Přejít k hlavnímu obsahu

Han "aLive" Lee Seok: "Chci tu záležitost vyřešit."

18. 1. 2012 | 22:47 StarCraft 2
Vypadá to, že celá aféra okolo týmu Fnatic a hráče  Han "aLive" Lee Seok má pokračování. Sám aLive se k tomuto tématu vyjádřil v obsáhlém rozhovoru, kde je celá záležitost prodiskutována. Vypadá to, že nic není tak, jak to na první pohled vypadalo a že aLive se chystal k odchodu z týmu TSL již nějakou dobu. Nicméně, celá záležitost se zamotala a díky tomu tu máme tuto nepříjemnou situaci, jak pro TSL, tým Fnatic a samotného hráče aLive.
Výchozí obrázek

Vypadá to, že celá aféra okolo týmu Fnatic a hráče {#Korejská republika} Han "aLive" Lee Seok má pokračování. Sám aLive se k tomuto tématu vyjádřil v obsáhlém rozhovoru, kde je celá záležitost prodiskutována. Vypadá to, že nic není tak, jak to na první pohled vypadalo a že aLive se chystal k odchodu z týmu TSL již nějakou dobu. Nicméně, celá záležitost se zamotala a díky tomu tu máme tuto nepříjemnou situaci, jak pro TSL, tým Fnatic a samotného hráče aLive.

Dost bylo mého povídání, více se dočtete v rozhovoru se samotným Han "aLive" Lee Seok.

Poznámka: Pokud si nechcete spoilerovat průběh GSL, přeskočte několik prvních odstavců.

aLive
aLive k Fnatic?

 

Jak se cítíš poté, co se ti podařilo se probojovat do Ro16 v Code S?

"To, že se mi podařilo se probojovat do Ro16 pro mne znamená opravdu hodně. Ale tahle celá záležitost je opravdu těžká, (pozn. autora: aLive mluví o záležitosti ohledně TSL a Fnatic) takže štěstí opravdu bylo na mé straně a byl jsem schopný postoupit. Doufám, že pokud budu vykazovat dobré výsledky, tak se nával veškeré téhle negativní pozornosti, které se mi teď dostává, zmírní."

Momentálně jsi bez týmu. Bylo pro tebe obzvláště obtížné se na tyto zápasy připravit?

"Pokud bych řekl, že příprava pro mne byla těžká, tak bych se jen vymlouval. Ale realisticky, nebylo to pro mě jednoduché. Na dnešní hry jsem se psychicky hodně připravoval. Hrál jsem každý den kolem 5 her na ladderu a také jsem trénoval s ostatními hráči, které znám."

Dnes vyšel článek o tvém bývalém týmu. Co si o něm myslíš?

"Je pravda, že jsem se z počátku zachoval špatně. Uznal jsem to a kouč Lee mi řekl, že mi rozumí. Ale také řekl, že definitivně musí dostat náhradu. Kontaktoval jsem ho v neděli a on mi řekl, že sdělil reportérům, že obdržel přestupní poplatek a vše dobře dopadlo a že si nemám dělat starosti. To je vše co jsem věděl, ale pak jsem dnes, v den mých zápasů uviděl ten článek a opravdu to mnou otřáslo. (pozn. autora: viz předchozí článek). Myslím, že to co řekl nemyslel upřímně."

Co přesně si myslíš, že si udělal špatně?

"Řeči o mé dvojité smlouvě jsou přehnané. Zatím nemám žádnou smlouvu. Minulou neděli jsem dostal nabídku od kamaráda, který pracuje pro Fnatic jako překladatel a řekl mi, že mě chtějí. Řekl jsem mu, že bych si rád promluvil s manažerem Fnatic v pondělí a probral jsem detaily s překladatelem. Po tomhle si se mnou kouč Lee chtěl promluvit. Vytiskl si moji konverzaci s manažerem Fnatic. Tahle Skype konverzace byla logována na mém počítači a opravdu by mě zajímalo jak se k ní dostal. Nicméně, věděl jsem, že to byla má chyba a tak jsem to uznal a požádal ho o porozumnění a omluvil jsem se."

Co konkrétně si myslíš, že si udělal špatně?

"To, že jsem kontaktoval tým Fnatic bez vědomí kouče Lee. Pokud jde o změnu týmu, tak jsem měl nejdřív v plánu opustit TSL a až poté, co bych byl bez týmu, bych se přidal k Fnatic. Ale kouč Lee to zjistil dříve, než jsem to plánoval a byl naštvaný. Takže jsem uznal chybu a byl jsem připravený nést následky. Nedávno odešlo hodně hráčů z TSL, všichni jsme měli smlouvy, ale to bylo jen tak, aby se neřeklo. Ještě před incidentem s PuMou jsme neměli smlouvy vůbec žádné. Kouč Lee mi dokonce řekl, že pokud bych byl stále nespokojený po odchodu Clidea a JYP, tak mohu také odejít. Chtěl jsem tenkrát odejít, ale kvůli osobním problémům jsem mu řekl, že ještě nějakou dobu zůstanu v týmu, ale pouze fyzicky, ne jako aktivní spoluhráč. Myslel jsem si, že to kouč Lee akceptoval, ale vypadá to tak, že tomu tak není."

Takže tvrdíš, že v době, když si kontaktoval manažera Fnatic už si byl rozhodnutý, že odejdeš?

"Když odešel SangHo a Clide, JYP a já jsme řekli, že také odejdeme. Už pro mě nemělo smysl zůstávat, tak jsem chtěl odejít a také jsem měl dobrou nabídku."

Do kdy tvá smlouva s TSL měla trvat?

"Do letošního července."

A navzdory tomu všemu, jaký byl tvůj důvod k tomu, že si chtěl odejít?

"Moji spoluhráči odešli a navíc, můj vlastní názor na tým taky nebyl moc dobrý. Byl tu také sobecký důvod. Myslel jsem si, že čím déle bych zůstal v TSL, tím méně užitku bych z toho měl. Proto jsem se rozhodl k opuštění týmu."

Dobře, ale smlouva vyžaduje vzájemný souhlas. Copak to s tebou nikdo neprodiskutoval?

"Zjistil jsem, že kouč Lee mluvil s Fnatic. Protože zjistil o mých úmyslech dřive, než jsem mu to stihl říci, neměl jsem šanci o tom s ním mluvit. Předtím jsem řekl kouči Lee, že bych si s ním o něčem rád promluvil. V tomhle ohledu je pravda, že jsem udělal chybu. Nesplnil jsem požadavky smlouvy. Byl jsem mladý a jednal bezmyšlenkovitě. Pokud by lidé řekli, že jsem byl zaslepený vidinou peněz, nemohl bych jim to vyvrátit."

Protože tu mluvíme o smlouvě, tak se nemůžeme vyhnout otázce o pokutě za porušení smlouvy. Je v tvé smlouvě odstavec, který toto zmiňuje?

"Ano, je. Myslím, že to je také důvod, proč ode mě chce finanční náhradu. Myslel jsem si, že tenhle odstavec byl o tom, že by dostal přestupní poplatek a i kdybych měl platit pokutu, řekl "Ujistěme se, že o sobě navzájem vydáme pozitivní vyjádření", ale poté, co jsem četl dnešní článek o pokutách a dvojitých smlouvách jsem byl opravdu zmatený."

Přesto to vypadá, že si opustil svůj tým bez svolení. Pokud bys měl platit pokutu, kolik by to bylo?

"Myslím, že je to kolem 10,000,000 wonů."

Řekli ti v Fnatic, že by tu pokutu za tebe zaplatili?

"Nejsem si jistý, ale myslím si, že by řekli, že ta pokuta byl přestupní poplatek."

Jak probíhají tvá jednání s Fnatic ohledně tvé smlouvy?

"Bez ohledu jak se celá tato situace vyvine, nemůzu podepsat smlouvu dokud to celé neskončí. To je můj názor. Ale ohledně mé smlouvy, už jsme velmi pokročili."

Smlouva je ale stále smlouva.

"Protože jsem si nemyslel, že by bylo dobré zůstat, i přesto, že jsem o tom hodně přemýšlel, tak jsem se rozhodl odejít. I kdybych měl tu pokutu zaplatit ze svého, tak jsem řekl, že bych to zaplatil. Chtěl jsem se o to postarat z vlastní kapsy a s penězi, které mi nabídl tým Fnatic. Ale byl jsem opravdu překvapený po tom výbuchu diskuzí o dvojité smlouvě."

Řekni nám, jaké máš teď plány.

"V nejhorším případě, přesně jak to řekl kouč Lee ve svém článku - uvažuju, že to vezmu k soudu. Ale pokud to bude jen možné, rád bych to celé uzavřel v co nejlepším. Bohužel se celá situace tak moc zhoršila. Chci prostě jen zaplatit tu pokutu a skončit s tím."

Není tu ještě možnost, že tě Fnatic nevezme?

"Ta šance tu je. Jenže Fnatic má velký podíl na celé téhle záležitosti. Opravdu doufám, že to tak nedopadne. Jen proto, že jsem si byl jistý, že mne Fnatic vezme jako hráče, jsem teď v takovéhle situaci."

Fnatic je zahraniční tým. Nemyslíš si, že mohou nastat nějaké problémy? 

"Samozřejmě, že jsem o tom přemýšlel. Jeden z důvodů, proč jsem odešel byly peníze. Pokud se to stane, nedá se nic dělat. Budu se s tím muset vypořádat."

Je tu ještě něco, co bys rád k této situaci řekl?

"Uznávám, že jsem rozhodně některé věci udělal špatně. Přesto, článek, který dnes vyšel pro mě byl nepochopitelný. Ale nechci to celé ukončit se zlou krví. Doufám, že mě za to moji fanoušci nebudou ostře kritizovat. Doufám, že se na mě budou dívat mnohem příznivěji. I přesto, že moje počínání se navalilo do téhle nepříjemné situace - doufám, že moji fanoušci se dokáží zamyslet nad pohledy hráčů i koučů."

Měl si čas zapřemýšlet o tom, jaké jsou tvé cíle tuhle sezónu?

"Upřímně, neměl jsem na to čas. Tuhle sezónu, stejně jako tu minulou se chci probojovat do Ro8 čtvrtfinále. Momentálně mám plnou hlavu s touhle záležitostí. Chci ji vyřešit jak nejrychleji to půjde. Losování skupin je pozítří, takže se předtím chci zaměřit na tohle, abych to vyřešil jako první."