Přejít k hlavnímu obsahu

Celosvětový nedostatek čipů potrvá podle očekávání až do příštího roku, ovlivnit může i herní průmysl

20. 10. 2021 | 08:00 Všechny hry Zajímavost
Momentálně největším problémem všech technologických společností je nedostatek čipů. Řešení se zdá být v nedohlednu, ačkoliv je tato problematika velmi závažná. Několik společností uvažuje o osamostatnění se tím, že začnou vyrábět mikročipy "na vlastní pěst." Výrobu je však možné zrealizovat nejdříve v roce 2023, takže si ještě pár let počkáme.
Nedostatek mikročipů
Nedostatek mikročipů
Zdroj: Unsplash

Celosvětový nedostatek čipů je momentálně největším problémem technologických společností, které stále hledají jeho řešení. Chybějící čipy jsou velkým problémem také pro hráče, a to od počítačů až po PlayStation 5. Nedostatek čipů dost možná utlumí mnohé herní plány i větších společností. Mikročipy jsou součástí každodenního života snad všech lidí a společnosti se s tím ještě nedokáží úplně vyrovnat, ačkoliv hledají všemožné kompromisy.

Profesionální hraní si vyžaduje rychlou odezvu. Důsledkem nedostatků čipů by mohlo být i zpomalení výkonu, který by mohl ovlivnit hraní především kompetitivních her. Společnosti Intel a Sony diskutují, zda si mají zajistit svůj vlastní příjem čipů.

Společnost Intel
Společnost Intel
: Intel

Minulý týden Intel oznámil, že kvůli Brexitu nepostaví ve Velké Británii obrovskou továrnu na nové čipy. Společnost však postaví továrnu v Evropě. Cílem je snížit závislost na dovozu mikročipů z Asie. Znamená to tedy, že Velká Británie bude stále muset dovážet technologie, které potřebují, místo vlastní výroby. K momentální situaci se vyjádřila i společnost Sony, která taktéž zvažuje výrobu vlastních mikročipů. Společnost TSMC zvažuje zřízení vlastního závodu v Japonsku, aby předešla problémům dodavatelského řetězce, které přispěly k nedostatku Playstationu 5 na trhu.

"Když přemýšlím o tom, co to znamená získat díly potřebné k vybudování konzole dnes a pak ji dostat na trhy, kde je poptávka, existuje v tomto procesu několik bodů sevření. Myslím si, že tento problém tu s námi bude měsíce, minimálně do konce tohoto kalendářního roku a možná i do dalšího," vyjádřil se viceprezident společnosti Microsoft, Phil Spencer.

Je dost možné, že noví výrobci, kteří na vlnu mikročipů naskočí, budou mít v roce 2023 obrovskou dávku potenciálních kupců. Tento složitý problém však bude mít v dohledné budoucnosti dopady na životy nás všech.

Křišťálová lupa
Křišťálová lupa
Zdroj: grafika PLAYzone
Zdroj: Gamebyte.com
Štítky: technologie