IEM5 World Championship znamenal pro SK značné zlepšení ve výsledcích. Svou skupinu s Na´Vi, fnatic, Lions a EG vyhráli a to pro ně znamenalo přímý postup do semifinále. Tam ale narazili na FX, se kterými prohráli 2:1 a následně v zápasu o třetí místo na mTw, ten dopadl taktéž 2:1 pro mTw. Jejich rivalové z fnatic vypadli s FX kolo před nimi a Lions ani nepostoupili ze skupiny. Celý turnaj vyhráli Natus Vincere, tím si tak přidali zlato ze čtvrtého hlavního turnaje po IEM4 World, ESWC a WCG 2010.

Scéna dočasně bez Natus Vincere

Foto: HLTV.org

Jak většina z vás ví, Na´Vi se museli na nějakou dobu odmlčet, jejich in-game leader, Danylo 'Zeus' Teslenko, se totiž zanedlouho stal otcem.

Proto ukrajinský tým dočasně přešel do neaktivity a utekly jim tak turnaje Xperia PLAY a ICSC 8.

Do akce se vrátili až v červnu na DreamHack Summer.

Xperia PLAY - krůček po krůčku k dominanci

Pořadí švédských týmů v prvním kvartále se tímto turnajem pravděpodobně rozhodlo. Skupina, která obsahovala SK, fnatic, munkka a Lions, vyšla nejlépe právě pro německou organizaci SK Gaming, z druhého místa pak postupovali fnatic.

Posledním z hlavních týmů Švédska byli RAGE Gaming, ti v prvním kole porazili mousesports a následně prohráli s SK Gaming po jejich odplatě proti Moscow Five. Na druhé straně bracketu se FX prodrali přes TCM a mTw, kteří si zase poradili s fnatic.

Ve finále se opět potvrdilo, jak velké problémy SK s Poláky mají a hlavně jak moc jim chybí opravdové hlavní AWP. Již na IEM V World Championship se velká část viny sváděla na Roberta 'RobbaN' Dahlströma, který byl s AWP velmi nestabilní a nemohl se měřit se jmény jako pasha, trace nebo markeloff.

Počátky švédské dominance

Delpan
Foto: HLTV.org

SK Gaming, kteří zjevně nebyli spokojení s jejich náhradníkem dennisem a po delším uvažování, proč nedokážou vyhrávat s téměř legendární sestavou, přišla odpověď sama. Fnatic vyhořeli tak rychle, jak odstartovali, což neudržel Marcus 'Delpan' Larsson, bývalá hvězda MYM roku 2009. Začal totiž spřádat plány právě s SK a netrvalo dlouho, než se dva členové G7 rozhádali okolo smlouvy s Delpanem.

Fnatic totiž dali světu najevo, že Marcusova smlouva je stále v platnosti, s čímž ale SK Gaming velké problémy neměli. Po nějaké době kauza vyprchala bez následků a Fnatic na DreamHack Summer podepsali smlouvy s jejich staronovou hvězdou Rasmusem 'Gux' Ståhlem a horkou "novinkou", Mannem 'manne' Nordqvistem.

Výsledky nového týmu SK Gaming se dostavily okamžitě.

IOL, WCG Sweden, DreamHack Summer - Hattrick!

DreamHack Summer v Jönkopingu pro SK neznamenal pouze mezinárodní turnaj, ale také hned dva turnaje švédské. Na tomtéž místě se totiž konala jak WCG kvalifikace, tak finále Inferno-Online League.

f0rest
Foto: HLTV.org

Ve finále IOL4 si síly poměřily týmy SK Gaming, Fnatic, Lions a dateam. Právě zde se definitivně rozhodla švédská jednička. Ve skupinách si první dva zmíněné týmy zahrály de_nuke, na níž jsou velmi známé akce Patrika 'f0rest' Lindberga a ani tentokrát jeden z nejlepších hráčů světa - možná i v historii Counter-Strike vůbec - nezklamal. Zahrál si totiž jeden z nejlepších zápasů za celou svou kariéru. Skončil s celkovým K:D 43:17, zatímco jeho spoluhráč Christopher 'GeT_RiGhT' Alesund jeho výsledky sledoval z povzdálí se skóre 20:18.

POV demo f0resta z tohoto zápasu můžete stáhnout ze stránek HLTV.org zde.

Na Grand Finále IOL snad Patrik 'cArn' Sättermon alespoň do konce své kariéry nezapomene. Nejenže je opět přímo rozbil jejich bývalý spoluhráč, ale styl, jakým SK toto finále vyhrálo, je nezapomenutelný. 16:3 a 16:2 na de_train a de_dust2 překvapilo nejednoho fanouška a znamenalo to první kousek do zlatých medailí SK Gaming v roce 2011.

Pokračování v druhé části za týden...

Štítky: FnaticMSI, SK Gaming