Přejít k hlavnímu obsahu

Tým Fnatic krade hráče?

18. 1. 2012 | 16:45 StarCraft 2
Jak to tak vypadá, tak v poslední době je tým Fnatic ve středu pozornosti. A to nejen nedávnou akvizicí slavného korejského hráče Jang "Moon" Jae Ho, ale také aférou kolem Han "aLive" Lee Seok, který byl údajně neférovou cestou "ukraden" týmu SCV's Life.
Výchozí obrázek

Jak to tak vypadá, tak v poslední době je tým Fnatic ve středu pozornosti. A to nejen nedávnou akvizicí slavného korejského hráče Jang "Moon" Jae Ho, ale také aférou kolem {#Korejská republika}Han "aLive" Lee Seok, který byl údajně neférovou cestou "ukraden" týmu SCV's Life. Má se za to, že údajně Fnatic udělal nabídku tomuto hráči bez vědomí týmového kouče {#Korejská republika} Lee Woon Jae.

To by koneckonců ale nebyl první případ, kdy se něco podobného stalo. Vzpomeňme na aféru okolo nynějšího hráče Evil Geniuses, EG.Pumy. S rozmachem mimokorejského e-sportu a StarCraft 2 scnény se stále více korejských hráčů dostává do soupisek nekorejských týmů. To ovšem často vede k velmi pochybným praktikám ze strany týmů, často velmi blízké praktikám našich pánů politiků. Jak je to tedy s členem TSL?

Kouč Lee z týmu TSL je velmi rozhořčen, dokonce zvažoval, že celou věc bude řesit soudní cestou a zažaluje hráče aLive za porušení smlouvy. Celá situace je velmi vypjatá mezi oběma týmy. Fnatic se nechali slyšet, že hráč aLive s nimi žádnou smlouvu neuzavřel. Jediné, co doposud připouští je ten fakt, že překladatel týmu Fnatic, který je ale i zároveň kamarádem hráče aLive, Brian Hyun Choi diskutoval možnost přesunu z TSL do Fnatic, ale pouze na neoficiální úrovni, v přátelské konverzaci.

A aby toho nebylo málo - e-sport drama vrcholí a to máme teprve začátek roku - objevily se zprávy, že partnerství Fnatic a TSL bylo na spadnutí, tedy alespoň podle vyjádření kouče Lee z TSL. Fnatic naopak tvrdí, že se rozhodli toto partnerství nezrealizovat, údajně pro jeho přílišnou finanční nákladnost.

Zdá se, že nám začátek roku přináší nejen ohnivé zápasy v GSL, ale také boje o hráče a týmy spolu bojují o to, kdo urve to nejlepší. Jak to opravdu je s členem TSL aLive, to se možná také nikdy nedozvíme.

aLive
TSL.aLive

 

Z oficiálního vyjádření Fnatic:

"Posledních pár hodin zvířily diskuze o Fnatic, TSL, o kouči Lee a hráči aLive. Dnes kouč Lee oznámil, že Fnatic oficiálně podepsal smlouvu s hráčem aLive a byl přidán na naši týmovou soupisku. Rovněž zmínil tu skutečnost, že jsme jej kontaktovali ohledně sdílení ubytování, aby naši hráči měli kde trénovat a mezitím jsme mu ukradli hráče aLive. Myslíme si, že by bylo fér se k celé záležitosti vyjádřit, obzvláště poté, co jsme byli obviněni z toho, že krademe hráče.

Je pravda, že jsme s koučem Lee několik měsíců probírali tu možnost, že bychom sdíleli bydlení a že bychom platili za trénink a ubytování. Kouč Lee byl velmi vstřícný a ochotný v celé záležitosti a my jej jako manažera plně respektujeme. Je také pravda, že  nás za účelem spolupráce kontaktovaly i jiné týmy. Nakonec jsme se rozhodli, že do smlouvy ohledně sdílení bydlení nepůjdeme, protože by to pro nás bylo příliš drahé a že bychom mohli zkusit jiné možnosti v roce 2012. Smlouva mezi námi tedy nebyla plně uzavřená, protože nedošlo k finální domluvě.

aLive je fantastický hráč a velmi jej obdivujeme a ano, aLive byl v kontaktu s naším překladatelem, Brianem Hyun Choi, který je zároveň jeho kamarádem. Nešlo tedy o formální nabídku, šlo jen a pouze o přátelskou konverzaci mezi dvěma kamarády. Zdůrazňujeme, že jsme žádnou smlouvu s hráčem aLive nepodepsali, protože jsme si plně vědomi toho, že má smlouvu s TSL. Velmi nás mrzí, že  se celá záležitost s TSL projednává takto na veřejnosti, protože komunikace mezi našimi týmy vždy fungovala výborně. Kouč Lee, jak se zdá, chce zavřit dveře.

Dále, aLive nikdy neopustil TSL aby mohl jít k Fnatic, odešel z týmového domu z důvodu osobních neshod s koučem Lee a tyto důvody s námi nemají nic společného a ani o ně nemáme zájem.

Abychom to uzavřeli - respektujeme nadání jak pana Lee a hráče aLive a pokud jde o nás v Fnatic, budeme se i nadále snažit o přátelské řešení s koučem Lee."